«Ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα πρέπει να ενισχυθεί στον τόπο μας»

Σε δελτίο Τύπου η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκαπδεύσης αναφέρει « Ο ρόλος του γονέα σήμερα είναι πιο περίπλοκος από ποτέ. Εκτός από την ανατροφή και την φροντίδα των παιδιών τους, οι γονείς καλούνται να τα βοηθήσουν να πλοηγηθούν σε ένα αβέβαιο μέλλον γεμάτο επιλογές καριέρας. Η παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης στους νέους ανθρώπους καθώς εξερευνούν τις επιλογές τους μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τελειόφοιτοι επιστήμονες του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Βόλο έδωσαν τη δυνατότητα σε γονείς του 7ου Γυμνασίου Βόλου να γνωρίσουν τις αρχές, την αναγκαιότητα και πλήθος σύγχρονων εφαρμογών του πεδίου της Συμβουλευτικής, τόσο στο πλαίσιο του Επαγγελματικού προσανατολισμού νέων και εφήβων όσο και στο πλαίσιο της δια βίου ανάπτυξης των ατόμων.

Ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε ένα βιωματικό σεμινάριο ως εσπερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Γυμνασίου Βόλου παρουσία του Διευθυντή του Σχολείου, Περικλή Φασουράκη και εκπαιδευτικών, με θέμα «Συμβουλευτική και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τον γονέα του σήμερα». Πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
1. «Ιστορική Αναδρομή στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό: Σκοποί και στόχοι του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η Συμβουλευτική διαδικασία» με εισηγήτρια την Στάικου Αιμιλία – Παιδαγωγό, Εμψυχώτρια στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ρομά Ν. Ιωνίας Βόλου, Ειδική Σύμβουλο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
2. «Συμβουλευτική, ένας θεσμός που στηρίζει τα άτομα δια βίου» με εισηγήτρια την Μπανάλη Μαρία, Οικονομολόγο – Eκπαιδευτικό MSc, Ειδική Σύμβουλο σε άνεργους και εργαζόμενους ενήλικες.
3. «Διαδικασία λήψης απόφασης για έφηβους μαθητές» με εισηγητή τον κ. Κυρτσούδη Χρήστο, Γεωπόνο – Εκπαιδευτικό MSc, Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Τους εισηγητές πλαισίωσαν οι συμφοιτητές τους, οι Μεγαγιάννης Δημήτριος – Σύμβουλος & Θεολόγος, η Καφεντζή Ιωάννα – Φιλόλογος Εκπαιδευτικός της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο Αρσένης Χρήστος – Οικονομολόγος και η Κωδούνα Κυβέλη-Ευαγγελία – Νηπιαγωγός, οι οποίοι συνομίλησαν με τους γονείς, δέχτηκαν ερωτήσεις και επιχείρησαν την συμβουλευτική προσέγγισή τους.
Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που τεκμηριώνεται από την μεγάλη συμμετοχή των γονέων του 7ου Γυμνασίου Βόλου, καθώς και από το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες, αφού μετά το τέλος των εισηγήσεων, δεν σταμάτησαν να θέτουν πολλά ερωτήματα και θέματα προς συζήτηση στους συμβούλους – τελειόφοιτους του ΠΕΣΥΠ.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελούν ένα θεσμό, μία σταθερή και επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας, κατά συνέπεια θα πρέπει σταθερά να ενισχυθεί στον τόπο μας αφού τα οφέλη που αποδίδει στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και τους μαθητές φαίνεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.
Ο συντονιστής του ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Βόλο, Δρ Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε την αναγκαιότητα η εσπερίδα αυτή να επαναληφθεί και για γονείς άλλων σχολείων ώστε να αποτελέσει ένα θεσμό ανάπτυξης της παιδείας συμβουλευτικής των γονέων στο πλαίσιο της παραδοσιακής συνεργασίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μαγνησίας με την ΑΣΠΑΙΤΕ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.