Μητροπολίτης: Συνεργασία φορέων για να μη μείνει κανένας απομονωμένος στο σπίτι

Συνεχίζονται τα συσσίτια σε απόρους και αν απαιτηθεί θα δίνεται ξηρά τροφή

Κάλεσμα στους φορείς για δημιουργία γραμμής επικοινωνίας με στόχο την κοινωνική προσφορά και κανένας άνθρωπος να μη μείνει μόνος και εγκαταλειμμένος στο σπίτι του, λόγω του κορωνοϊού, απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ Ιγνάτιος, που διαβεβαίωσε ότι τα συσσίτια για περισσότερους από 1500 ανθρώπους θα συνεχιστούν και, αν απαιτηθεί θα δίνεται σε άπορους συμπολίτες μας ξηρά τροφή, ώστε να μη στερηθούν το φαγητό.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης, στο περιθώριο συνέντευξης για το έργο της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας «εκεί που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας είναι να δημιουργήσουμε έναν θεσμό, η Εκκλησία θα το κάνει στο πλαίσιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού, με ένα τηλέφωνο 24ωρης βάσης, γιατί θέλω να μην αφήσουμε ανθρώπους εγκαταλειμμένους στα σπίτια τους».

Για παράδειγμα ανέφερε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που δεν έχει οικείους και έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι. «Πρέπει κάποιοι να τους φροντίσουν, ακόμη και για τις επικοινωνίες τους, ακόμη και για τα φάρμακα. Πρέπει κάποιος να τους φροντίσει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό θα καλέσω όλους τους φορείς της πόλης μας σε μια ετοιμότητα, εγώ προσφέρομαι ως Μητρόπολη να δημιουργήσουμε έναν τρόπο ώστε να μην μείνει κανείς εγκαταλελειμμένος και να αισθανθεί μόνος του εγκλωβισμένος σε ένα σπίτι», τόνισε.

Όπως εξήγησε στην ουσία θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί μια γραμμή επικοινωνίας ώστε, πέρα από τις δομές που έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ εαυτή την ασθένεια, να υπάρχει και μία γραμμή της κοινωνικής προσφοράς για να μην νοιώσει κάποιος μόνος του και δεν ξέρει τι να κάνει.

Συνεχίζονται τα συσσίτια για 1500 άτομα
Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι οι δράσεις που αφορούσαν συγκεντρώσεις, πέραν των ακολουθιών, έχουν ανασταλεί πλήρως και τελείως, εκτός από τα συσσίτια, που συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι εθελόντριες είναι αυτές που τα κρατούν ζωντανά και είναι και κάποιας ηλικίας, όμως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην σταματήσει το φαγητό στους ανθρώπους και εν ανάγκη θα γίνει έκκληση και για άλλους εθελοντές και εθελόντριες.

Στο Δος Υμήν Σήμερον, που μέχρι τώρα σέρβιρε φαγητό, πλέον θα δίνει το φαγητό σε πακέτο, για να προφυλαχτούν και οι εθελόντριες του Αγ. Νικολάου, να συνεχιστεί τουλάχιστον αυτός ο θεσμός και να μη σταματήσει καμία ημέρα.

Για το δεκατιανό που η Μητρόπολη έδινε στους μαθητές, από τη στιγμή που δεν είναι ανοικτά τα σχολεία, οι μαθητές αυτοί θα εξυπηρετηθούν από τα Σπίτια Γαλήνης για το μεσημεριανό τους φαγητό.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, 1500 άτομα και πλέον σιτίζονται, ενώ ευχήθηκε να αντέξει ο εθελοντισμός και έκανε έκκληση να στηριχθεί η προσπάθεια, γιατί δεν θα ήθελα να σταματήσουμε αυτή την προσφορά.

«Ελπίζω να τα καταφέρουμε, εκτός αν υπάρχουν άλλα αυστηρότερα μέτρα. Στη συνέχεια θα πάμε σε τροφοδοσία των ανθρώπων με ξηρά τροφή, εάν δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε», δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος.

Ακόμη και υπαίθριες λειτουργίες
Αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού σχετικά με θα θρησκευτικά καθήκοντα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος είπε ότι ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε αυτό που συμπεριλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία, στα μέχρι τώρα μηνύματα και στις εγκυκλίους, ότι πρέπει να υπακούμε στους επιστήμονες, ότι πρέπει οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, να λάβουν ακόμη περισσότερους τρόπους προφύλαξης, παραμένοντας στο σπίτι τους και αυτό αποτελεί την πεμπτουσία της ατομικής ευθύνης του καθένα και όλων μαζί, για να προφυλαχτούμε από αυτό που έχει ενσκήψει.
«Εμείς συνεχίζουμε να λέμε υπακοή σε αυτά και προφυλάξεις, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργούμε, όσο θα υπάρχει ακόμη και ένας πιστός που θα θέλει να κοινωνήσει. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον και δεν μπορούμε να παραβιάσουμε την ελευθερία ενός ανθρώπου να θέλει να πάρει τη Θεία Κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ακολουθίες, ο Μητροπολίτης είπε ότι εάν και εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα τελεστούν και υπαίθριες ακολουθίες. «Πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν μέρα με την ημέρα και σε ότι μας αφορά θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, χωρίς να στερηθούμε τη δυνατότητα της προσευχής, να προφυλάξουμε τους ανθρώπους μας, που μας ενδιαφέρουν και που είναι για μας το έργο μας», υπογράμμισε.

Συνεχίζονται τα συσσίτια για 1500 άτομα
Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι οι δράσεις που αφορούσαν συγκεντρώσεις, πέραν των ακολουθιών, έχουν ανασταλεί πλήρως και τελείως, εκτός από τα συσσίτια, που συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι εθελόντριες είναι αυτές που τα κρατούν ζωντανά και είναι και κάποιας ηλικίας, όμως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην σταματήσει το φαγητό στους ανθρώπους και εν ανάγκη θα γίνει έκκληση και για άλλους εθελοντές και εθελόντριες.

Στο Δος Υμίν Σήμερον, που μέχρι τώρα σέρβιρε φαγητό, πλέον θα δίνει το φαγητό σε πακέτο, για να προφυλαχτούν και οι εθελόντριες του Αγ. Νικολάου, να συνεχιστεί τουλάχιστον αυτός ο θεσμός και να μη σταματήσει καμία ημέρα.

Και τραγούδι για τον κορωνοϊό
Για το τέλος της συνέντευξης, ο Μητροπολίτης επέλεξε την παρουσίαση βίντεο με ένα τραγούδι που έχει σχέση με τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για τοπικό καλλιτέχνη, τον Βασίλη Αγροκώστα, που είναι καθηγητής και ιεροψάλτης και αυτοσχεδίασε μουσικά και με στίχους σχετικά με τον ιό και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουμε.
Ο κ. Ιγνάτιος είπε ότι σύνθημά μας πρέπει να είναι όχι στον πανικό, ναι στην οικογένεια και έκανε αναπαραγωγή του βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.