ΜΟΔ Βόλου: Aνατριχίλα στη δίκη για τη μητροκτονία- «Είδα ότι από το χαλί είχαν βγει μια παντόφλα με τα δάχτυλα του ποδιού»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Την ενοχή του ζήτησε η εισαγγελέας - μπούλιγκ στις φυλακές Βόλου κατήγγειλε ο κατηγορούμενος

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Βόλου κάθισε σήμερα, ένας 22χρονος, ο οποίος δολοφόνησε την 52χρονη μητέρα του, στη Λάρισα, έπειτα από καυγά που είχαν για οικονομικούς λόγους, τον Μάιο του 2025. Ο 22χρονος σήμερα κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι ήταν ο δολοφόνος της μητέρας του και περίπου 14 ώρες μετά το έγκλημα φώναξε τον 22χρονο ξάδερφό του για να μετακινήσουν τη σορό της.
Ο επίσης 22χρονος ξάδελφός του, που δεν είναι προφυλακισμένος, κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.
Η δίκη ξεκίνησε με την εξέταση εννέα μαρτύρων, των δύο κατηγορούμενων και την πρόταση της εισαγγελέα έδρας, διακόπηκε, λόγω ωραρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 17 Μαρτίου.
Η εισαγγελέας έδρας είπε ότι ο κατηγορούμενος είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του, με μαεστρία μεθοδικότητα και συστηματικότητα συνέλεξε όλα τα αντικείμενα, τα πέταξε, καθάρισε τον τόπο του εγκλήματος, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί μειωμένου καταλογισμού και πρότεινε την ενοχή του. Όπως είπε ο κατηγορούμενος επιλεκτικά δεν θυμόταν κομβικής σημασίας λεπτομέρειες.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Ο γείτονας που έμενε απέναντι από το σπίτι που έγινε το φονικό κατέθεσε ότι είδε δύο άτομα να περπατούν κρατώντας ένα χαλί, το οποίο άφηναν κάτω, λόγω βάρους, ενώ στο σημείο που το άφηναν υπήρχαν κηλίδες αίματος.
Τους ρώτησε τι κάνουν εκεί και απάντησαν θέλουμε να πετάξουμε μπάζα. Τους είπε θα καλέσει την Αστυνομία και οι δύο κατηγορούμενοι κινήθηκαν γρήγορα, άφησαν στην πυλωτή το χαλί και συνέχισαν με γοργό βήμα.

Γειτόνισσα κατέθεσε ότι τα ξημερώματα άκουσε τη μητέρα και τον γιό να μαλώνουν, άκουσε μια φωνή βοήθεια, ξύπνησε τους γονείς της βγήκαν στο πίσω μπαλκόνι, αλλά δεν άκουσαν άλλες φωνές και δεν κάλεσαν την Αστυνομία.

Άλλος γείτονας κατέθεσε ότι ενώ έπινε καφέ, μπήκαν στο σπίτι οι κατηγορούμενοι και άκουσε γέλια. Στη συνέχεια είδε να μεταφέρουν κάτι βαρύ και να δυσκολεύονται πολύ.
«Παρατήρησα ότι είχε σχήμα ανθρώπου και ενώ κάλεσα την Αστυνομία είδα ότι από το χαλί είχαν βγει μια παντόφλα με τα δάχτυλα του ποδιού», κατέθεσε ο μάρτυρας. Επίσης είπε ότι όταν περαστικός τους ρώτησε αν κουβαλούν πτώμα, ο κατηγορούμενος απάντησε «τι πτώμα bro»;
Ακόμη είπε ότι όταν κατέβασαν το πτώμα από τις σκάλες ο πρώτος κατηγορούμενος πήρε ένα πανί και καθάρισε τις σκάλες από το αίμα.

