Μεγάλη η κίνηση και η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα του Βόλου

Σύμφωνα με τον Απ. Οντόπουλο, πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου

Φέτος τα Χριστούγεννα, η αγορά του Βόλου πήγε καλύτερα από άλλες χρονιές που τα καταστήματα δεν λειτούργησαν την πρώτη χρονιά της πανδημίας και τη δεύτερη χρονιά που λειτούργησαν με περιορισμούς, με την εικόνα να είναι καλύτερη από τα προηγούμενα δύο χρόνια, ως προ την κίνηση και την επισκεψιμότητα στα καταστήματα, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Απόστολος Οντόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας. Παρόλα αυτά, ανέφερε ο πρόεδρος των εμπόρων υπάρχει μεγάλη διασπορά, για τις καλές εισπράξεις, ανάλογα με τους εμπορικούς κλάδους και τα καταστήματα.

«Είναι η πρώτη φορά που δυσκολευόμαστε να πιάσουμε τον σφυγμό, καθώς λαμβάνουμε διαφορετικά μηνύματα, τόσο από διάφορους εμπορικούς κλάδους, που είναι λογικό, όσο όμως και από ομοειδείς επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο κλάδο. Είναι λίγο νωρίς ακόμη να κάνουμε την αποτίμηση, γιατί έχουμε μπροστά μας την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια και θα μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα με το τέλος ων εορτών», επισήμανε ο κ. Οντόπουλος.
Λόγω των πολλών επισκεπτών στην πόλη του Βόλου και όχι μόνο, τα πολύ μεγάλα οφέλη τα καρπώνεται η εστίαση και τα καταλύματα, ενώ και τα εμπορικά αποκομίζουν έμμεση κίνηση από τους συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Παράταση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας ο έμπορος ανέφερε ότι δόθηκε παράταση όσον αφορά στην απογραφή των εργαζομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα, μετά από έντονες πιέσεις των λογιστών και των εμπόρων και η παράταση αυτή φαίνεται ότι θα είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ η ψηφιακή κάρτα αναμένεται να ισχύει από τον Απρίλιο.
Ο κ. Οντόπουλος τόνισε ότι έπεσαν πολλές επιχειρήσεις που κόμη ταλαιπωρούνται με τα myData, έχει γίνει μεν διασύνδεση, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα με τα ηλεκτρονικά παραστατικά. Όπως είπε, ένας εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων έγινε πολύ βίαια και δεν ήταν έτοιμες οι επιχειρήσεις, ούτε και οι λογιστές να υποστηρίξουν όλες αυτές τις αλλαγές, που έπρεπε να έχουν γίνει τμηματικά χρόνια τώρα αι όχι σε ένα χρόνο να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε πρακτικές που, υπό άλλες συνθήκες, ήθελαν τουλάχιστον μια πενταετία να υλοποιηθούν.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Οντόπουλος είπε ότι η αγορά το ζητά χρόνια τώρα και, αν εφαρμοστεί ενόψει των εκλογών θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, γιατί τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις της πανδημίας, δεν τις έχουμε αφήσει πίσω, οι υποχρεώσεις της διετίες είναι τόσες πολλές, που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν αλλιώς να πορευτούν και να μην απωλέσουν την όποια ρευστότητα έχουν αυτή την περίοδο.
«Οι ρυθμίσεις των 12 και 24 μηνών, δημιουργούν μια δόση πολύ υψηλή, που δεν μπορεί να την καλύψει καμία μικρή επιχείρηση, που καλείται να καλύψει και τις τρέχουσες ρυθμισμένες οφειλές, σε τόσο βραχύ διάστημα, οπότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στη λύση των 120 δόσεων», επισήμανε.

Δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού
Ο πρόεδρος των εμπόρων τόνισε ότι υπάρχει δυσκολία από τις επιχειρήσεις στο να βρουν προσωπικού και η στόχευση του υπουργείου ως προς την επιδότηση της εργασίας, είναι κάτι το οποίο είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, καθώς δεν ανοίγουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας, για να μπορέσει ο κόσμος να επωφεληθεί αυτών, αλλά και οι θέσεις που υπάρχουν, δείχνει να είναι δύσκολο να καλυφθούν το τελευταίο διάστημα.
«Δεν ξέρω που μπορεί αυτό να οφείλεται, παρόλα αυτά, πέρα από το εξειδικευμένο προσωπικό που ενδεχομένως να ψάχνουν κάποιες επιχειρήσεις, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και ιδίως εμπορικές, που δεν έχουν τόση μεγάλη ανάγκη εξειδίκευσης και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει», ανέφερε ο κ. Οντόπουλος.
Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ χαμηλό των ενδιαφέρον για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Επίσης είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις απασχολούσαν προσωπικό, τα χρόνια πέρασαν άλλαξε πολύ η οικονομική κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, ναι μεν η πλειοψηφία δεν απασχολεί προσωπικό, αλλά το ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό δυσκολεύονται αρκετά να βρουν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ που ξεκίνησε τη δομή Job Center που εκπαιδεύει προσωπικό για να διοχετευτεί στην αγορά και υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, όπως υπάρχει και σύμφωνο συνεργασίας με τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και γενικότερα προσπαθεί να απορροφήσει προσωπικό και με τη συμβολή των δύο αυτών δομών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.