Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, τασσόμενοι κατά των διαγραφών φοιτητών και του υψηλού κόστους στέγασης και στον Βόλο. Συγκεκριμένα η κινητοποίηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στον χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο τη διεκδίκηση δωρεάν η φθηνής στέγης, σίτισης, μετακίνησης, της αύξησης του φοιτητικού επιδόματος, το δικαίωμα μετεγγραφής, την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως και την κατάργηση των ιδιωτικών.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια και μεγάλο άγχος για τις σπουδές μας.
- Το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι πιο οξυμένο από ποτέ! Οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν ούτε το 6% των φοιτητών, οι τιμές ενοικίων έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από +60% τα τελευταία χρόνια ενώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ελάχιστο και για ελάχιστους. Είμαστε κυριολεκτικά παρατημένοι, έρμαια της αγοράς ακινήτων. Οι δήθεν «δωρεάν σπουδές» ματώνουν στην τσέπη μας και το κόστος γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο.
- Απειλούνται με διαγραφή ενεργοί φοιτητές και φοιτήτριες που προσπαθούν να πάρουν το πτυχίο τους επειδή σκόνταψαν στα εμπόδια που έθεσε η κυβέρνηση με την πολιτική της. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη διεξάγεται σε συνθήκες μεγάλου άγχους στη σκιά του κατάπτυστου νόμου των διαγραφών. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνονται καθημερινά καταγγελίες για φοιτητές που δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εξεταστική αφού εργάζονται ακόμα στη σεζόν, που χρωστάνε λίγα μαθήματα και απειλούνται με διαγραφή εκθέτοντας τις δήθεν «προβλέψεις» του νόμου και τα ψέματα της κυβέρνησης περί «αιώνιων φοιτητών». Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης διαγράφει κόπους και προσπάθειες χρόνων εμάς και των οικογενειών μας.
- Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με τεράστια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που μεταφράζεται σε μεγάλες ελλείψεις καθηγητών και πολλά προβλήματα υποδομών. Αντί η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να τα αντιμετωπίσει, δίνει εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων καταστολής και περιορισμού της συλλογικής διεκδίκησης στα πανεπιστήμια στοχεύοντας όλους τους φοιτητές που απαιτούν ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.
- Τη στιγμή που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, βαφτίζει «πανεπιστήμια» τα ιδιωτικά κολέγια. Το ανέκδοτο των «αυστηρών κριτηρίων», οι εγκρίσεις χωρίς να έχουν κατατεθεί τα προγράμματα σπουδών και τα εξωφρενικά μαθαίνουμε για τους όρους λειτουργίας τους είναι απόδειξη ότι ο μόνος στόχος τους είναι να μεγαλώσει η αγορά πτυχίων και η εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, που θα οδηγήσει σε νέο χτύπημα στην αξία των πτυχίων όλων των φοιτητών, στην υποβάθμιση και των δημοσίων πανεπιστημίων».
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.





