Η ετεροθαλής αδελφή του πρώτου κατηγορούμενου, είπε ότι μίλησαν την προηγούμενη μέρα που ήταν η Γιορτή της Μητέρας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν οικονομικές διαφωνίες γιατί κι εκείνη ήταν του μεροκάματου, ο αδελφός της πήγαινε για δουλειά αλλά δεν έμενε πολύ, είχε βάλει στο κινητό του την κάρτα της μητέρας του και πλήρωνε εν αγνοία της. Επίσης είπε ότι στη Θεσσαλονίκη, μια μέρα πριν παρουσιαστεί στον Στρατό ο κατηγορούμενος, ενώ η μητέρα της κοιμόταν προσπάθησε να την πνίξει με μαξιλάρι…
Η γυναίκα κατέθεσε ότι ενημερώθηκε για το φονικό τον σύζυγό της που το είχε δει ως είδηση σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο πατέρας του κατηγορούμενου είπε ότι ήταν από τα καλύτερα παιδιά στο Λύκειο, το 2009 έφυγε και πήγε να ζήσει μες τη μητέρα του, το 2024 μετακόμισαν στη Λάρισα και στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έμεναν έναν χρόνο. Είπε ότι βγήκαν μαζί για καφέ, τον είδε λίγο αγχωμένο, τα παπούτσια του ήταν σκονισμένα και του έδωσε 50 €.

Στη δίκη κατέθεσε ψυχίατρος, ο οποίος είπε ότι ο 22χρονος δεν αντιμετωπίζει κοινωνική διαταραχή, αλλά σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας. Όπως είπε υπέστη νευροχημική έκρηξη από την κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τα ναρκωτικά.
Σε ερώτηση της εισαγγελέα αν θα μπορούσε να θυμάται τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, ο ψυχίατρος απάντησε πώς είναι δύσκολο να θυμάται τα πάντα με ότι είχε καταναλώσει και εκείνη την ώρα σίγουρα είχε μειωμένο καταλογισμό.

«Το μετάνιωσα πικρά αγαπούσα τη μητέρα μου»
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του, είπε ότι μετάνιωσε πικρά, γιατί αγαπούσε τη μητέρα του και ζήτησε συγνώμη, ενώ κατήγγειλε ότι υπέστη μπούλινγκ στις φυλακές Χιλιαδούς, όπου κρατήθηκε για ένα διάστημα.
Ο 22χρονος ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, δεν είναι δολοφόνος, αγαπά τους ανθρώπους και ποτέ δεν πείραξε ούτε άσκησε βία σε κανέναν. Επίσης είπε ότι στα παιδικά του χρόνια έχει βιώσει τον εκφοβισμό και δεν μπορούσε να βρει κοπέλα, επειδή έχει παραπάνω κιλά. Επίσης είπε ότι σαν χαρακτήρας ήταν καλός, στο σχολείο είχε φίλους και με τον ξάδελφό του και δεύτερο κατηγορούμενο έκαναν περιστασιακά παρέα.

Για τη βραδιά του φόνου, είπε ότι βγήκε μόνο στις 11 με 11.30 το βράδυ, αφού είχαν μαλώσει με την μητέρα του, ήπιες μισό μπουκάλι βότκα και τρία ουίσκι στο κέντρο, πήγε σε ένα άλλο μαγαζί ήπιε 3-4 ποτά ακόμη, με χρήματα που του είχε δώσει ο πατέρας του και στις 2-3 τα ξημερώματα, ζαλισμένος από τα ποτά έφυγε για το σπίτι, πεζός, αλλά δεν είχε χρήματα για ταξί και δυσκολευόταν να περπατήσει.
Πριν φτάσει στο σπίτι βρήκε ένα άγνωστο άτομο που του πούλησε για 10 € ένα τσιγάρο, κανναβειδοειδούς μείγματος, κάθισε σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του και το κάπνισε.
Σύμφωνα με τον νεαρό, πρώτη φορά δοκίμαζε ναρκωτικά, άρχισε να χάνεται, ζαλιζόταν πολύ και τον πονούσε το κεφάλι.

