Κεντήματα… έργα τέχνης

Η κ. Σουλτάνα Βρεττά με την κόρη της Ευαγγελία
Παρουσιάζονται στο ετήσιο Bazaar της οικογένειας Βρεττά στο ΠΑΡΚ

Το όνομα της οικογένειας Βρεττά από τη Σκύδρα Εδέσσης έχει συνδεθεί με την 41χρονη πορεία στο χώρο του παραδοσιακού κεντήματος. Τα κεντήματα, που αποτελούν χειροποίητα έργα τέχνης, εκτίθενται αυτές τις ημέρες στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στο ετήσιο bazaar που διοργανώνει η οικογένεια, που κρατά πιστά την παράδοση και προσπαθεί να την ταιριάξει στον μοντέρνο τρόπο ζωής.
Από το 1978 η κ. Σουλτάνα Βρεττά έχει ξεκινήσει την επιχείρηση – εργαστήριο και κατάστημα- στη Σκύδρα διατηρώντας τη έως και σήμερα, με τις κόρες της να παίρνουν πλέον τη σκυτάλη.
Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Ευαγγελία Βρεττά, κόρη της κ. Σουλτάνας ανέφερε ότι από το 1991 που βρέθηκε στο Βόλο, καθώς παντρεύτηκε τον κ. Θανάση Μητσικώστα μετέφερε εδώ την τέχνη της μητέρας της και ανελλιπώς από το 2004 έως και σήμερα, κάθε χρόνο πραγματοποιείται αυτή η έκθεση χειροποίητου κεντήματος, προκειμένου να γνωρίσουν όλοι και όλες την παράδοση και πως αυτή έρχεται να ταιριάξει στο σήμερα.
«Ασχολούμαστε με όλες τις τεχνικές που υπάρχουν στο χειροποίητο κέντημα, από σταυροβελονιά, ανεβατό, κοφτό, κοπανέλι, μπιμπίλα, φουρκέτα. Και σ’ αυτό που δραστηριοποιούμαστε και είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε είναι ότι παίρνουμε τα παλιά κεντήματα από τους πελάτες σας και τα δίνουμε νέα ζωή με μία καινούργια μορφή και νέα υλικά. Προσπαθούμε να παντρέψουμε το παλιό, το κλασικό το εργόχειρο σε μοντέρνο δημιούργημα», υποστήριξε η ίδια, δείχνοντας ένα τραπεζομάντηλο το οποίο είχε στη βάση του τμήματα από παλιό κέντημα.
Το παλιό κέντημα έρχεται να αναγεννηθεί με τις τεχνικές της οικογένειας Βρεττά, σε ένα σύγχρονο και μοντέρνο έργο τέχνης, ανάμεσα σε λινά υφάσματα, σε τούλια κ.α.
Εκτός όμως από το χειροποίητο κέντημα, εδώ και επτά χρόνια η οικογένεια Βρεττά ασχολείται ενεργά και δυναμικά με τον τομέα της χειροποίητης παραδοσιακής φορεσιάς.
Μάλιστα, η κ. Ευαγγελία Βρεττά τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, ενώ η επιχείρηση έχει συνεργαστεί και με το Μουσείο των Παξών, δημιουργώντας πιστά αντίγραφα των παραδοσιακών φορεσιών του. Πριν από λίγες ημέρες δε, έφυγε και η πρώτη παραγγελία για την Αμερική!
Πόσο δύσκολο όμως είναι να δημιουργηθεί μία παραδοσιακή φορεσιά; Η κ. Ευαγγελία Βρεττά τα λέει όλα σε δύο της φράσεις. «Όταν υπάρχει αγάπη δεν είναι δύσκολο. Στην παραδοσιακή φορεσιά το καθετί έχει το συμβολισμό του γι’ αυτό και είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που κορυφαίοι, διεθνείς οίκοι μόδας επηρεάζονται από τις παραδοσιακές φορεσιές, παρουσιάζοντας ιδιαίτερες δημιουργίες . Έτσι και η οικογένεια Βρεττά κερδίζοντας και αυτό το στοίχημα, αυτό το διάστημα στο εργαστήριό της κεντά ένα ρούχο που θα γίνει παλτό, συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα.
Το bazaar χειροποίητων κεντημάτων θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά και το Σαββατοκύριακο από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η κ. Σουλτάνα Βρεττά με την κόρη της Ευαγγελία
Υπέροχες χειροποίητες δημιουργίες
Υπέροχες χειροποίητες δημιουργίες
Παραδοσιακή φορεσιά της Σκοπέλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.