Νικήτας Μυλόπουλος για αποκαταστάσεις: «Στη Θεσσαλία βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Πάμε… κατά διαόλου, τονίζει ο Καθηγητής

Με τα πιο αρνητικά λόγια και τις χειρότερες προβλέψεις για το μέλλον αναφορικά με την αναγέννηση της Θεσσαλίας, μέσα από αντιπλημμυρικά έργα και αποκαταστάσεις μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς κ. Νικήτας Μυλόπουλος. Ο κ. Μυλόπουλος επεσήμανε ότι η Θεσσαλία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, που θα μπορούσε, καθώς έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα μετά τον Daniel, που σάρωσε την περιοχή.

«Βρισκόμαστε μάλλον στο χειρότερο σημείο που μπορούσαμε να βρισκόμαστε. Ούτε και ο πιο απαισιόδοξος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτές τις εξελίξεις και μιλάω κυρίως και για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε όσον αφορά την αποκατάσταση της ζημιάς, που πραγματικά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα και για το τι προβλέπεται να γίνει, αλλά και για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα», επεσήμανε ο κ. Μυλόπουλος και τόνισε πως και οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε συνδυασμό με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «ξεγύμνωσαν» όλη αυτή την πολιτική η οποία, όπως είπε, πραγματικά ερημώνει τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από τον καιρό. Υπάρχει κλιματική κρίση και τα έντονα κλιματικά φαινόμενα είναι η πραγματικότητα, είναι η ζωή μας και δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από τον καιρό.
«Δυστυχώς η πολιτεία, η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η όλη αντιμετώπιση είναι όχι απλώς στη λάθος κατεύθυνση, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, είναι στο πώς θα βγάλουμε κέρδος από αυτή την ιστορία και από αυτή την κρίση.
Αντί δηλαδή να προστατέψουν την κοινωνία, να προστατέψουν τα οικοσυστήματα, το περιβάλλον, τη Θεσσαλία, εμάς, κοιτάνε πώς θα γίνει η καλύτερη επιχειρηματική μπίζνα για να υπάρξει επιχειρηματικό κέρδος», υπογράμμισε.
Μάλιστα, σημείωσε ότι έμεινε ενεός όταν άκουσε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να λέει πως αγνοούνται οι μελέτες ύψους 50 εκ. ευρώ από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Υπογράμμισε δε ότι παρά το γεγονός ότι είναι αντίθετος στο master plan των Ολλανδών, όπως κατέληξε, η εξέλιξη αυτή τον άφησε χωρίς λόγια.
«Παραμένω το ίδιο ενεός, παρότι είμαι αντίθετος και σε αυτή τη διαδικασία και στο master plan του ήμουν αντίθετος. Θεωρώ ότι είναι δηλαδή ένα πράγμα τελείως είναι άσχετο με την περίπτωσή μας, είναι για άλλα πράγματα. Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω τι γίνεται», σχολίασε.

Άλλα παρουσίασαν στην αρχή, άλλα μετά
Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε και στην ολλανδική εταιρεία, που ανέλαβε το master plan των αντιπλημμυρικών της Θεσσαλίας λέγοντας πως δεν ήταν και η ικανότερη εταιρεία του κόσμου γι’ αυτή τη δουλειά.
«Για κάποιους λόγους δικούς τους της αναθέτουν τη δουλειά και μάλιστα με αμοιβή από τις τράπεζες. Έτσι είναι όλο ένα πολύ θολό πράγμα. H εταιρεία και το master plan ξεκινούν λέγοντας άλλα και μας παρουσιάζουν ένα master plan, που δεν έχει σχέση με αυτά που λέγαμε στην αρχή. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν μιλούσαν για τις λύσεις της φύσης, για να ανοίξουμε τα ποτάμια, να κάνουμε διανοίξεις, πράγματα, που έλεγα και εγώ. Μετά μας εμφάνισαν κάποια άλλα πράγματα, αλλά όλα αυτά σε μια αδιαφάνεια.
Κάποιες ήταν σε διαβούλευση για τα μάτια του κόσμου. Θυμίζω δε ότι κάναν διαβούλευση στα αγγλικά και μετά τα αλλάξανε στα ελληνικά. Ήταν δηλαδή μια διαδικασία γενικώς ασόβαρη θα πω εγώ. Υποτίθεται ότι τους αναθέτουν να κάνουν πια το οριστικό σχέδιο, και είμαστε να το περιμένουμε», σημείωσε ο Καθηγητής.
Και συνέχισε ότι όσο περνά όμως ο χρόνος ο καιρός συνεχίζει την δική του πορεία, συνεχίζονται οι πλημμύρες, αλλά και οι ξηρασίες, συνεχίζουν οι αγρότες να είναι απλήρωτοι και στο μεταξύ ξεσπά και η πανδημία στα ζώα, φέρνοντας μια ολική καταστροφή της κτηνοτροφίας.
«Όλο αυτό είναι πραγματικά ένα δυστοπικό αφήγημα, το οποίο δυσκολεύεται να το πιστέψει κανένας ότι το ζούμε, αλλά το ζούμε δυστυχώς», τόνισε.

