Νέο δικαστικό έτος με ελλείψεις και προβλήματα

Οι μισοί από τους νέους δικηγόρους φέτος εγκατέλειψαν το επάγγελμα

Με προβλήματα και ελλείψεις σε ένα παλιό Δικαστικό Μέγαρο ξεκινά το νέο Δικαστικό έτος σήμερα στα Δικαστήρια του Βόλου, με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία δικαστικών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικό Συλλόγου Θεσσαλίας Ιωαν. Κόνσουλας και εκπρόσωπος των δικαστικών επιμελητών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, οι νέοι δικηγόροι που εγκατέλειψαν το επάγγελμα το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς ήταν 11, σε σύνολο 23!

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη κι όπως είπε «ο λαός σας εμπιστεύεται και αναμένει από εσάς τον λόγο της δικαιοσύνης που είναι ο λόγος της αλήθειας». Μάλιστα ευχήθηκε να είναι καλά για να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Η πρόεδρος των Δικαστικών υπαλλήλων Ιωάννα Παπαδημητρίου, ευχήθηκε κι αυτή με τη σειρά της υγεία, αλληλεγγύη και συνεργασία, του χρόνου ο αγιασμός να γίνει σε νέο χώρο, ενώ καλωσόρισε τη νέα πρόεδρο του Πρωτοδικείου και ζήτησε απ’ όλους τους παραβρισκόμενους συνεργασία.

Συνεργασία για απονομή δικαιοσύνηςΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΓΙΑΣΜΟΣ
Η νέα Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Άννα Ρήγα, στον σύντομο χαιρετισμό της, δήλωσε μεταξύ άλλων «οφείλουμε ως λειτουργοί της δικαιοσύνης να συνεργαστούμε για την απονομή της δικαιοσύνης που αποτελεί «καταφύγιο». Η χώρα μας μαστίζεται από την κρίση των θεσμών η οποία βαθαίνει κι από αυτή την κρίση δε ξεφεύγει η δικαιοσύνη. Βιώνουμε την αμφισβήτηση και ποδηγέτηση της δικαιοσύνης. Οι δικαστικοί λειτουργοί, ορκιστήκαμε πίστη στους Νόμους κι όχι στις πολιτικές σκοπιμότητες».
Η κ. Ρήγα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χειρότερος δικαστής από τον φοβισμένο δικαστή και συνέχισε τονίζοντας ότι «οφείλουμε στο πέρασμά μας από τη ζωή να αφήσουμε το στίγμα μας ο καθένας. Η μεγαλύτερη μάχη είναι να αποφύγουμε τη χυδαιότητα της εποχής».

Με τη σειρά της η Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Ιωάννα Καντά ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη και υπογράμμισε ότι όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεσμεύονται να εκτελέσουν το έργο τους. Έκανε λόγο για αρκετά κενά, ωστόσο όπως τόνισε «δεσμευόμαστε να μην υστερήσει η δουλειά μας. Έχουμε στόχο να υπηρετήσουμε τον πολίτη και την δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικό Συλλόγου Θεσσαλίας Ιωαν. Κόνσουλας, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί με τις εντάσεις και τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία λόγω των πλειστηριασμών, αλλά και για το ενδεχόμενο ίδρυσης δικηγορικών και συμβολαιογραφικών εταιρειών χωρίς απαραίτητα τη συμμετοχή δικηγόρου ή συμβολαιογράφου για την ίδρυση. Ο κ. Κόνσουλας κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συστράτευση για να προστατευτούν οι οικονομικά αδύναμοι και να καταδειχθεί ο ρόλος του συμβολαιογράφου, αλλά και να καταδικαστούν τα επεισόδια που σημειώνονται.

Διάβημα στον Άρειο Πάγο
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λαζ. Γαϊτάνης αφού καλωσόρισε τους νέους Δικαστικούς, δεσμεύτηκε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να πιέζει για το Δικαστικό Μέγαρο και θα απευθύνει διάβημα στον Άρειο Πάγο για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πρωτοδικείο.
Τόνισε δε ότι το υπουργείο οφείλει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Στην ανεργία οι μισοί νέοι δικηγόροι
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους η σκέψη του βρίσκεται κοντά σε όλους αυτούς τους συναδέλφους, που αναγκάστηκαν μέσα στο 2017 να εγκαταλείψουν τη δικηγορία και επέλεξαν να στραφούν στην ανεργία αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές και στο τέλος επιτηδεύματος.
«Το 2016 το έπραξαν 11 δικηγόροι σε σύνολο 30. Φέτος, το πρώτο οκτάμηνο του 2017, το επανέλαβαν επίσης 11 δικηγόροι σε σύνολο όμως 23. Υπάρχει αύξηση του σχετικού ποσοστού από το 36,66% στο 47,82%», τόνισε ο Λάζαρος Γαϊτάνης. Όπως είπε, οι νέοι δικηγόροι δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από το να καταντήσουν κακοπληρωμένοι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών και αυτή δεν μπορεί να είναι η δικηγορία που οραματιζόμαστε.

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εργασιακής ανασφάλειας, για τους νέους ιδιαίτερα δικηγόρους, του επιτείνουν ορισμένοι μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με τη συμπεριφορά τους. Ζήτησε δε από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να μην υπάρχουν φαινόμενα αλαζονείας της έδρας, που μειώνουν τους δικηγόρους ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. «Τέτοια λοιπόν φαινόμενα η αξιοπρέπειά μας δεν επιτρέπει να γίνονται ανεκτά και θα απαιτήσουμε την εξάλειψή τους με κάθε τρόπο», τόνισε.

Δεν θα είναι υποψήφιος
Ο Λάζαρος Γαϊτάνης δήλωσε ότι η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, δεν του επιτρέπει να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος, του Δ.Σ.Β. όπως ήταν η επιθυμία του. Τόνισε δε ότι θα είναι δίπλα τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που λήγει η θητεία του Δ.Σ., με προσπάθειες για την διευκόλυνση της καθημερινότητας, όπως γινόταν εδώ και 3,5 χρόνια.

Όπως είπε ο Δ.Σ.Β. θα εξακολουθήσει να παρέχει δωρεάν τράπεζες νομικών πληροφοριών, εξασφαλίζοντας εκπτωτικά προγράμματα, εκδίδοντας αγωγόσημα και αναβολόσημα από τον Σύλλογο και απαλλάσσοντας τα μέλη του από το να τρέχουν σε τράπεζες και Εφορία και εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο νέος πρόεδρος, το νέο ΔΣ θα συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.