Μέσω «Φιλόδημος» το master plan και το σχέδιο ασφάλειας νερού της ΔΕΥΑΜΒ

Η Επιχείρηση διεκδικεί χρηματοδότηση 279.000 €

Μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», η ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να συντάξει το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (Master Plan) και την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού και για το λόγο αυτό διεκδικεί χρηματοδότηση 279.000 €, όπως αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της Επιχείρησης.
Για την εκπόνηση του master plan η αμοιβή της σύμβασης ανέρχεται σε 219. 306 € χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού το ποσό ανέρχεται σε 59.742 €.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου, εξήγησε ότι το σχέδιο ασφάλειας του νερού αφορά έλεγχο για ρυπαντές, τη σωστή επεξεργασία και λειτουργία του δικτύου και τη διανομή. Όπως είπε, σε συνδυασμό με το Masterplan που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αν προκύψει νέα ένταξη. Υπάρχει Σχέδιο και τώρα θα το επικαιροποιήσουμε, τόνισε.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού θεωρείται ένα αποτελεσματικό μέσο για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στο σύστημα ύδρευσης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις ισχύουσες ρυθμιστικές διατάξεις. Αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση που σχετίζεται με την ποιοτική διαχείριση των υδάτων από την πηγή του νερού έως και τη βρύση του καταναλωτή, υιοθετώντας την αρχή των «πολλαπλών φραγμάτων» (multiple barriers) και εστιάζοντας στην ανάγκη εφαρμογής μέτρων ελέγχου σε κάθε κρίκο της αλυσίδας υδροδότησης.
Το συγκεκριμένο σχέδιο διασφαλίζει: την ελαχιστοποίηση παρουσίας ρυπαντών στο πόσιμο νερό από την πηγή, τη σωστή επεξεργασία του ύδατος ώστε να είναι κατάλληλο για πόση, τη σωστή διανομή σε δίκτυα ύδρευσης, ανεξάρτητα του μεγέθους των δικτύων αυτών.

Η ΔΕΥΑΜΒ σκοπεύει να προχωρήσει στη διενέργεια απαραίτητων εργασιών εκτίμησης του υπάρχοντος συστήματος ύδρευσης και των πιθανών κινδύνων σε κάθε κρίκο της αλυσίδας υδροδότησης, καθώς και της επιχειρησιακής παρακολούθησης, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως οποιαδήποτε παρέκκλιση από την επιθυμητή απόδοση και καταγραφής των διαχειριστικών ρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση παρουσίας ρυπαντών στο πόσιμο νερό.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να προχωρήσει σε καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης και προετοιμασία Οδηγού Σχεδίου Ασφάλειας Νερού, όπως μηνιαίες αναφορές που θα περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το κάθε στάδιο του συστήματος ύδρευσης, διαχειριστικό εργαλείο και οδηγίες εφαρμογής του, συνολική Αξιολόγηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού, σύνταξη Τελικής Έκθεσης.
Καθαρισμός των υποθαλάσσιων αγωγών
Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αποφόρτιση των υποθαλάσσιων τμημάτων αγωγών ομβρίων από φερτές ύλες.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 31.000 € και αφορά:
• Τέσσερις αγωγούς κυκλικής διατομής Φ 1000,
• Ένα αγωγό κυκλικής διατομής Φ 1200
• Ένα αγωγό ορθογωνικής διατομής 1,00Χ1,00 μ.

Οι αγωγοί κυκλικής διατομής, που βρίσκονται στον κυκλικό κόμβο του Δημαρχείου, από το σημείο της εκβολής τους και σε βάθος εβδομήντα 70 μέτρων, καταλαμβάνονται στο ήμισυ από φερτές ύλες (άμμο και λάσπη), ενώ ο αγωγός ορθογωνικής διατομής, παρουσιάζει την ίδια κατάσταση σε βάθος δέκα 10 μέτρων. Ο περιορισμός της διατομής των αγωγών, προξενεί αντικειμενικά προβλήματα στην λειτουργία τους και απαιτείται η αποφόρτισή τους από τις επικαθήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης εξήγησε πως ο καθαρισμός των αγωγών θα γίνει από δύτες με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος και δεν θα επηρεάσει την κυκλοφορία των οχημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.