Η πρόταση για να αναγεννηθεί η Θεσσαλία
Ο κ. Μυλόπουλος, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Κασίμης και ο Αν. Καθηγητής Γιώργος Σταμπουλής αύριο, Τρίτη στις 6:30 το απόγευμα στο ΠΑΡΚ θα συμμετέχουν σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, όπου θα παρουσιαστεί η επιστημονική έρευνα που εκπόνησαν με μια 15μελη ομάδα υπό τον συντονισμό του Θανάση Ζαχαρόπουλου, για την ανθεκτικότητα της Θεσσαλίας.
«Η επιστημονική ομάδα δούλεψε δύο χρόνια και έβγαλε αυτή την πρόταση, η οποία περιγράφει σε γενικές γραμμές έναν τους άξονες πάνω στους οποίους η Θεσσαλία θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, σε κάτι άλλο από αυτό που είναι τώρα, σε κάτι βιώσιμο, σε κάτι ζωντανό. Να επιστρέψει ο κόσμος, να δουλέψει, να ζωντανέψει η περιφέρεια, να υπάρχουν επιχειρηματικές αλυσίδες, να προστατευόμαστε από τις πλημμύρες με λεφτά υπαρκτά, όχι στο κεφάλι μας, με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κονδύλια κτλ», ανέφερε.
Η συμβολή του αφορούσε στη διαχείριση των νερών και τα αντιπλημμυρικά, στην οχύρωση δηλαδή την κλιματική και στην διαχείριση.
«Είναι μια πρόταση για νέα διαχείριση των νερών με άλλο πνεύμα από αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα και το γενικό σύνθημα είναι ότι υπάρχουν δύο δρόμοι αυτή τη στιγμή, παρότι σήμερα είμαστε πραγματικά στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε. Οι δρόμοι είναι ή να αλλάξουμε το παράδειγμα και να πάμε κάπου αλλού από την αρχή, εφόσον δίνεται η «ευκαιρία» μετά την καταστροφή και το άλλο είναι να συνεχίσουμε να γυρίσουμε σε αυτό που είμαστε, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί πάλι στην καταστροφή, δηλαδή σε αυτήν την απαξίωση και σε αυτήν την δυστοπία που ζούμε σήμερα», εξήγησε ο Καθηγητής και υπογράμμισε πως είναι η ώρα ή να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο ή να συνεχίσουμε τη …μιζέρια, που όπως είπε χαρακτηριστικά, οδηγεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.

Πολύ κοντά η προοπτική της ερημοποίησης
Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια βλέπει πολύ έντονα και πολύ ζωντανά την προοπτική της ερημοποίησης.
«Δυστυχώς με την ξηρασία που έρχεται, με την τελείως λάθος διαχείριση των νερών, με την λάθος υπερκατανάλωση που κάνουμε, όλη η διαχείριση του πράγματος είναι λάθος. Οδεύουμε ολοταχώς προς την ερημοποίηση και ερημοποίηση σημαίνει ότι θα είναι ξεραΐλα, δεν θα μπορεί να στηρίξει κανενός είδους ανάπτυξη. Η γη δηλαδή θα είναι έρημη. Αυτό είναι το μέλλον που έχουμε μπροστά», σημείωσε.

Η ανασυγκρότηση της Αριστεράς συνδέεται με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
Ωστόσο, προκειμένου η νέα οπτική, που παρουσιάζουν οι ακαδημαϊκοί και η Νέα Αριστερά να τεθεί σε εφαρμογή, χρειάζονται και πολιτικές συνεργασίες, με τον κ. Μυλόπουλο να χαρακτηρίζει την αυριανή εκδήλωση παρουσίασής της ως προσκλητήριο «προς όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι σε αυτό που ζούμε σήμερα, προς όλες τις δυνάμεις που θέλουν να κάνουμε κάτι άλλο, να ζήσουμε αλλιώς, να πάμε κάπου αλλού με άλλον τρόπο, να ξεφύγουμε από αυτό το πράγμα προς όλες τις δυνάμεις που θέλουν να συνεργαστούμε».
Ο κ. Μυλόπουλος είπε μάλιστα ότι στάλθηκαν και ιδιαίτερες προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, καθώς τίθεται σε προτεραιότητα η συνεργασία.
«Εμείς προτείνουμε κάτι παραπάνω από μια κοινή εκδήλωση. Εμείς προτείνουμε μια κοινή επιτροπή η οποία θα δουλέψει πάνω σ αυτό που φτιάξαμε εμείς. Δεν σας αρέσει αυτό που φτιάξαμε εμείς; Να φτιάξουμε κάτι άλλο. Πάντως να βρεθούμε και να δουλέψουμε μαζί για να γίνει κάτι, για να γίνει κάτι από κοινού.
Εμείς συνδέουμε την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με την ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση. Εμείς κινούμαστε στην Θεσσαλία, στον Βόλο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα. Βλέπουμε τι γίνεται. Πάμε κατά διαόλου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον Χαρίτση και τον Φάμελλο και τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη τι θα κάνουν και πώς θα τα βρουν και πότε θα τα βρουν. Αυτά τα πράγματα γίνονται από κάτω. Αυτά τα πράγματα γίνονται στον τόπο τους, γίνονται στα τοπικά προβλήματα, εκεί που θέλουμε να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε. Εμείς πρέπει να στείλουμε το σήμα λοιπόν και όχι από πάνω από την κεφαλή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει και ανταπόκριση στο κάλεσμα Τσίπρα, εάν αυτό έχει μια προοπτική. «Μα εμείς πρώτοι το ζητάμε αυτό, αλλά να έχει μια ουσία, να μην είναι επικοινωνία», κατέληξε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.