Κλείνουν 28 δημόσιες βρύσες στην Πορταριά για εξοικονόμηση νερού

Σε αποκατάσταση των ζημιών σε έξι γεωτρήσεις, από τις οποίες θα αρδεύονται χώροι πρασίνου θα προχωρήσει η ΔΕΥΑΜΒ, που έλαβε ομόφωνη απόφαση να διακοπεί η λειτουργία 28 δημοσίων βρυσών στην Πορταριά, στο πλαίσιο λήψης μέτρων εξοικονόμησης νερού, ενόψει του καλοκαιριού.
Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε ότι η άμεση εξοικονόμηση πόσιμου νερού είναι εφικτή μέσω της αποκατάστασης των βλαβών των γεωτρήσεων οι οποίες άρδευαν χώρους πρασίνου και γήπεδα, η θέση των οποίων εκτός λειτουργίας καλύπτεται με ανάλωση πόσιμου νερού. Η αποκατάσταση λειτουργίας των γεωτρήσεων θα γίνει μέσω του έργου «Συντήρηση Γεωτρήσεων».

Οι προς έλεγχο και αποκατάσταση λειτουργίας γεωτρήσεις είναι οι: Κωνσταντά – Φιλιππίδη, Σωρού, γηπέδου Νεάπολης, γηπέδων ΕΤΒΑ, γηπέδου Διμηνίου και ΕΑΚ Βόλου.
Η ΔΕΥΑΜΒ πραγματοποίησε αυτοψία στις γεωτρήσεις και υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τις ακριβείς εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας. Οι παραπάνω εργασίες και δαπάνες αφορούν στην υπηρεσία καθώς αφενός μεν η άρδευση εμπεριέχεται στο αντικείμενό της, αφετέρου δε προβλέπεται χρέωση με ειδικό τιμολόγιο για την κατανάλωση νερού για άρδευση στο αστικό πράσινο. Η αναμενόμενη οικονομία είναι της τάξης των 1.000 m3/d.

Διακοπή λειτουργίας δημόσιων βρυσών
Σύμφωνα με την εισήγηση, στην Πορταριά λειτουργούν 38 δημόσιοι κρουνοί, οι οποίοι είναι ανοιχτοί καθ’ όλο το 24ωρο και σημαντική ποσότητα νερού που θα μεταφέρονταν στο υδραγωγείο της πόλης «χάνεται».
Με βάση το παραπάνω και την αξία λειτουργίας ενός αριθμού κρουνών που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα της κοινότητας και προσθέτουν στο τουριστικό προϊόν, ο πρόεδρος του Δ.Σ και ο διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης Υποδομών σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, θα επιλέξουν δέκα 10 κρουνούς οι οποίοι θα εξακολουθήσουν την λειτουργία τους ενώ οι υπόλοιποι 28 θα αποκοπούν από το δίκτυο. Η αναμενόμενη οικονομία είναι της τάξης των 800-1.000 m3/d.

Σωστή λειτουργία μονάδων αντίστροφης όσμωσης
Στο υδραγωγείο είναι ενταγμένες τρεις μονάδες αντίστροφης όσμωσης, των οποίων η συνολική παραγωγή είναι 200 m3/h. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως έτοιμες για αποδοτική λειτουργία στις 15/6, με ευθύνη της Δ/νσης Λειτουργίας και Συντήρησης Υποδομών. Για την παρακολούθηση της λειτουργίας των μονάδων μετακινείται στο τμήμα Ύδρευσης ο Ι. Φράγκος χημ. Μηχ/κος και ο Δ. Παρσούκης μηχ. μηχ/κος. Η μετακίνηση γίνεται άμεσα ώστε να παρακολουθήσουν και τις εργασίες ετοιμασίας των μονάδων.
Τέλος θα γίνει ενημερωτική καμπάνια μέσω δημοσιεύσεων στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και στα ραδιόφωνα για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η καμπάνια θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.