Ο αγροτικός τομέας στη Θεσσαλία μπορεί να αλλάξει με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Ο 21χρονος Βαγγέλης Καραθάνος είναι ιδρυτής και CEO της Geabit. Για τη συγκεκριμένη startup και τα συστήματα παρακολούθησης καλλιέργειας που αυτή κατασκευάζει μίλησε σήμερα στην ημερίδα του Ομίλου Καρεκλίδη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη γεωργία είναι οικονομικά προσιτός και η τεχνητή νοημοσύνη στον αγροτικό τομέα είναι μονόδρομος. Με τα συστήματα που αναπτύσσει η εταιρεία και είναι οικονομικά προσιτά στους αγρότες ξεκλειδώνεται όλη τη δυναμική της καλλιέργειας, μεγιστοποιώντας τη σοδειά του αγρότη και μειώνοντας παράλληλα τα κόστη, τη χρήση χημικών και νερού. Μέρος αυτής της προσπάθειας, πέραν από τους ιδρυτές, Βαγγέλη και Γιάννη Καραθάνο, είναι αρκετοί ερευνητές, γεωπόνοι, data scientists και σύμβουλοι από το StartLife και το Πανεπιστήμιο του Βαγκένιγκεν, που εδρεύει στην Ολλανδία και θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για τη γεωργία.

Όπως τόνισε ο κ. Καραθάνος η εταιρεία συσκευές, πιο συγκεκριμένα την Ace και την Jack, που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών.
«Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πως θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα προφέρουν πρόβλεψη ασθενειών, πρόβλεψη καιρού, έλεγχος ποτίσματος, παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης (patent-pending) και προσαρμοσμένη καθοδήγηση.
«Η γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το μέλλον της ανθρωπότητας, παρόλα αυτά δεν ακολουθεί ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσουμε τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έννοιες και πόρους, αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει τη γεωργία να μπει σε μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εποχή, την εποχή του geabit. Η τεχνολογία σε λίγα χρόνια θα είναι αναγκαία όσα τα τρακτέρ» .
Η τοποθέτηση των συσκευών είναι πολύ απλή και γρήγορη, γίνεται κάθε 50 ή 100 στρέμματα και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις καλλιέργειες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.