Μειώνονται οι δωρεές, αυξάνονται οι νεφροπαθείς στη Μαγνησία

Πανελλήνια μέρα δωρεάς οργάνων αύριο, στα 65 άτομα η λίστα αναμονής

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων είναι η αυριανή και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Αγ. Ανάργυροι», απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα τη στιγμή που ο αριθμός των νεφροπαθών έχει αυξηθεί.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μαγνησία, πέρα από το 2012 που έγινε μια μεταμόσχευση, ακολούθησε το 2013 που δεν έγινε καμία και το 2014 επίσης μία από ζώντα δότη (πατέρας σε γιό).
Το 2016 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις οργάνων σε νεφροπαθείς και φέτος μέχρι στιγμής έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Νεφροπαθών, παρατηρείται μείωση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις 60-70% απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι.

Την τελευταία τριετία στη Μαγνησία έχουν γίνει πολύ λίγες δωρεές οργάνων, (το 2015 τρεις, το 2016 δύο, και το 2017 μία μέχρι στιγμής), ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. (και αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένει ανενεργός), επισημαίνουν οι νεφροπαθείς.

Σε επίπεδο νομού υπάρχουν 185 αιμοκαθαρόμενοι, 25 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής της Μαγνησίας υπάρχουν 60-65 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Βασίλειος Γιαννάκος χαιρετίζει την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.