Νίκος Παπαπέτρος: «Εξαπατήθηκαν οι δημότες από την δημοτική αρχή για την ανακύκλωση»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Κανείς δεν ήξερε επί τρεις σχεδόν μήνες ότι τα ανακυκλώσιμα πήγαιναν στον ΧΥΤΑ

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τον Βόλο κ. Νίκος Παπαπέτρος καλώντας τη δημοτική αρχή να ακυρώσει την όποια συμφωνία έχει με ΚΔΑΥ και να συνάψει νέα με ΚΔΑΥ στη Μαγνησία, προκειμένου να μην επωμιστούν επιπλέον κόστος οι δημότες. Δήλωσε εξαπατημένος για το θέμα της ανακύκλωσης και υπογράμμισε ότι επί τρεις μήνες κανείς δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε σύμβαση του Δήμου για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών σε ΚΔΑΥ, με αυτά να καταλήγουν τελικά στον ΧΥΤΑ.

«Πέρα από επικεφαλής μίας παράταξης στο ΔΣ είμαι και δημότης αυτής της πόλης και αισθάνομαι κι εγώ, όπως και όλοι οι δημότες, εξαπατημένος , διότι συνέλλεγα τα ανακυκλώσιμα υλικά αντί να καταλήγουν σε ανακύκλωση, καταλήγανε στον ΧΥΤΑ για καύση. Αυτό αφορά συνολικά την πόλη και θα έπρεπε να αφορά και τους συμβούλους της πλειοψηφίας», είπε ο κ. Παπαπέτρος βλέποντας τους συμβούλους του Αχ. Μπέου να απέχουν της διαδικασίας και μαζικά να αποχωρούν από τα έδρανα.

«Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού», συμπλήρωσε ο κ. Παπαπέτρος βλέποντας να αποχωρεί τελευταία από το έδρανό της και η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Έλενα Αντωνοπούλου.

«Επί δυόμισι μήνες οι πολίτες του Βόλου έμεναν με την εντύπωση ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονταν ,καταλήγανε εκεί που έπρεπε, στην ανακύκλωση. Και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι δεν πηγαίνουν εκεί, αλλά πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ και θάβονται. Και όταν οι Ενεργοί Πολίτες και η περιβαλλοντική πρωτοβουλία ζήτησαν στοιχεία, όπως πχ τα ζυγολόγια, για να διαπιστωθεί πόσα εισέρχονται και πόσα καταλήγουν κάπου αλλού, χάλασε ξαφνικά ο υπολογιστής, ζήτησαν προθεσμία, βρέθηκαν αιτιολογίες ότι προσωρινά αποθηκεύονται στον ΧΥΤΑ. Με απλά λόγια…κοροϊδία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπέτρος.

«Δεν μιλάμε ούτε για καύση, μιλάμε για ανακύκλωση και σε στάδια. Τουλάχιστον αυτό που όφειλε η πόλη να κάνει, με την παρούσα δημοτική αρχή, δεν το έκανε, αλλά αντίθετα κορόιδευε και τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Παπαπέτρος.


Απάντηση μέσω… δημοσιεύματος για τις οφειλές του Δήμου στο ΚΔΑΥ Μαγνησίας

Ο κ. Παπαπέτρος παράλληλα έκανε γνωστό ότι μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση του κοινοποιήθηκε μία απάντηση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών προς τον πρόεδρο του ΔΣ, για το εάν και πόσα χρήματα οφείλει ο Δήμος στο ΚΔΑΥ Μαγνησίας και δεν συνεχίστηκε η συνεργασία για την ανακύκλωση.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τον Βόλο με έκπληξη, όπως είπε, είδε ότι η απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Άρη Σαββάκη ήταν η επίκληση σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, που φιλοξενούσε δήλωση του διευθυντή του ΚΔΑΥ, που έλεγε ότι ο Δήμος δεν χρωστά στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και δεν συμπεριλαμβάνονταν στοιχεία από τα επίσημα οικονομικά του Δήμου.

«Είναι εφημερίδα του Δήμου όπου καταχωρούνται οι επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου και να πάρουμε υπόψη την απάντηση; Η απάντηση αυτή επιεικώς είναι προκλητική, Δεν κατανοώ σε ποια ερώτηση απαντάει και ποιος δημοτικός σύμβουλος την έχει κάνει την ερώτηση, αλλά να γίνεται παραπομπή σε ερώτημα δημοτικού συμβούλου ,που απευθύνεται σε αντιδήμαρχο, σε δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε εκπροσώπους ανωνύμων εταιρειών, υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό είναι προβολή πως εμένα και προς τον ερωτώντα, που δεν γνωρίζω ποιος είναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπέτρος.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Άρης Σαββάκης ανέφερε ότι την ερώτηση την είχε καταθέσει ο κ. Λημνιός για το χρέος που έχει ο Δήμος Βόλου στο ΚΔΑΥ. «Η απάντησή μου είναι η εξής «οι δηλώσεις του ίδιου του εκπροσώπου του ΚΔΑΥ, που λέει ότι δεν υπάρχει χρέος»», απάντησε ο αντιδήμαρχος μεταφέροντας τις δηλώσεις που φιλοξενούνται σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.

Οι δημότες πληρώνουν χαράτσι για ανακύκλωση που δεν γίνεται

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Απόστολος Ριζόπουλος τοποθετήθηκε για το θέμα τονίζοντας ότι οι δημότες πληρώνουν χαράτσι για μία ανακύκλωση, που τελικά δεν γίνεται.

«Από το 2000 προωθείται από όλες τις κυβερνήσεις η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση και στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά κυρίως της ανακύκλωσης. Είναι άδικο και προκλητικό να χαρατσώνονται λαϊκές οικογένειες για κάτι που δεν ευθύνονται. Βγαίνουν οδηγίες της ΕΕ και λένε ότι επειδή δεν έχετε προχωρήσει στο 50-55% μέχρι το 2030 στην ανακύκλωση, πρέπει να πληρώσετε τέλος ταφής το οποίο πληρώνουν οι δημότες, με αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνουν και το τέλος ανακύκλωσης στα πλαστικά προϊόντα. Οι δημότες πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για μια ανακύκλωση, η οποία δεν γίνεται, που έχει σκαδαλώδη χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενοποίηση των ΦΟΣΔΑ, του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, του ΦΟΣΔΑ Λάρισας και του ΦΟΣΔΑ Δυτικής Θεσσαλίας που ονομάζεται Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία είναι διαδημοτική επιχείρηση, που την έχουν δέκα δήμοι και η οποία λειτουργεί και το ΚΔΑΥ. Και τώρα όλα αυτά συνενώνονται σε έναν ενιαίο φορέα Θεσσαλίας, στον οποίο ο Δήμος Βόλου έχει το 20, 29% των μετοχών και όπου ουσιαστικά προχωράει, έχοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία κι όπου αυτός ο φορέας είναι αυτός που θα προχωρήσει και τις τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Βόλου, Λάρισας και Δυτικής Θεσσαλίας. Του Βόλου θα παράγει srf/rdf. Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για μια συνένωση, για να μεγαλώσουν τα μεγέθη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων».

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θάνος Θεοδώρου πήρε τον λόγο και δήλωσε πως σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη  διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, προς όφελος της πόλης. Την πρόταση αυτή την επεξεργάζεται ο Δήμος Βόλου, ο ΦΟΣΔΑ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Δ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.