Ν. Ζιώγαλας στο Ράδιο ΕΝΑ: Πάντα ο Βόλος είναι ένας αγαπημένος προορισμός

«Λέω πάντα στους νεότερους και στους γονείς απευθυνόμενος , να εντοπίσουν τι αγαπάει κάθε παιδί»…
«Δεν είχα άλλη … επιλογή στη ζωή τελικά, για μένα ο δρόμος ήταν η μουσική»

Μια διαφορετική δισκογραφική δουλειά παρουσιάζει ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός Νίκος Ζιώγαλας, καθώς τραγούδια του, που δεν ακούστηκαν πολύ στο ευρύ κοινό, τα «ντύνει» με τις φωνές γνωστών τραγουδιστών και τα παρουσιάζει στο κοινό με μία φρέσκια ματιά μέσα από το άλμπουμ του «Άλλες Φωνές», που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Ogdoo Music.
Για αυτό το νέο του εγχείρημα, τη δεύτερη ευκαιρία στα τραγούδια του, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ενώ δεν έκρυψε και την αγάπη του για τον Βόλο, που μπορεί η σχέση τους να είναι … μακρινή, είναι όπως πάντα όμορφη.

Έχετε κάποια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή μας, είτε καλλιτεχνικά, είτε προσωπικά;

Πάντα ο Βόλος είναι ένας αγαπημένος προορισμός. Η σχέση μου είναι ως επισκέπτης μέσα από τις συναυλίες περισσότερο και έχω γνωρίσει τον Βόλο κι έχω ακούσει πράγματα κι από φίλους που έχουν καταγωγή, όπως είναι ο Πορτοκάλογου, όπως ήταν ο Μαχαιρίτσας. Βέβαια όταν έρχομαι στις συναυλίες μ’ αρέσει πάντοτε να βγαίνω έξω και να κάνω βόλτα στον όμορφο Βόλο. Επειδή εμείς γυρνάμε σε όλη την Ελλάδα, ο Βόλος συνδυάζει πολλά πράγματα και βέβαια αρκετές φορές ανεβαίνω και στο Πήλιο. Υπάρχει αυτή η σχέση, η … μακρινή, πλην όμως πολύ όμορφη και αγαπημένη.
Πως προέκυψαν οι «Άλλες φωνές» που έχουμε πλέον στα χέρια μας και τα τραγούδια ερμηνεύουν σημαντικά πρόσωπα, ερμηνευτές, τραγουδοποιοί που δίνει ο καθένας το δικό του στίγμα;
Αυτή τη δουλειά την ετοίμαζα εδώ και αρκετά χρόνια, μεσολάβησε βέβαια η παύση των εργασιών λόγω covid, αλλά ο στόχος επετεύχθη μετά από πολλά χρόνια προέκυψε αυτό το cd και ο στόχος ήταν τραγούδι και τραγουδιστής. Δεν έκανα έναν δίσκο απλά με φίλους. Προσπαθούσα να δω πόσο μπορώ να πετύχω τη φωνή με το αντίστοιχο τραγούδι και δεν ήταν σκοπός μου να βάλω μέσα τα πιο γνωστά μου τραγούδια, ήθελα να δώσω μια ευκαιρία σε τραγούδια, που είτε δεν είχαν ακουστεί καθόλου, είτε είχαν ακουστεί μέχρι ενός σημείου. Αυτό ήταν το στοίχημα.

Ίσως δηλαδή να είχαν «αδικηθεί»;

Εμείς οι καλλιτέχνες πάντα πιστεύουμε ότι κάποια τραγούδια μας … «αδικούνται» και μια δεύτερη εκτέλεση είναι κάτι που συμβαίνει και τους δίνει τη … δεύτερη ευκαιρία, γιατί πολλές φορές γράφοντας ένα τραγούδι, με το που το λέμε εμείς που το γράφουμε, δεν είναι απαραίτητο ότι έχει εκφραστεί το τραγούδι και έχει βρει την ιδανική φωνή. Αυτή ήταν η προσπάθεια. Θεωρώ ότι κατά 80% το έχω πετύχει.

Με τους περισσότερους πάντως έχετε συνεργαστεί και στο παρελθόν με διάφορες θέσεις και συνεργασίες…

Ναι, βέβαια. Με τον Σαββόπουλο ήμουν στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, με τη φοβερή παρέα τότε του Μπουλά, του Παπάζογλου, του Ρασούλη, του Πάνου Κατσιμίχα. Με τον Περίδη είχαμε μια πολύ καλή επαφή εδώ και χρόνια, με την Τσαλιγοπούλου επίσης, χωρίς όμως να έχουμε συνεργαστεί ποτέ. Κι έχω και νέα παιδιά μέσα. Τους «On the Road», που δουλεύω μαζί τους χρόνια τώρα σε συναυλίες με ένα ακουστικό τρίο που έχουμε, ο Λάκης Παπαδόπουλος, που είναι συνεργάτης, η Σαββέρια Μαργιολά, που γνωριστήκαμε μέσω του τραγουδιού, ο Δημήτρης Τσινιδέλος, μου έφερε το τραγούδι «Ρομαντικό» σε μια εντελώς διαφορετική εκτέλεση και το συμπεριέλαβα. Με την Κατερίνα Ντίνου είχαμε κάνει ένα ντουέτο στην καραντίνα και μπήκε κι αυτό το τραγούδι, τραγούδησε ένα τραγούδι και ο Γιώργος Νταλάρας. Η Τζώρτζια Κεφαλά ακόμη. Πιστεύω δεν ξέχασα κανέναν…

