Περίπου 40% θα είναι μειωμένη φέτος η παραγωγή μήλων στην Ζαγορά και όχι μόνο λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, αλλά και λόγω της καταστροφής των αγροτικών δρόμων που έχει αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην μπορούν να φτάσουν στις καλλιέργειές τους. Επίσης μεγάλη είναι η καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο, που υπολογίζεται στο 70% περίπου.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο με προσυγκέντρωση στον περιφερειακό, κατευθύνθηκαν μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας που υπήρχε συγκέντρωση σωματείων και φορέων για τον αντεργατικό νόμο και τα εργατικά δυστυχήματα που έγιναν στη Μαγνησία και στη συνέχεια θα παρέδιδαν τα αιτήματά τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης τόνισε ότι η κατάσταση στα χωριά είναι τραγική, διότι μετά τις πυρκαγιές, που κατέστρεψαν παραγωγές και ζώα, δεν δόθηκε καμία αποζημίωση στους πληγέντες, ενώ ταυτόχρονα οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους σαρωτικές καταστροφές σε παραγωγές, ζωικό, κεφάλαιο, εξοπλισμό και σπίτια, ενώ θρηνήσαμε και ανθρώπινες ζωές.
Όπως είπε η σημερινή κινητοποίηση είναι απαρχή μελλοντικών κινητοποιήσεων, με αίτημα να ικανοποιηθούν οι πληγέντες στο 100% των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε επαγρύπνηση, για κινητοποιήσεις.
Αναφερόμενος στις ζημιές στην μηλοπαραγωγή ο κ. Γεωργαδάκης είπε ότι ορισμένοι αγρότες έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόσβαση, καθώς υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι που παραμένουν κλειστοί. Όπως είπε υπάρχει μεγάλη πτώση παραγωγής στα μήλα, ειδικά στα κτήματα που είναι προς τη θάλασσα και τα μήλα έπεσαν από τα δένδρα, ενώ στα άλλα δένδρα δεν έγινε ράντισμα για να μείνει ο καρπός πάνω στα δένδρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια απώλεια παραγωγής, ενώ πέρυσι το προϊόν ήταν υποβαθμισμένο και διεκδικούσαν αποζημίωση 1000 €/στρέμμα σε μήλα, κάστανα, αχλάδια και κεράσια που είχαν μεγάλο κόστος παραγωγής που δεν καλύφθηκε.
Οι μηλοπαραγωγοί εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται να συγκεντρώσουν 6,5 με 8.000 τόνους, ενώ πέρυσι είχαν συγκεντρώσει 22.000 τόνους.
Ο Νίκος Κάπελας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δράκειας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας δήλωσε ότι σήμερα ξεκίνησε η συγκομιδή μήλων στην περιοχή σε χαμηλό υψόμετρο και σταδιακά θα αυξάνεται τις επόμενες μέρες, ωστόσο το πρόβλημα είναι οι αγροτικοί δρόμοι που έχουν καταστραφεί και στην περιοχή δεν επιχειρεί μηχάνημα προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να μην μπορέσουν να φτάσουν στα κτήματά τους και θα χάσουν τη σοδειά τους, με αποτέλεσμα την οικονομική τους καταστροφή.
Ακόμη είπε ότι έρχεται χειμώνας και πρέπει να γίνουν και οι υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες.
Πληγέντες και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών
Ο Αποστόλης Τσακανίκας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, τόνισε ότι και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, είναι επίσης αγρότες και αντιμετωπίσου ν τα ίδια προβλήματα, με καταστροφές αγροτικών δρόμων, τομέας που πρέπει να δοθεί προτεραιότητας, για να μπορέσουν οι συνάδελφοι να πάνε στα κτήματά τους και να μαζέψουν την παραγωγή τους.
Ο πρόεδρος των παραγωγών τόνισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειες και να καλλιεργήσουν ξανά, η κυβέρνηση να εξετάσεις το θέμα του κόστους παραγωγής.
Όσον αφορά σε διάφορα προϊόντα που κάποιοι «ειδικοί» λένε ότι είναι μολυσμένα, επειδή σκεπάστηκαν από νερό και από λάσπη, ο κ. Τσακανίκας είπε ότι τα προϊόντα που υπάρχουν στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ είναι σωστά και ζήτησε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και οι καταναλωτές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Όσον αφορά στις ανατιμήσεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών είπε ότι υπάρχουν μόνο μικρές αυξήσεις λόγω αλλαγής εποχής, ενώ τόνισε ότι επειδή τα προϊόντα τους είναι ευπαθή δεν αποθηκεύονται για να ανατιμηθούν και είναι καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης.
Τεράστια ζημιά στην κτηνοτροφία
Ο Γιώργος Τερζάκης πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων περιοχής Αισωνίας, τόνισε ότι μετά τις πυρκαγιές οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να γίνουν τα μαντριά και να υπάρχει έλλειψη ζωοτροφών.
Όπως είπε «οι άνθρωποι ξεγεννούν τα ζώα τους έξω στις ελιές και στα χωράφια, τα ζώα είναι παρατημένα και ουσιαστικά αποτελούν ότι σώθηκε από τα κοπάδια.
Οι δηλώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου συνεχίζεται αλλά υπολογίζεται ότι χάθηκα ποσοστό περίπου 70%, τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν δρόμοι για να πάνε στις κτηνοτροφικές μονάδες που σώθηκαν, υπάρχουν 4-5 άτομα στην περιοχή του Βόλου που περπατάνε μια ώρα για να πάνε στο μαντρί να ταΐσουν τα ζώα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν γάλα, να ξεγεννήσουν τα ζώα, ούτε να τα κατεβάσουν στα χειμωνιάτικα μαντριά όπως γινόταν πριν την καταστροφή.
Ο κ. Τερζάκης τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι θέλουν στήριξη και άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έγινε.