Με sms στο 13032 και click inside οι αγορές στο λιανεμπόριο του Βόλου

Δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν self test λόγω... έλλειψης

Στο «βαθύ κόκκινο» της επιδημιολογικής παρατήρησης εισήλθε από σήμερα ο Δήμος Βόλου, ωστόσο στην εμπορική αγορά της πόλης δεν φαίνεται ότι αλλάζουν πολλά για τους καταναλωτές. Εκείνο που αλλάζει είναι πως από σήμερα οι εργαζόμενοι του λιανεμπορίου έπρεπε να παρουσιαστούν στις εργασίες τους με αρνητικό self test, ωστόσο οι ελλείψεις στα φαρμακεία, έκαναν παραβάτες ακόμη και τους πιο τυπικούς.
Σύμφωνα με την κ. Έλλη Σαμουηλίδη β’ αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, μετά την ανακοίνωση ότι ο Δήμος Βόλου εισέρχεται πια στο «βαθύ κόκκινο», εκδόθηκε η ΚΥΑ που ορίζει τη λειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου και η οποία ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα, με τους εμπόρους να αναμένουν νεότερες ανακοινώσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πως λειτουργούν τα καταστήματα
Η κ. Σαμουηλίδη μίλησε και εξήγησε πως θα λειτουργήσουν αυτή τουλάχιστον την εβδομάδα τα εμπορικά καταστήματα και τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων.
-Ο καταναλωτής θα στέλνει ένα SMS στον αριθμό 13032 που θα επιτρέπει την μετακίνησή του και για 3 ώρες συνολικής διάρκειας. Δεύτερο SMS, μέσα στην διάρκεια της ίδιας ημέρας, δεν θα επιτρέπεται.
-Μέσα στην διάρκεια των 3 ωρών επιτρέπονται πολλαπλά ραντεβού για επισκέψεις σε περισσότερα καταστήματα.
-Η μετακίνηση για την πραγματοποίηση αγορών μπορεί να γίνει και από Δήμο σε Δήμο.
-Η προσέλευση των καταναλωτών θα γίνεται με ραντεβού (Click Inside) για όλες τις επιχειρήσεις.
-Θα πρέπει να υπάρχει απαντητικό SMS ή e-mail από το κατάστημα, ως αποδεικτικό για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος. To SMS ή e-mail θε πρέπει να φέρει τα εξής στοιχεία: α) επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, β) χρονικό διάστημα ραντεβού.
-Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.
-Για όλα τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου και ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ταυτοχρόνως ανά κατάστημα.
-Από τους παραπάνω αριθμούς εξαιρείται το υπαλληλικό/διευθυντικό προσωπικό, ενώ σε πολύ μικρά καταστήματα κάτω των 25 τ.μ. θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο ενός πελάτη κάθε φορά.
-Συμπληρωματικά θα μπορούν να πραγματοποιούνται πωλήσεις και με click away.
-Το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 20:30 παραμένει.
Σύμφωνα με την Β’ Αντιπρόεδρο η επόμενη Κυριακή, που είναι η Κυριακή των Βαΐων, ανήκει στις θεσμοθετημένες Κυριακές, όπου η αγορά μπορεί να λειτουργεί. Ωστόσο οι έμποροι της πόλης αναμένουν νέες διευκρινήσεις για το εάν τελικά θα είναι ανοιχτή η αγορά, με ποιους όρους και με ποιο ωράριο.

Self tests σε εργοδότες και εργαζομένους στο λιανεμπόριο
Πρεμιέρα με προβλήματα έγινε στο μέτρο των self tests σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι σήμερα θα έπρεπε να παρουσιαστούν στις εργασίες τους, όπως εξήγησε η κ. Σαμουηλίδη, με αρνητικό self test, το αποτέλεσμα του οποίου έπρεπε να έχει καταχωρηθεί στην ειδική πλατφόρμα.
Η ίδια μεταφέροντας τη δική της περιπέτεια, ανέφερε πως δεν μπόρεσε να βρει self test και τις τρεις φορές που επισκέφθηκε φαρμακείο, καθώς υπήρχε έλλειψη.
«Δεν υπάρχουν τεστ στα φαρμακεία. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου τηρούν πολύ σχολαστικά τα μέτρα συναισθανόμενα την ευθύνη για να προσέξουμε περισσότερο. Τα πρόστιμα για τη μη τήρηση μέτρων έχουν αποφασιστεί, τα τεστ όμως δεν υπάρχουν! Αυτό δείχνει ασυνέπεια και δυσκολεύει αρκετά την τήρηση της απόφασης, ακόμη και από αυτούς που είναι τυπικοί», είπε χαρακτηριστικά η ίδια, επισημαίνοντας πως ακόμη ένα πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών ΚΥΑ κάθε φορά που αλλάζουν τα μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο τι πρέπει να γίνει από τους εμπόρους, οι οποίοι «σπάνε» τα τηλέφωνα για διευκρινήσεις στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.