«Λέω πάντα στους νεότερους και στους γονείς απευθυνόμενος , να εντοπίσουν τι αγαπάει κάθε παιδί»…

Είναι εξαιρετικοί όλοι οι συμμετέχοντες, ξεχωρίζω σε σχέση με την εντοπιότητα, τη συντοπίτισσα Κατερίνα Ντίνου γιατί κατάγεται απ΄ την Σκόπελο, όπως επίσης Βολιώτης είναι ο Βαγγέλης Μαχαίρας, που είναι στους μουσικούς, οπότε υπάρχει και η σύνδεση με την περιοχή μας.

Στην Σκόπελο έχω περάσει τις καλύτερες διακοπές της ζωής μου! Ο Βαγγέλης είναι καταπληκτικός και έχει παίξει πολύ μέσα στον δίσκο, γιατί είχαμε άπλετο χρόνο και το ψάξαμε πολύ. Υπάρχουν και πολλοί μουσικοί, όπως ο Οδυσσέας Τσάκαλος που έκανε την παραγωγή και την ενορχήστρωση.
Μου αρέσει παράλληλα, που παρόλο που έχουν περάσει κάποια χρόνια από την έναρξη της σταδιοδρομίας συνεχίζετε ακούραστος, δυναμικά και εργαζόμενος πάνω σε αυτό που έχετε ταχθεί…
Αυτό είναι αλήθεια καλώς ή κακώς. Δεν είχα κάποια άλλη επιλογή στη ζωή τελικά, μια άλλη έφεση, μια άλλη τάση για κάποια άλλη δουλειά. Από μικρός μπήκα στα συγκροτήματα, από τη Βέροια που ξεκίνησα και ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι ο δρόμος ήταν η μουσική κι αυτό που λέω πάντα στους νεότερους και στους γονείς απευθυνόμενος είναι να εντοπίσουν τι αγαπάει κάθε παιδί, ένα υγιές πάθος και να σπρώξουν το παιδί να ασχοληθεί με αυτό, γιατί όταν κάποιος νέος άνθρωπος, που ξεκινάει, κάνει κάτι που αγαπάει θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και τις πολλές δυσκολίες που θα προκύψουν.

Το σημαντικό παράλληλα , είναι πως ό,τι κάνει κανείς πέρα από την όποια επιτυχία, είναι να νιώθει ικανοποιημένος και ευτυχισμένος…

Ο στόχος της ζωής, μιας και η εργασία είναι από τα κυριότερα πράγματα στη ζωή, είναι να την αγαπάει. Με κάποιο τρόπο να την αγαπάει, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Υπάρχουν μουσικά πράγματα και σκέψεις που δεν υλοποιήσατε κι έχετε κατά νου να τα κάνετε είτε στο άμεσο, είτε στο απώτερο μέλλον;
Υπάρχουν καινούργια τραγούδια, υπάρχουν και κάποιες μουσικές που ξεκίνησα από μικρός, με το που έπιασα την κιθάρα στα χέρια μου έγραφα μουσικές που δεν ήξερα πως να διαχειριστώ και τις οποίες δεν ηχογράφησα ποτέ, αλλά αν δώσει η ζωή, ο Θεός, θα ήθελα πάρα πολύ , γιατί θέλω και εργάζομαι πάνω σε πράγματα που μπορεί να προκύψουν και ως δισκογραφία όσο κι αν η δισκογραφία έχει… τελειώσει ως εμπορικό αντικείμενο. Τώρα υπάρχουν άλλοι τρόποι και μέσω διαδικτύου. Ό,τι προλάβουμε καλό στη ζωή μας, πρέπει να παλεύουμε μέχρι το τέλος και είναι σίγουρο ότι δεν θα κάνουμε όλα όσα ονειρευόμαστε, αλλά τουλάχιστον όσα μπορούμε περισσότερα.

Γνωρίζουμε ότι εσείς έχετε παντρέψει την παραδοσιακή μουσική με το ροκ, τους ηλεκτρονικούς ήχους. Υπάρχει περίπτωση να δούμε και κάτι διαφορετικό ενδεχομένως;

Ως προς το ύφος υπάρχει κάτι διαφορετικό, που ετοιμάζω. Αν ποτέ δώσει ο Θεός, μπορεί να το παρουσιάσω. Επειδή η ζωή είναι πολύ ρευστή, δέχομαι ως πραγματικότητα αυτό που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή κι έτσι προχωράω. Για μένα αυτή η δουλειά, επειδή δεν είχα ξανακάνει έναν δίσκο με άλλους τραγουδιστές ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον και με τους μουσικούς στο στούντιο περάσαμε πραγματικά δημιουργικές στιγμές.

«Υπάρχουν κάποιες μουσικές που ξεκίνησα από μικρός που θέλω πλέον να ηχογραφήσω.. .»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.