Ν. Μόσχος στο Ράδιο ΕΝΑ: Φιάσκο και καθοδηγούμενη η συμπεριφορά της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Να αποχωρούν όταν έκαναν τοποθετήσεις οι σύμβουλοι της μειοψηφίας

Φιάσκο και καθοδηγούμενη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας, οι σύμβουλοι της οποίας αποχωρούσαν όταν έκαναν ερωτήσεις ή τοποθετούνταν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Νίκος Μόσχος δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας για τον Βόλο».
Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, αυτά είναι αστεία πράγματα και η ανακοίνωση που έβγαλαν για να δικαιολογήσουν αυτό το φιάσκο που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ασυνάρτητη, γεμάτη αστειότητες.
«Οι άνθρωποι αυτοί, καθοδηγούμενοι, καθώς κάποιος του υπέδειξε να συμπεριφερθούν έτσι, είχαν σκοπό να μας εκδιώξουν από τη συνεδρίαση, να αποχωρήσουμε και να συζητήσουν μόνοι τους τα θέματα και επέλεξαν αυτό τον άκρως αντιθεσμικό τρόπο, με μια συμπεριφορά που ακυρώνει όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά τους ίδιους τους εαυτούς τους και έχει ιδιαίτερη απαξία, καθώς μιλάμε για τη Δημοτική Αρχή», τόνισε ο κ. Μόσχος.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβολο της μειοψηφίας, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι φέρνουν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, φέρνουν εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν υποχρέωση να τα παρουσιάζουν, να τα εξηγούν, να δίνουν εξηγήσεις, να απαντούν σε ερωτήσεις, να τα ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να προχωρούν τα θέματα της πόλης.
«Και αυτοί ήρθαν εχθές λες και είμαστε μικρά παιδιά και λέγανε ότι επειδή είπες αυτό ή επειδή έκανες εκείνο, εγώ δεν θα είμαι μέσα στην αίθουσα όταν εσύ μιλάς. Δηλαδή πόσο πιο φαιδρό, πόσο πιο αστείο πραγματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το θέμα είναι ότι έχουμε έναν δημοτικό σύμβουλο που η Δημοτική Αρχή φεύγει με αυτόν τον τρόπο, ότι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δεν ήταν μέσα για να εισηγούνται τα θέματα, για να απαντούν σε ερωτήσεις και με αυτόν τον τρόπο καταλύθηκε η όλη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ο κ. Μόσχος.

Ο ίδιος είπε ότι την περίοδο που ήταν ο ίδιος αντιδήμαρχος ήταν αδιανόητο αντιδήμαρχος να έφευγε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην απαντάει σε ερωτήσεις και αν το έκανε θα γινόταν χαμός.
«Εδώ δεν έχουν καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι αντιδήμαρχοι είναι έμμισθοι, πληρώνονται με χρήματα του Βολιώτη για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Μια από τις βασικές τις δουλειές είναι να είναι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εισηγούνται τα θέματα, να απαντούν σε ερωτήσεις, να ψηφίζουν, να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, όχι να είναι έξω στο διάδρομο και να κάνουν χαβαλέ και να λένε ¨είσαι εσύ αυτό και εγώ τώρα δεν κάθομαι εδώ μέσᨻ, επισήμανε ο κ. Μόσχος.
Ο ίδιος είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε 54 θέματα είχε τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, γύρω στα 25 θέματα πολεοδομικά με αποζημιώσεις, με άρση απαλλοτριώσεων, με πράξη εφαρμογής κλπ. που είχαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες κάναμε.
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, αντί να συζητάμε αυτά τα θέματα μέσω ερτζιανών, έπρεπε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ήρθαν απαλλοτριώσεις και αιτήματα τα οποία χρονολογούνται τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν αποζημιώσεις από πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ότι υπάρχουν αιτήσεις 15ετίας στην Πολεοδομία…
«Εμείς αυτό που ρωτήσαμε χθες για τα θέματα των απαλλοτριώσεων τα οποία είναι πολύ σημαντικά, είναι καταρχάς αν υπάρχει κάποια ιεράρχηση. Παλαιότερα όταν εγώ είχα περάσει από την πολεοδομία και σε περίοδο μνημονίων κλπ. που δεν είχαμε και χρήματα, είχαμε βάλει κάποια κριτήρια τότε από κοινού για να μην πω με τους υπηρεσιακούς ότι ναι, θα πηγαίνουμε με ένα κριτήριο ποιος έχει κάνει πιο μπροστά αίτηση, δηλαδή ποια αίτηση προηγείται χρονικά ας πούμε και δεύτερον, πόσο σημαντική είναι αυτή η αποζημίωση να δοθεί προκειμένου να απελευθερωθεί κάποιος κοινόχρηστος χώρος», ανέφερε ο κ. Μόσχος. Ο ίδιος διερωτήθηκε αν τώρα υπάρχουν κάποια κριτήρια ή όποιος πηγαίνει να ενοχλεί χτυπάει την πόρτα στα γραφεία του δημάρχου και του αντιδημάρχου, προωθείται η αίτησή του…
«Αντί να συζητάμε αυτά τα θέματα, με ποιό τρόπο γίνεται η κατανομή αυτών των αποζημιώσεων και με ποιο τρόπο επιλέγονται οι συγκεκριμένοι έναντι άλλων, συζητάμε αν η Δημοτική Αρχή ήταν στην αίθουσα, αποφάσισαν να κρατήσουν μανιάτικο και να λένε ότι ¨ναι, αυτό μας ταλαιπωρεί και μας κάνετε μηνύσεις, αγωγές και γι’ αυτό εμείς δεν ερχόμαστε¨. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και σίγουρα δεν μας έχει στείλει εκεί πέρα ο Βολιώτης, ούτε εμάς, ούτε τα μέλη της Δημοτικής Αρχής για να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Ν. Μόσχος.

