«Ο Αμίλκας Αλιβιζάτος και η νεοελληνική θεολογία»: Συνέδριο από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Συνέδριο με θέμα «Ο Αμίλκας Αλιβιζάτος και η νεοελληνική θεολογία: Πανεπιστημιακή διδασκαλία, εκκλησιαστική διακονία και οικουμενικός διάλογος» θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από Παρασκευή 6 ως Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα του Βόλου. Το Συνέδριο –το οποίο προγραμματίζονταν για τον Μάρτιο του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας– διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και είναι το τέταρτο στη σειρά θεολογικών συναντήσεων με γενικό τίτλο «Θεολογικές Προσωπογραφίες».

 

Ο Αμίλκας Αλιβιζάτος (1887-1969), καταγόμενος από την Κεφαλονιά, υπήρξε καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένος στην Εκκλησιαστική Ιστορία, το Κανονικό Δίκαιο, την Ιστορία και την Θεωρία της Εκκλησιαστικής Διακονίας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ παράλληλα διατέλεσε και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. Το 1962 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το 1969 διετέλεσε και πρόεδρος της. Το πλούσιο συγγραφικό και οργανωτικό του έργο αφορά την ανόρθωση της Εκκλησίας στο ελληνικό κράτος, την αναθεώρηση και συμπλήρωση της εκκλησιαστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και την διατύπωση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας. Με τη δράση του (κυρίως με το Α΄ Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας, το 1936) βοήθησε στο να παρουσιαστεί η Ελληνική Εκκλησία σε ετερόδοξους. Υπήρξε επίσης ένας από τους Έλληνες πρωτοπόρους του Οικουμενικού Κινήματος με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, μαζί με τον επίσης θεολόγο Βασίλειο Ιωαννίδη.

 

Εισηγήσεις στο Συνέδριο θα παρουσιάσουν (με αλφαβητική σειρά) o Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., o Τάσος Αναστασιάδης,  Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill, o Νικόλαος Ασπρούλης, Δρ. Θεολογίας, Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Διδάσκων στο Ε.Α.Π., o Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, η Ελεωνόρα Γιατσίδου, Δρ. Θεολογίας, Διδάσκουσα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., η Πανδώρα Δημανοπούλου, ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Mέλος του Δ.Σ. της European Academy of Religion, ο Ιωάννης Κονιδάρης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. και πρώην Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ο Νίκος Κουρεμένος, Δρ. Θεολογίας, Επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η Αντωνία Κυριάτζη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., η Δέσποινα Μιχάλαγα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς), Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., η Βασιλική Σταθοκώστα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο Θεοδόσης Τσιρώνης, Δρ. Ιστορίας, Θεολόγος.

 

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαΐου, ενώ την Κυριακή 8 Μαΐου το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την πρωινή θεία λειτουργία (χωρίς εισηγήσεις).

 

Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, Αλλά είναι απαραίτητη η προεγγραφή στη διεύθυνση [email protected] έως την Πέμπτη 5 Μαΐου.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών στο www.acadimia.org.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.