Νοσοκομείο Βόλου: Πολλά τα προβλήματα, μικρή η συμμετοχή στην κινητοποίηση

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Οι υγειονομικοί διεκδικούν κάλυψη των κενών, αυξήσεις και ένταξη στα ΒΑΕΒ

Ημέρα 24ωρης Πανυγειονομικής απεργίας σήμερα, στον Βόλο έγινε συμβολή συγκέντρωση των εργαζομένων, καθώς υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και πολλά τμήματα δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας και φορέων και Συλλόγων, σε μια μικρή συγκέντρωση, υπό συνθήκες βροχής και κρύου.
Οι υγειονομικοί ζητούν αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, ενίσχυση Νοσοκομείων και Κ.Υ. με μόνιμο προσωπικό, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά των δώρων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας της διετίας 2016-17 για μισθολογική εξέλιξη.
Ακόμη ζητούν αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, ένταξη στα ΒΑΕΒ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η Ειρήνη Καρακασίλη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, ανέφερε ότι η συμμετοχή στην 24ωρη Πανυγειονομικμή απεργία είναι εντελώς συμβολική, ενώ τα περισσότερα τμήματα δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας.
Η πρόεδρος ανέφερε ότι η υποστελέχωση είναι πολύ μεγάλη. Αυτά που ακούμε από τον υπουργό ότι το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε τόσο προσωπικό, μάλλον προσθέτει τα άτομα που προσλαμβάνονται, αλλά δεν αφαιρεί τα άτομα που φεύγουν, καθώς υπάρχουν 20.000 λιγότεροι υγειονομικοί.
«Το κόστος της υποστελέχωσης δεν είναι το βάρος που επωμίζονται οι εργαζόμενοι, με διπλάσια και τριπλάσια δουλειά, αλλά πέφτει και η ποιότητα της περίθαλψης των σθενών. Δεν είναι ίδια η ποιότητα για έναν νοσηλευτή με 30 ασθενείς, εάν υπήρχαν 3 και 4 νοσηλευτές, θα άλλαζε η ποιότητα. Παρόλα αυτά, ο κόσμος καταλαβαίνει την υποστελέχωση και δηλώνει ικανοποιημένος. Αυτό είναι το θαύμα της νοσηλευτικής ότι όλοι βάζουμε πλάτη, όπως σε λίγο δεν θα την έχουμε να τη βάζουμε», τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Η κ. Καρακασίλη ανέφερε ότι το προσωπικό είναι γηρασμένο και όση εμπειρία έχει, κάποια στιγμή η ποιότητα θα υποβαθμιστεί. Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που θα έμπαιναν οι νοσηλευτές από 1-1-26, τόνισε ότι στην πράξη δεν έγινε τίποτα, ενώ επίσης δεν προχώρησε ο ενιαίος κλάδος νοσηλευτικής.
«Για το Νοσοκομείο Βόλου, ήρθε ο υπουργός είπε θα βοηθήσει στη στελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και καταλήξαμε με 10 άτομα. Μέχρι να έρθουν τα άτομα αυτά, τέλος του έτους, σε αυτό το διάστημα θα έχουν φύγει 15-20 άτομα με σύνταξη και θα είμαστε πάλι μείον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου, υπάρχει υποστελέχωση 30-35% στο σύνολο.

Ο Ντίνος Μηνδρινός εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου και ταμίας στον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείο Βόλου, τόνισε ότι η 5η ΥΟΕ βρίσκεται στην τελευταία θέση των προσλήψεων από τη μεγάλη προκήρυξη του 2022, ενώ είναι πάλι ουραγός, σε όλες τις προκηρύξεις που βγήκαν μέσα στο 2026.

Η Βούλα Ευθυμίου, αντιπρόεδρος συλλόγου συνταξιούχων Δημοσίου, τόνισε ότι οι συνταξιούχοι είναι σε πολύ δυσχερή θέση όταν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη για και να κλείσουν ραντεβού περνούν από 1 ως 6 μήνες ακόμη και έναν χρόνο!
«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, βάζουμε πολύ βαθιά το χέρι για να πληρώνουμε σε εξωτερικούς ιδιώτες γιατρούς, ενώ τη δημόσια υγεία την έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια πολύ ακριβά και ακόμη την πληρώνουμε με 7% στην κύρια σύνταξη και 7% στην επικουρική. Οι συντάξεις χηρείας έχουν 7% υπέρ υγείας, σαν να περιμένουμε ανάσταση των νεκρών ώστε κάποια στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν για την υγεία», ανέφερε ,και διερωτήθηκε που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα.
Η κ. Ευθυμίου ζήτησε να στελεχωθούν όλες οι δομές υγείας για να μπορούμε να έχουμε μία αξιοπρεπή υγεία.

Η Ρίτσα Κωττή, μέλος του ΔΣ του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, ανέφερε ότι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των υγειονομικών, που κρατούν τη δημόσια υγεία όρθια με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ θησαυρίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην υγεία, τα εργαστήρια, τα εξωτερικά κέντρα και εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στην υγεία.
«Καταδικάζουμε τις πολιτικές που παρά της εξαγγελίες περί αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, την έχουν εγκαταλείψει, δεν μπορεί να προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα, σε προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, την θεωρεί κόστος για το κράτος και όφελος για την ιδιωτική υγεία», επισήμανε.
Ντ. Στ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.