Όταν άρχισε να συνέρχεται, μετά τις 4.30 τα ξημερώματα, πήγε στο σπίτι του, άνοιξε την πόρτα και στην κουζίνα βρήκε τη μητέρα του να πίνει καφέ, πριν πάει για δουλειά σε εργοστάσιο που εργαζόταν.
Με είδε έτσι, μαλώσαμε, με ρώτησε τι ήπια, άρχισε να με βρίζει, ότι είμαι μπεκρής και άχρηστος, ότι δεν εργάζομαι. Μαλώναμε συχνά με τη μητέρα μου αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, κυρίως για τα οικονομικά, ότι δεν συνεισέφερα στα έξοδα του σπιτιού και ότι σπαταλούσα χρήματα, είπε ο κατηγορούμενος.

«Εκείνη την ώρα ήμουν σε άλλο κόσμο, δεν καταλάβαινα τι έκανα, πήρα το μαχαίρι που ήταν πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το πήρα στα χέρια μου και τη χτύπησα με αυτό. Δεν θυμάμαι αν αντέδρασε, νομίζω φώναξε βοήθεια αλλά δεν θυμάμαι. Έχω μετανιώσει για αυτό. Ζητάω συγνώμη σε όλους όσους στεναχώρησα», είπε στην απολογία του ο μητροκτόνος.
Στη συνέχεια είπε ότι προσπάθησε να βρει τρόπους να καθαρίσει το σπίτι, μετά άρχισε να κλαίει όταν συνειδητοποίησε τι έκανε και δεν ήξερε τοι να κάνει. Κάποια στιγμή έφαγε, χωρίς να θυμάται τι, στην κουζίνα, ενώ η σορός της μητέρας του ήταν στο χολ.
Νωρίς το απόγευμα του τηλεφώνησε ο πατέρας του πήγαν για καφέ για μισή ώρα και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον ξάδελφό του να τον βοηθήσει, βρέθηκαν στην πλατεία και του είπε να πάνε στο σπίτι, χωρίς να σκεφτεί να τον προϊδεάσει για ότι θα έβλεπε, όπως κατέθεσε.
Ο κατηγορούμενος είπε ότι είχε τυλίξει τη σορό της μητέρας του με κουβέρτα και όταν πήγε στο σπίτι με τον ξαδελφό του για να τη μεταφέρουν, κατάλαβε τι έγινε, άρχισε να φωνάζει και να τον ρωτάει τι έκανε, εκείνος είπε πως δεν θυμόταν τι απάντησε, απειλούσε να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία, αλλά τον έπεισε να κατεβάσουν την κουβέρτα στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Ο κατηγορούμενος είπε ότι παλιότερα του είχε ζητήσει ο πατέρας του να πάει σε ψυχίατρο, αλλά αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν το χρειαζόταν και σήμερα λαμβάνει ψυχιατρική αγωγή αι αισθάνεται καλύτερα, όπως κατέθεσε.
«Έχω πολλές τάσεις αυτοκτονίας, δεν έχω συνειδητοποιήσει αυτό που έχω κάνει, θέλω συχνά να βάλω τέλος στον εαυτό μου. Την αγαπούσα τη μητέρα μου και με αγαπούσε. Δεν καταλαβαίνω τι έκανα με αυτά που είχα πιει», είπε ο 22χρονος.

Τέλος, δεσμεύτηκε στο Δικαστήριο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά, υποσχέθηκε ότι όταν βγει στην κοινωνία θα είναι άλλος άνθρωπος, καθώς έχει κόψει το αλκοόλ, ενώ πριν το έγκλημα έπινε πολύ, σε σημείο που δεν καταλάβαινε τι έκανε μετά.

Ο 22χρονος κατήγγειλε ότι στις φυλακές Νέων Βόλου, όπου κρατούνταν για ένα διάστημα βίωσε κακοποίηση και έχει σημάδια από σβήσιμο τσιγάρων στο σώμα του.

Ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του μητροκτόνου κατέθεσε ότι ο ξάδελφός του του τηλεφώνησε το απόγευμα να πάνε για καφέ, αλλά πριν του ζήτησε να πάρει από το σπίτι για να πετάξουν κάτι χαλιά, όπως του είπε η μητέρα του. Ο ίδιος είπε ότι τον ρώτησε τι χαλιά ήταν αυτά κι εκείνος του είπε θα δεις.
Όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού ο 22χρονςο κατέθεσε ότι είχε μια άσχημη μυρωδιά που τον ανακάτεψε και ο ξαδελφός του τον καθησύχασε λέγοντάς του ότι είναι από τα σκυλιά που έχει στο σπίτι.
«Με πήγε στο χολ που είχε τα χαλιά, είδα αίμα, μου είπε ότι ήταν κόκκινη μπογιά και τον ρώτησα τι έχεις κάνει; Που είναι η μητέρα σου; Έξω για καφέ μου είπε», κατέθεσε ο 22χρονος.
Αφού τον πίεζε ο μητροκτόνος του είπε ΄τι την είχε σκοτώσει και τότε έπαθε σοκ και άρχισε να φωνάζει.
Σε ερώτηση της έδρας αν το κατηγορούμενος ήταν ταραγμένος, ο συγκατηγορούμενος απάντησε ότι ήγαν χαλαρός και του είπε φυσιολογικά ότι της είχε σκοτώσει…
«Έβριζα και φώναζα τι έχεις κάνει; Σκότωσες τη μένα που σε γέννησε; Θα πάρω την Αστυνομία».
Τότε ο 22χρονος με απείλησε ότι θα με μπλέξει και μένα στο φονικό, φοβήθηκα, πήραμε το χαλί και το κατεβάσαμε με δυσκολία, λόγω του βάρους στην πυλωτή της πολυκατοικίας.
Την ώρα της κατάθεσης του 22χρονου, ο κατηγορούμενος καθόταν στο εδώλιο και είχε τα χέρια μπροστά στο πρόσωπό του στο τραπέζι.
Βγαίνοντας από τοπ σπίτι ένας γείτονας τους ρώτησε τι έχουν εκεί, ο μητροκτόνος απάντησε χαλιά και εκείνος είπε ότι θα καλέσει την Αστυνομία. Τότε ο 22χρονος άρχισε να τρέψει, ο συγκατηγορούμενος επειδή ήταν σοκαρισμένος είπε ότι έμεινε στο σημείο 40-5 λεπτά και στη συνέχεια άρχισε να τρέχει και αυτός, όχι για να φύγει, αλλά για να σταματήσει τον ξάδελφό του.

«Μεθοδευμένες και στοχευμένες οι ενέργειές του»
Η εισαγγελέας έδρας είπε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, ήταν ένα παιδί που από 3,5 ετών έμεινε χωρίς τη μητέρα του, η μητέρα του έφυγε, ανατέθηκε η επιμέλεια στον πατέρα και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια στενή σχέση μαζί της.
Μεγαλώνοντας, αποφάσισε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε η μητέρα του για να ζήσει μαζί της. Η σχέση τους όμως δεν είχε δομηθεί και αυτά τα ελλείμματα δεν έκαναν ικανή αυτή τη σχέση να ανθίσει. Η μητέρα του είχε απαιτήσεις, εκείνος είδε αδυναμία να βρει σταθερή εργασία, αυτό έφερε πολλές συγκρούσεις. Το βράδυ πριν να παρουσιαστεί στο στρατό είχε αποπειραθεί με ένα μαξιλάρι να την φιμώσει και ενδεχομένως να προκαλούσε τον πνιγμό της…
Επίσης, σε άλλο χρονικό σημείο, είχε καταφέρει χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός της πάλι στο πλαίσιο καυγάδων για την οικονομική διαχείριση. Είχε μια συγκρουσιακή σχέση που κλιμακωνόταν. Αυτό επηρέασε τον ψυχισμό του, όπως το εντοπίζει και ο πραγματογνώμονας ψυχίατρος, αυτό όμως δεν μπορεί να μειώσει ή να αίρει τον καταλογισμό του.

Σύμφωνα μες την εισαγγελέα, η μητέρα έχει εκδορές σε πολλά σημεία του σώματός της, στα δάχτυλα της, στις παλάμες της, έφερε χτυπήματα στο πρόσωπο, το οποίο καταδεικνύει ότι η μητέρα του κατάφερε να αμυνθεί.

