Μπέος: «Να τηρηθεί η δέσμευση Μητσοτάκη για χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα»

Τι ζήτησε ο δήμαρχος Βόλου για να μην μείνουμε στις προσωρινές αποκαταστάσεις

Να τηρήσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τη δέσμευση που ανέλαβε στη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Βόλου, για χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι δύο κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου, ώστε να μη μείνουμε στις προσωρινές αποκαταστάσεις ζήτησε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκαταστάσεις στο ρέμα Καλλιθέας Φυτόκου, μετά τις τελευταίες καταστροφές με εντολή του γραφείου πρωθυπουργού του ανατέθηκε ο καθαρισμός της πόλης και η καταγραφή όλων των ζημιών. Το έργο της Δημοτικής Αρχής τελείωσε. Τα ρέματα δεν ανήκουν στον Δήμο αλλά στην Περιφέρεια αν και ζήτησε τα ρέματα μέχρι τα Λεχώνια να δοθούν στον Δήμο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με νόμο, τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι είμαστε η μοναδική περιοχή όπου ολοκληρώθηκαν δύο μελέτες για έργα από τις πλημμύρες, του δρόμου Κουκουράβα – Μακρινίτσα και της γέφυρας Άλλης Μεριάς, που θα κάνει δώρο εταιρία του Ομίλου Μυτιληναίους και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει αποδοχή δωρεάς.
«Εμείς είμαστε εδώ, προσπαθούμε και ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους εργολάβους που δούλεψαν σκληρά. Είμαστε σε συνεργασία και ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευσή του για χρηματοδότη, για γίνουν έργα και όχι να είμαστε με τις προσωρινές αποκαταστάσεις», επισήμανε ο Αχ. Μπέος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε για δεύτερη συνεχή φορά παρουσία μικρού αριθμού δημοτικών συμβούλων, αποφάσισε την πρόσληψη με οκτάμηνες συμβάσεις τριών ατόμων Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών, ενός Π.Ε. Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών και δύο ατόμων Δ.Ε. Διοικητικού, Λογιστικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών από τις δύο θεομηνίες του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, αποφασίστηκε η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 1 έτους με δυνατότητα ανανέωσης έως τη λήξη του φυσικού αντικειμένου της Πράξης «Συνέχιση λειτουργίας Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στο Δήμο Βόλου» στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος, με ένα άτομο του κλάδου ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών ειδικότητας ΠΕ Κοινωνιολόγων, πλήρους απασχόλησης, ενός ατόμου ειδικότητας ΠΕ Παιδαγωγών, πλήρους απασχόλησης και τεσσάρων ατόμων ειδικότητας ΔΕ Φυλάκων πλήρους απασχόλησης.

Το σώμα αποφάσισε την πρόσληψη ενός ατόμου κλάδου ΠΕ Ειδικών Παιδαγωγών, ειδικότητας ΠΕ Ειδικών Παιδαγωγών (Προσωπικό Υποστήριξης), με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης, στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Δήμου Βόλου.

Τέλος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου για το έτος 2024.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Βόλου για το έτος 2024.
Ο σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Θανάσης Ακρίβος, έκανε λόγο για ένα συνεχή άνοιγμα κωδικών ή μελετών που μπορεί να μην «κουμπώσουν» σε άλλα έργα, ενώ για το
κοιμητήριο σχολίασε ότι δεν προβλέπεται λειτουργία αποτεφρωτηρίου.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι αντίστοιχο με τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. «Έχουμε έργα που
έρχονται για χρόνια και κάθε χρόνο αναβάλλονται. Δεν προχωρούν έργα που έχουν
ανάγκη να προχωρήσουν και δεν υπάρχουν έργα για την σχολική στέγη. Από ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 125εκ. ευρώ αυτό που προγραμματίζετε είναι τα 24 εκ. € και δεν
προχωρούν έργα που δεν έχει ανάγκη ο Βόλος», τόνισε.
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θαν. Θεοδώρου ανέφερε ότι το ποσό των 24,1 εκ. € είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και μπορεί ο Δήμος να το φέρει εις πέρας. Επίσης είπε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα από ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα προγράμματα άνω των 13 εκ. €, από πόρους του Δήμου 2,6 εκ. €, από τα ανταποδοτικά 2,5 εκ. €, 1,5 εκ. € από εκπτώσεις της ΣΑΤΑ 2022, από ΚΑΠ του Δήμου και επενδυτικών δαπανών παρελθόντων ετών και από ΚΑΠ για συντήρηση και επισκευή σχολείων,
Για 16 έργα που έχουν ένα συμβολικό ποσό 100 € έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης», ενώ για το Αλυγαρόρεμα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών για να δοθεί η πίστωση, ενώ στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται τα έργα του ΕΣΠΑ και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών.

Η ετήσια έκθεση Συμπαραστάτη του Δημότη
Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η Ετήσια Έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης 2023.
Ο σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Θανάσης Ακρίβος είπε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση να μάθουν για τον θεσμό οι πολίτες.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Ριζόπουλος είπε ότι είναι λίγες οι υποθέσεις το 2023 και δεν χρειάζεται με έμμισθη θέση δικηγόρου.
Ο δήμαρχος απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή δημιούργησε τη θέση, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες των πολιτών για νομική συμβουλή και όσες υποθέσεις και αν εξέτασε καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών.

Κατά την περίοδο Ιανουάριος ως Δεκέμβριο 2023 στο γραφείο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Βόλου, κατατέθηκαν 6 καταγγελίες – αναφορές δημοτών κατά υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, κοινοποιήθηκε μια καταγγελία – αναφορά, πραγματοποιήθηκαν 20 τηλεφωνικές κλήσεις αναφοράς προβλήματος και αιτήματος για παρέμβαση και προσήλθαν δεκάδες δημότες για συνδρομή σχετικά με την υποβολή αιτήματος την ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΑΡΩΓΗ» για την αποζημίωσή τους λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα στην πόλη του Βόλου.
Από τις 6 αναφορές – καταγγελίες, οι τρεις αφορούσαν την Οικονομική Υπηρεσία και σχετίζονταν με δημοτικά τέλη και φόρους σε εντός σχεδίου ή με εργοστασιακή παροχή ακίνητα, αλλά και με κλήσεις παράνομης στάθμευσης που βεβαίωσε η Δημοτική Αστυνομία.
Δύο αναφορές καταγγελίες αφορούσαν την Υπηρεσία Καθαριότητας και σχετίζονταν με ακαθάριστο οικόπεδο του Δήμου Βόλου και με παρέμβαση της υπηρεσίας σε οικόπεδο ιδιώτη στην ΔΕ Αγριάς, σε βάρος οικοπέδου έτερου όμορου ιδιώτη.
Μια καταγγελία αφορούσε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας – Τμήμα Δημόσιας Υγείας και σχετιζόταν με την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων στην περιοχή Νέας Δημητριάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.