Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αλμυρού, Κώστας Ματσιόλης, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φέτος απαιτείται συνταγογράφηση για το εμβόλιο αλλά και ιατρική αξιολόγηση του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σύμφωνα με τον κο Ματσιόλη, τις τελευταίες 20 ημέρες υπάρχει μία σταθερή ροή εφοδιασμού των φαρμακείων με αντιγριπικά εμβόλια, ωστόσο υπογράμμισε ότι απαιτείται αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του εκάστοτε ασθενούς, σε συνδυασμό με τη συνταγογράφηση. «Αυτή η απόφαση πάρθηκε γιατί είμαστε στην περίοδο του covid και έχοντας μπροστά μας αυτόν τον ιό θα πρέπει οι φορείς και η υγειονομική κοινότητα θα πρέπει να κάνουν προσεκτικά βήματα. Φέτος θα πρέπει να προηγηθεί αναγκαστικά και έγκαιρα πριν το ξεκίνημα του χειμώνα ο εμβολιασμός, καθώς υπάρχει ο φόβος εξάπλωσης του covid. Οπότε το άτομο που θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι υγιές και να μην έχει συμπτώματα κορωνοϊού. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή και τηρείται περισσότερο από ποτέ ένα πρωτόκολλο πλήρους εικόνας των συνανθρώπων μας που εμβολιάζονται δωρεάν» τόνισε ο κ. Ματσιόλης.
Σύμφωνα εξάλλου και με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ειδικά για φέτος και λόγω covid, σε προτεραιότητα μπαίνει η αύξηση του 20% των εμβολιασθέντων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι κατηγορίες αυτών που πρέπει να εμβολιαστούν είναι συγκεκριμένες, και πρόκειται για τα άτομα άνω των 60 ετών, για τις πολύ μικρές ηλικίες, για τους χρόνια πάσχοντες και για όσους βρίσκονται κοντά τους, ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενες κλειστές ομάδες, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό αλλά και οι στρατιωτικοί. «Ένας άνθρωπος νέος, έως ηλικίας 50 ετών και υγιής δεν χρειάζεται εμβόλιο. Αρκεί η προσοχή στους κανόνες υγιεινής και σε συμπτώματα» συμπλήρωσε ο κ. Ματσιόλης.
Τέλος, όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει κάποιο κόστος για τον ασθενή όσον αφορά την προμήθεια του εμβολίου. Αυτό παραμένει δωρεάν αρκεί να έχει προηγηθεί η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό και η συνταγογράφησή του.































