Μαθητές- δημοσιογράφοι με… ζήλο επαγγελματιών!

Η καθηγήτρια Σοφία Κανταράκη, μαζί με τον δημοσιογράφο και πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλία Κουτσερή στη συζήτηση με τους μαθητές
Δημιουργήθηκε «Όμιλος δημοσιογραφίας» στο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

Βουτιά στα … βαθιά, αλλά όμορφα νερά της δημοσιογραφίας, αποφάσισαν να κάνουν μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου, με την παρότρυνση και βοήθεια της δραστήριας φιλολόγου Σοφίας Κανταράκη, προκειμένου, αφενός μεν να … μάθουν το λειτούργημα, αφετέρου δε, να δημιουργήσουν τη δική τους ηλεκτρονική εφημερίδα αναδεικνύοντας θέματα που επιθυμούν.
Ο «Όμιλος δημοσιογραφίας», δημιουργήθηκε στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου από την καθηγήτρια φιλόλογο και μία ομάδα σχεδόν 25 μαθητών από την Β΄ και κυρίως την Γ΄ Γυμνασίου, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε ήταν πολύ μεγάλο, καθώς κατέθεσαν αιτήματα συμμετοχής, περισσότεροι από 70 μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου!
Στην πρώτη συνάντηση του Ομίλου, στην οποία παρευρέθηκε και η υποδιευθύντρια του σχολείου κα Γ. Καλαντζή που αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας, καλεσμένος ήταν, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου Ηλίας Κουτσερής, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα των μαθητών, που με τη δίψα σαν αυτή των νέων δημοσιογράφων, επέδειξαν όπως αποδείχθηκε, τον ζήλο των… επαγγελματιών.

Εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις

Ο κ. Κουτσερής, εξήγησε μεταξύ άλλων την έννοια της δημοσιογραφίας, τους ρόλους των δημοσιογράφων, τις διαφορές των ΜΜΕ, τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, τις τεχνικές γραφής της είδησης , τον τρόπο δημιουργίας μιας εφημερίδας, και πολλά ακόμη θέματα που τέθηκαν από τα ίδια τα παιδιά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός της γνώσης εκ μέρους των μαθητών, θεμάτων και προβλημάτων που αγγίζουν την κοινωνία και την σημερινή πραγματικότητα, θέτοντας καίρια ερωτήματα που αποτελούν το έναυσμα σημαντικών συζητήσεων.
Οι συναντήσεις θα γίνονται για ένα δίωρο την εβδομάδα εκτός του ωραρίου του σχολείου, κάτι που αποδεικνύει και την επιθυμία των παιδιών, για την ενεργή συμμετοχή, ενώ κάθε φορά θα καλείται πρόσωπο, που θα μιλά για ένα θέμα που ενδιαφέρει και είναι σχετικό και στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να του κάνουν ερωτήσεις.

«Συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κα.»

Η «ψυχή» της ομάδας, η κ. Κανταράκη, τόνισε ότι «οι όμιλοι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλήσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε μία πλούσια θεματολογία. Στο πλαίσιο λειτουργίας των ομίλων, αξιοποιούνται σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης και μεθοδολογίας και στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.α.».
Όπως διαφάνηκε και απ΄την συζήτηση που έγινε σε ένα όμορφο κλίμα, τα παιδιά επιθυμούν να αναδείξουν θέματα, όπως ο αθλητισμός, τα ζώα, το περιβάλλον, τη σχολική ζωή, την καταπολέμηση της σχολικής βίας, καθώς και ό,τι τους προκαλεί το ενδιαφέρον και προέρχεται τόσο από την κοινωνική τους ζωή, όσο πλέον και αυτή, μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.
Παράλληλα όπως επεσήμανε η κα Κανταράκη, θα πραγματοποιηθούν και διδακτικές επισκέψεις, ώστε τα παιδιά τα βρεθούν στους χώρους που εκδίδονται οι τοπικές εφημερίδες και όπου έχουν έδρα τα υπόλοιπα ΜΜΕ της περιοχής. Έχει παράλληλα εξασφαλιστεί η συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που διαθέτει και σχετικό πρόγραμμα.
Η σχολική εφημερίδα που θα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων θα “στηθεί” ηλεκτρονικά, ενώ… αναμένεται με ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί το όνομα!

Η καθηγήτρια Σοφία Κανταράκη, μαζί με τον δημοσιογράφο και πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηλία Κουτσερή στη συζήτηση με τους μαθητές

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.