Αναφορικά με την είσοδο αιρετού στην αρχή της συνεδρίασης που έλεγε ότι «ψάχνει τον Μιστόκλα» φράση που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος για τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Παπαπέτρο, ο σύμβουλος της μειοψηφίας εκτίμησε ότι κάποιοι σκηνοθετούν επεισόδια για να κάνουν τους συμβούλους των μειοψηφιών να παρεκτραπούν και να αποχωρήσουν.
Όπως είπε είναι 11 χρόνια Δημοτική Αρχή και το έχουν ξανακάνει. Δεν προκαλεί πλέον έτσι ούτε εντύπωση, ούτε έκπληξη, ούτε αιφνιδιασμό σε κανέναν.
«Βάλανε εκεί τώρα τον πρόεδρο του Τοπικού να έρθει να φερθεί με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο σε βάρος του Νίκου του Παπαπέτρου για να κάνουμε τι; Να σηκωθούμε να φύγουμε από το δημοτικό συμβούλιο; Είμαστε εκεί πέρα για να επιτελούμε έναν ρόλο, το ρόλο της μειοψηφίας, τον ρόλο της μειοψηφίας και αυτόν τον ρόλο προσπαθούμε να τον κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα», ανέφερε ο κ. Μόσχος.
Ο ίδιος είπε ότι αυτό ήταν διατάραξη της συνεδρίασης και ο Ν. Παπαπέτρου θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι εδώ υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να καταλυθεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει ξεκινήσει συστηματικά από τον Δήμαρχο Βόλου, ο οποίος εδώ και 18-19 συνεδριάσεις, δεν έχει έρθει στα δημοτικά συμβούλια, κάτι που είναι αδιανόητο και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.
Τα δεδομένα είναι τα εξής, με αναμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά:
Ότι έχουμε έναν δήμαρχο πόλης ο οποίος επί 18 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απών από το σημαντικότερο συλλογικό όργανο της πόλης, από το κορυφαίο όργανο της πόλης που αποφασίζει για θέματα της πόλης και μετά από αυτό έχουμε πλέον και δημοτικούς συμβούλους, έχουμε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν να αυτή τη συμπεριφορά και να μπαινοβγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτή είναι μια γενικότερη προσπάθεια να απαξιωθεί το δημοτικό συμβούλιο, να φεύγουν οι αντιπολιτεύσεις, να μη ρωτάμε, να μην συζητάμε, να μην τοποθετούμαστε, να μην κάνουμε αντιπροτάσεις, να είναι δηλαδή το Συμβούλιο μονοκρατορία και παντοκρατορία, ανέφερε ο Ν. Μόσχος.

Σε σχέση με ερώτηση για τις αποκαταστάσεις στην Άλλη Μεριά που έγινε επιχωμάτωση μέρους της κοίτης του Αναύρου, ο κ. Μόσχος είπε ότι δεν δόθηκε απάντηση. Υπήρξε μια διαδικαστική τοποθέτηση του προέδρου αν έπρεπε να το θέσει ως θέμα γιατί δεν είναι θέμα του Δήμου, γιατί αφορά τον χείμαρρο, αν και η ερώτηση αφορούσε τον δρόμο που είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Για το θέμα των εργασιών για τις οπτικές ίνες που είναι σε εξέλιξη στο κέντρο του Βόλου, ο Ν. Μόσχος θεωρεί ότι η Δημοτική Αρχή και η επιβλέπουσα υπηρεσία απλά δεν ασχολούνται καν. Επειδή τα έργα αφορούν οπτικές ίνες και είναι οι ίδιες πάνω κάτω εταιρείες που σκάβουν και σε πάρα πολλές πόλεις, έχουμε πλέον και παραδείγματα από άλλες πόλεις πως αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται αυτά τα θέματα που είναι πολύ διαφορετικά.
Στον Βόλο, έχουμε δρόμους οι οποίοι σκάβοντας έχουμε τρεις τομές και έχουμε πολύ κακή αποκατάσταση του οδοστρώματος, ενώ η νομοθεσία λέει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποκαθιστά το οδόστρωμα από γραμμή σε γραμμή, από την άκρη του πεζοδρομίου, στην άκρη του πεζοδρομίου. Εδώ σκάβουν, παραδίπλα σκάβει άλλη εταιρεία, μετά από λίγο καιρό έρχεται και η τρίτη εταιρεία και σκάβει, κάθε δρόμος τώρα στο Βόλο έχει τρεις τομές οι οποίες είναι αποκαθίστανται και με πολύ πλημμελή τρόπο και δεν έχουμε κανένα προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να επικρατεί μπάχαλο.
Η μείζονα μειοψηφία κατέθεσε ερώτημα να της χορηγηθούν όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με αυτές τις εταιρείες, προκειμένου να τις εξετάσει και να δει αν υπάρχει παραβίαση και των συμβατικών όρων.
Ο κ. Μόσχος είπε ότι βλέποντας και τις αποφάσεις που έχει αναρτήσει ο δήμαρχος στη Διαύγεια, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που δεν έχει τηρηθεί από την πλευρά των εταιρειών και ο Δήμος δεν έχει φροντίσει να πιέσει τις εταιρείες όσον αφορά και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και κυρίως την κατάσταση των δρόμων.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.