Με διελεύσεις F16 και καμπανοκρουσίες γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στο Βόλο

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές

Με κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών F16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης και καμπανοκρουσίες, τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην πόλη του Βόλου, 80 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ στους Ιταλούς κατακτητές που σήμανε την ένταξη της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Αρχικά έγινε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Βόλου, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην παραλία του Βόλου, στη διάρκεια της οποίας έγιναν δύο διελεύσεις ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης Ν. Αγχιάλου.
Η τελετή έγινε με μάσκες, αποστάσεις και μικρό αριθμό επισήμων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Να πολεμάμε τον νεοφασισμό και νεοναζισμό
«Σήμερα είναι ένας σταθμός για την ιστορία της πατρίδας μας των νεώτερων χρόνων. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πατέρες αδέρφια μας αντιστάθηκαν στον φασισμό, στον ναζισμό εκείνης της εποχής που ήθελε να υποτιμήσει την αξία του ανθρώπου που ήθελε να φέρει ένα απαράδεκτο καθεστώς με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό στον κόσμο», τόνισε σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, οι πατέρες μας έκαναν τον αγώνα αυτό έχοντας πίστη στο Χριστό την προστασία της Παναγίας και την αγάπη της πατρίδας και ενωμένοι. Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει γίνεται καθημερινά και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη.
«Ξέρουμε τα φαινόμενα του νεοφασισμού και νεοναζισμού που πρέπει να τα πολεμάμε με κάθε τρόπο γιατί εμείς πρέπει να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας, τον πολιτισμό που ο ελληνοχριστιανισμός έχει φέρει την Ευρώπη», τόνισε.
Επίσης ανέφερε ότι σήμερα δίνουμε μάχη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και αυτή η μάχη θέλει ενότητα. Γι αυτό και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα και σωστά ο εορτασμός έγινε απλά και λιτά κι ουσιαστικά γιατί έχουμε φροντίδα για τον κάθε άνθρωπο. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε την υγεία και τη ζωή του και το κάνουμε και στην εκκλησία με όλες τις δυνάμεις. Εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία και του χρόνου να γιορτάσουμε όπως πάντα, κατέληξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Ενότητα, συνέργεια και εθνική συνοχή
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι η σημερινή είναι μια ιδιαίτερη επετειακή εκδήλωση, υπό συνθήκες Covid και ευχήθηκε του χρόνου να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες και όλοι οι άνθρωποι να συμμετάσχουν και να χαρούν τον συμβολισμό αυτής της επετείου.
Η κα Κολινδρίνη ευχήθηκε να παραμείνει η Μαγνησία ως νομός στο «κίτρινο» της πανδημίας και να μη χρειαστεί να μπούμε σε νέες διαδικασίες.

Αναφερόμενη στην επετειακή εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είναι συμβολική παρά ποτέ, όταν διακυβεύονται διάφορα στο Αιγαίο, όταν τα θαλάσσια σύνορα μετατρέπονται σε ρευστά σύνορα και με σεβασμό απέναντι σ’ αυτό που κατόρθωσαν οι πρόγονοί μας να μας δώσουν, με σεβασμό απέναντι στο έθνος και σ’ αυτό το κράτος που διαβιούμε, πρέπει να διατρανώσουμε αξίες, αρχές και να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας, συνέργειας και εθνικής συνοχής.

Υπόσχεση να γράψουμε ξανά νέο έπος
Ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Βόλου και διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ταξίαρχος Σαράντης Τυλιγαδάς, τόνισε ότι οι αρχές της περιοχής απέτισαν φόρο τιμής στους προγόνους μας για το έπος που έγραψαν.
Όπως είπε «δίνουμε υπόσχεση ότι είμαστε εδώ για να ξαναγράψουμε έπος, όπου και όποτε χρειαστεί» και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Βολιώτες και όλους τους Έλληνες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο συμμετείχε στη σεμνή τελετή, λόγω των καταστάσεων, για να τιμήσει τους ήρωες της 28ης Οκτωβρίου 1940 που πολέμησαν, κράτησαν τα ιδεώδη της πατρίδας μας ψηλά και βοήθησαν στην ανάπτυξης της χώρας μας.

Διέλευση με άλογα
Πριν την κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, ομάδα Βολιωτών που ίππευαν άλογα, έκαναν διέλευση από την παραλία του Βόλου κρατώντας την Ελληνική σημαία και ευχήθηκαν χρόνια πολλά, ενώ οι θαμώνες των καφετεριών της παραλίας τους χειροκρότησαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.