Μεγάλη άσκηση δασικής πυρκαγιάς την Πέμπτη στον Άγιο Ονούφριο

Θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εθελοντές

Αύριο, Πέμπτη 16.05.2024 θα πραγματοποιηθεί άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024».

Το σενάριο της άσκησης, θα αφορά την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν δυνάμεις της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μαγνησίας καθώς και των άλλων ΔΙ.Π.Υ.Ν. αρμοδιότητας της ΠΕ.Π.Υ.Δ. Θεσσαλίας της 8ης Ε.Μ.Α.Κ., της 10η Ε.ΜΟ.Δ.Ε., καθώς και της ομάδας ΟΣμηΕΑ της ΠΕ.Π.Υ.Δ. Θεσσαλίας.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν Υπηρεσίες και φορείς από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόλου και της Π.Ε. Μαγνησίας, τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, το δασαρχείο Μαγνησίας, τη ΔΕΔΔΗΕ Μαγνησίας, το Λιμεναρχείο Βόλου, τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει έναρξη δασικής πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και δασική πευκόφυτη έκταση, πλησίον του οικισμού Αγίου Ονουφρίου, με κατηγορία Κινδύνου πυρκαγιάς 3΄ και Ν-ΝΑ άνεμο έντασης 5 bf, με ριπές κατά τόπους 7 bf.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης θα δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που θα εξελιχθεί η πυρκαγιά, στην προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασης της.

Σκοπός της άσκησης είναι η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του.

Ταυτόχρονα, θα δοκιμαστεί η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.

Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση θα αποτελέσουν επιπλέον στόχο της άσκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2024.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.