Ο κατηγορούμενος επέστρεψε στο σπίτι στις 04.40 τα ξημερώματα, μάλωσαν, η μητέρα του συνέχισε να τον αποκαλεί διάφορες εκφράσεις και εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι και της κατάφερε 19 μαχαιριές. Μια εξ αυτών έχει τρυπήσει το μυοκάρδιο, ενώ οι υπόλοιπες έξι είναι κυρίως στα άκρα του σώματός της. Η εισαγγελέας εκτίμησε ότι ο κατηγορούμενος είχε μυθοποιήσει και αργότερα όταν έζησε μαζί της απομυθοποίησε τη γυναίκα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το μένος, τον θυμό και την οργή σε βάρος της.
Ακόμη είπε ότι αφού τελέστηκε η πράξη, πήρε μια σφουγγαρίστρα, καθάρισε τα αίματα, την τύλιξε σε κουβέρτα, την άφησε στο χολ και πήρε τα προσωπικά της αντικείμενα.
«Είχε την νηφαλιότητα να συλλέξει προσωπικά της αντικείμενα, πολύ στοχευμένα αντικείμενα, το κινητό και η κάρτα sim, η κάρτα εισόδου για το εργοστάσιο, τραπεζική κάρτα, για να φύγει από το σπίτι. Επέλεξε δηλαδή τι θα πετάξει για να αποφύγει οποιαδήποτε τυχόν ευθύνη που θα μπορούσε να του αποδοθεί. Άρα μιλάμε για μεθοδευμένες ενέργειες. Ένας άνθρωπος με θολή κρίση δεν μπορεί να πράξει κάτι παρόμοιο, επισήμανε.

Όταν συναντήθηκε με τον πατέρα του δεν έδειξε να έχει κάποια αγχωτική συμπεριφορά ενώ ο πατέρας του αναφέρει στην κατάθεση στην ανακρίτρια ότι ήταν ήρεμος, ανέφερε η εισαγγελέας.
Επίσης τόνισε ότι δεν είναι ασφαλές συμπέρασμα ότι έφτασε σε αυτή τη συμπεριφορά επειδή κατανάλωσε αλκοολ σε συνδυασμό με αυτή τη ναρκωτική ουσία, και δεν συνάδει η μετέπειτα συμπεριφορά του μετά το έγκλημα, καθώς φρόντισε να καθαρίσει το σπίτι, τύλιξε τη μητέρα του με απορροφητικά υφάσματα και την τύλιξε με δεύτερο πάπλωμα για να είναι έτοιμη προς μεταφορά, ενώ στην ακροαματική διαδικασία δεν θυμόταν κομβικής σημασίας λεπτομέρειες.
«Αυτό το μειωμένο νοητικό επίπεδο δεν είναι ικανό να μειώσει τον καταλογισμό. Είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του και γι’ αυτό με μαεστρία μεθοδικότητα και συστηματικότητα συνέλεξε όλα τα αντικείμενα, τα πέταξα, καθάρισε τον τόπο του εγκλήματος. Προτείνοντας την απόρριψη των ισχυρισμών περί μειωμένου καταλογισμού», τόνισε και πρότεινε την ενοχή του όπως κατηγορείται.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, τόνισε ότι πράγματι αιφνιδιάστηκε όταν πήγε στο σπίτι και αντίκρισε την σωρό και τον ανάγκασε υπό το κράτος της απειλής να τον βοηθήσει, είχε όμως το χρονικό περιθώριο να αντιδράσει, όταν βγήκαν στον δρόμο και είδε τους γείτονες. Δεν επέλεξε να το κάνει, ούτε να καλέσει την Αστυνομία, αλλά επέλεξε να τρέξει από την Αστυνομία νομίζοντας πως θα ξεφύγει. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του.
Η δίκη διακόπηκε για την Τρίτη 17 Μαρτίου, στις 10 το πρωί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και την έκδοση της απόφασης.
Ντ. Στ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.