Καταγγελία της ΕΛΜΕ για μεταθέσεις και αποσπάσεις καθηγητών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καταγγέλλει τις ελάχιστες μεταθέσεις του 2017 και την συνέχιση του απαράδεκτου τρόπου καθορισμού των αποσπάσεων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από 6874 αιτήσεις μετάθεσης, ικανοποιήθηκαν φέτος μόνο 213 αιτήσεις (ποσοστό 3,17%), γεγονός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μακριά από την οικογένεια τους, με πολλά προβλήματα υγείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες κρίσης και φτώχειας και χιλιάδες παραμένουν αδιόριστοι, βιώνοντας με ακραίο τρόπο τις συνέπειες των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας από την τρόικα και όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ν. Μαγνησίας η ΕΛΜΕ τονίζει ότι προκαλούνται εύλογα ερωτήματα στους εκπαιδευτικούς και ενδεικτικά αναφέρει:
-Παντελής έλλειψη μεταθέσεων στην ειδική αγωγή στη Μαγνησία, παρά τις πολλές δεκάδες κενών και τις σχετικές αιτήσεις. Αντίθετα από την μονίμως ελλειμματική Β’ Μαγνησίας (Αλόννησος) μετατέθηκε εκπαιδευτικός σε θέση ειδικής αγωγής άλλης περιοχής. Γιατί λοιπόν σε κάποιες περιοχές καλύφθηκαν κενά της ειδικής αγωγής και σε κάποιες περιοχές δεν καλύφθηκε κανένα, αν και υπήρχαν αιτήσεις;
-Διαφορετικά κριτήρια που φαίνεται να λειτουργούν στη β’βάθμια και α’βάθμια, πχ στο ΠΕ 11. Φέτος από 14 συνολικά μεταθέσεις γυμναστών στην πρωτοβάθμια, όλης της χώρας, μετατέθηκαν στην Α’ Μαγνησίας 6!!!! Την προηγούμενη χρονιά από τις 27 συνολικά μεταθέσεις, μετατέθηκαν 12 στη Μαγνησία εκ των οποίων οι 9 στην Α’ περιοχή!!!! Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι μόνο στη πρωτοβάθμια της Μαγνησίας υπάρχουν κενά και όχι σε άλλες περιοχές, για δύο συνεχόμενες χρονιές. Αν εφαρμοζόταν τα ίδια κριτήρια και στη β’βάθμια εκπαίδευση, θα έπαιρναν μετάθεση πολλοί γυμναστές και στη β’ βάθμια, που με την ευκαιρία έχουν και πολύ περισσότερα μόρια.

Για τις αποσπάσεις
Ως προς τις αποσπάσεις, η ΕΛΜΕ απαιτεί μαζικές αποσπάσεις για όλα τα λειτουργικά κενά και όπου απαιτείται πρόσληψη αναπληρωτών. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς με ειδικά προσόντα, συνεπώς κατάργηση της 4.γ. άρθρο 48 του Ν. 4415/16 και σε κάθε περίπτωση μη εφαρμογή της από το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη Μαγνησία οι αποσπάσεις σε ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας και όχι ξεχωριστά σε Α’ Μαγνησίας (χερσαία) και Β’ (νησιωτική) δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εκπαιδευτικούς και στη λειτουργία των σχολείων όλου του Νομού. Επίσης ακόμα και εκπαιδευτικοί που επιζητούν απόσπαση στη Β’ Μαγνησίας (με τα πολλά κενά) κινδυνεύουν να μην πάρουν απόσπαση διότι πιθανώς πάρουν απόσπαση για ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας άλλοι εκπαιδευτικοί που έχουν περισσότερα μόρια αλλά ούτε θέλουν να υπηρετήσουν στη Β’ Μαγνησίας ούτε τελικά θα υπηρετήσουν.

«Με οργή διαπιστώνουμε ότι γράφηκε στην εγκύκλιο, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Μαγνησίας:
«6.4. Η ικανοποίηση της αίτησης συνεξέτασης σε ένα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ δε συνεπάγεται και τοποθέτηση από το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ εντός της ίδιας πόλεως ή της ίδιας περιοχής. (Για παράδειγμα το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας περιλαμβάνει όχι μόνο το Βόλο αλλά και το νησί της Σκοπέλου, επομένως σε περίπτωση απόσπασης και των δύο συζύγων εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας η τοποθέτηση ενδέχεται να μη γίνει στην ίδια πόλη / δήμο / περιοχή)».
Απαιτούμε από το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι περιοχές απόσπασης να ταυτίζονται με τις περιοχές μετάθεσης, τουλάχιστον για τις περιοχές που το ίδιο ΠΥΣΔΕ καλύπτει 2 περιοχές μετάθεσης, χερσαία και νησιωτική», καταλήγει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Για την απεργία της Τετάρτης
Σχετικά με την απεργία που προκήρυξαν για την Τετάρτη 17 Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ τονίζει ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές, μετά από υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, παρά το γνωστό δίπολο μέτρα – αντίμετρα, θα φορτώσει νέα βάρη στην πλάτη των εργαζομένων και των συνταξιούχων μετά το 2019-2020 (μείωση αφορολόγητου ορίου κλπ)

Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι νέοι και νέες, πρέπει με μαζικό, ενωτικό και ανυποχώρητο τρόπο να αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική. «Η συσπείρωση και ο αγώνας μας να πάρουν τέτοιες διαστάσεις ώστε τα μέτρα να μην εφαρμοστούν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πλήρη ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας», καλεί η ΕΛΜΕ που καταλήγει ότι η γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στις 17 Μάη και τα συλλαλητήρια θα δώσουν μια αποφασιστική ώθηση και το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι με την αντίσταση τους πρέπει και μπορούν να καταργήσουν αυτές τις πολιτικές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.