Μαγνήτων Κιβωτός: Εμβάθυνση των ιστορικών έργων μέσω του Εργαστηρίου Ιστορίας

Εργαστήριο Ιστορίας με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πως γράφεται και πως κρίνεται ένα ιστορικό έργο», διοργανώνει η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του φορέα για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος «Μαγνήτων Κιβωτός», με τη συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής ιστορίας του Π.Θ. Αντώνη Σμυρναίου και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. Βασίλη Κόλλια.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, επισημάνθηκε ότι το εργαστήριο είναι ένα πείραμα για τους υποψήφιους και θα λειτουργήσει με 25 άτομα και θα ολοκληρωθεί σε 14 δεκαπενθήμερες συναντήσεις που θα γίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων, ενώ ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου οι μισοί από τον συνολικό αριθμό, που είναι κυρίως καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και δημοσιογράφοι.
Τα μαθήματα του εργαστηρίου ξεκινούν στη 1 Νοεμβρίου και ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση, που είναι πρωτοπόρο για τα Ελληνικά δεδομένα διοργανώνεται με τη συνεργασία και την ανιδιοτελή προσφορά των δύο ακαδημαϊκών, που χαρακτήρισε συνεργάτες της «Μαγνήτων Κιβωτός».

Στόχος του Εργαστηρίου Ιστορίας δεν είναι να εμπλακεί στις ιστορικές διαμάχες των ιστοριογραφικών εκδοχών εντός ενός κράτους ή γειτονικών κρατών, αλλά αντλώντας θεωρητικά υλικά από τη φιλοσοφία της ιστορίας και συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα, θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει όχι μόνο το τι, το πότε και το που, αλλά κυρίως το γιατί και το πώς της ιστοριογραφίας, επισήμανε ο κ. Σμυρναίος.

Όσον αφορά στο ρόλο του κ. Κόλλια στο εργαστήριο, επισημάνθηκε ότι θα παίξει το ρόλο του μη ειδικού και θα αναλάβει το ρόλο της ψηφιακής διαχείρισης του εργαστηρίου, σε συνεργασία με τον οργανωτικό γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτός» Αλέξανδρο Καπανιάρη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.