Μιας άλλης μορφής οικογένεια οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Ξενώνα Αστέγων

Βοηθά το θέατρο στην κοινωνική ενσωμάτωση αστέγων

Μιας άλλης μορφής οικογένεια αποτελούν οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Ξενώνα Αστέγων Βόλου, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα με θέμα «Θεραπεύοντας την Αστεγία», που διοργάνωσε χθες η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, παρουσία βουλευτών, αστυνομικών, φορέων και αρκετού κόσμου.
Όπως προκύπτει το εφαρμοσμένο θέατρο βοηθά στον μετασχηματισμό των αντιλήψεων και στη δυνατότητα κοινωνικής ενσωμάτωσης των άστεγων ανθρώπων, ενώ παρουσιάστηκε δρώμενο με κείμενο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό και προέρχεται από τις προσωπικές εμπειρίες των συντελεστών.

Η Ευφροσύνη Κουτσογιάννη, θεατρολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Προσχολικής στο Π.Θ., τόνισε ότι διερευνά τη συμβολή του εφαρμοσμένου θεάτρου και των ποικίλων μορφών του στον μετασχηματισμό των αντιλήψεων και στη δυνατότητα κοινωνικής ενσωμάτωσης των άστεγων ανθρώπων.
Όπως είπε, το θέατρο μέσα από τις ποικίλες μορφές του και την πολύπλευρη αξιοποίηση των κωδίκων θεάτρου και δράματος, θέτει ως στόχο την προσωπική και την κοινωνική αλλαγή και τη βελτίωση του αυτού της κοινότητας και της κοινωνίας και διερευνά αν και κατά πόσο το θέατρο το ίδιο μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές πεδίο κατάθεσης προσωπικών βιωμάτων, εμπειριών, συναισθημάτων και αξιών και αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την ενσωμάτωση ενός ανθρώπου μέσα από τον εκ νέου αυτοπροσδιορισμό τους.

Σύμφωνα με την θεατρολόγο, οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Αστέγων από την αρχή προσέγγισαν την ιδέα με ιδιαίτερη ζέση, υπάρχει πολύ καλή σχέση με αλληλεπίδραση, είναι ομάδα, υπάρχει σοβαρότητα, σεβασμός, αλληλεγγύη και δημιουργήθηκε μια άλλης μορφής οικογένεια και σχέση, που έφτασε στο δρώμενο.
Η ίδια είπε ότι το δρώμενο της θεατρικής ομάδας «Τα Ανέλπιστα Βήματα» είναι γεννημένο από προσωπικές εμπειρίες όλων και το κείμενο δημιουργήθηκε από την αρχή.

Η Βησσαρία Θεοδωροπούλου κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Ξενώνα Αστέγων, είπε δημιουργήθηκε μια ομάδα προσωπικού και φιλοξενούμενων, που ενίσχυσαν την συμβουλευτική και είχαν κάποια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση και είναι σίγουρα θετικά.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη τόνισε ότι ο Ξενώνας Αστέγων επιτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην περιοχή μας, γιατί ακριβώς αφορά τη φιλοξενία ατόμων που έχουν μείνει εκτός σπιτιού και βρίσκονται στους δρόμους. Ο Ξενώνας λειτουργεί από το 2012 και το από 2019 λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ, έχει εξυπηρετήσει πολλές δεκάδες ανθρώπους, με θετικό ότι 50-60% του ποσοστού των φιλοξενούμενων αποκαταστάθηκε βρίσκοντας σπίτι και εργασία.
Επίσης είπε ότι οι άστεγοι συνεχώς αυξάνονται, εξαιτίας της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης που ακολούθησε, αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αύξηση των διαζυγίων και ο Δήμος Βόλου μετά από προσπάθεια κατάφερε να εντάξει τη λειτουργία του στο επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.