Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μοχλός για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης

Σε smart hospital εξελίσσεται το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο

Το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην παροχή υπηρεσιών αυξημένης ποιότητας και αξίας, στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, και στη μείωση κόστους και του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης σχετικών αιτημάτων, τονίστηκε στην ενότητα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης».
Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Χαρίλαος Αποστολίδης, τόνισε ότι το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο, εξελίσσεται σε smart hospital.

Η Φαίη Μακαντάση research analyst διοΝΕΟσις, αναφέρθηκε σε έρευνα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εκπονήθηκε το 2018 και τόνισε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη. Βάση για μια τέτοια εξέλιξη αποτελούν τέσσερα δυνατά σημεία: η επικαιροποιημένη εθνική ψηφιακή στρατηγική, τα σημαντικά υλοποιημένα έργα πληροφορικής, το νομοθετικά πλαίσιο διαφάνειας στη διακυβέρνηση και ανοικτότητας δημοσίων δεδομένων, καθώς και μεμονωμένοι ήρωες που προωθούν αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες.

Οι τομείς που συμμετέχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με την έρευνα της διοΝΕΟσις περιλαμβάνουν όλο το φάσμα της διακυβέρνησης, όπως:
• Επιχειρησιακές λειτουργίες, όπως η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, οι πληρωμές, οι εισπράξεις και η επικοινωνία των κρατικών υπηρεσιών.
• Διοικητικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τα γεγονότα του κύκλου ζωής των πολιτών, την αδειοδότηση επιχειρήσεων και τις δημόσιες προμήθειες. Εδώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση και την αυτοματοποίηση της κάθε διαδικασίας.
• Τα μοντέλα προσφοράς υπηρεσιών και κρατικών προμηθειών. Αυτά αφορούν τον τρόπο με τον οποίο το κράτος προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες και τον τρόπο που προμηθεύεται προϊόντα και υπηρεσίες από την αγορά. Για παράδειγμα, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται αποκεντρωμένα ή από νέα κανάλια (π.χ. κινητές συσκευές). Ή με παροχή λογισμικού ως υπηρεσία σε νεφοϋπολογιστικές υποδομές, μπορεί το κράτος να προμηθεύεται υπηρεσίες χρήσης λογισμικού αντί για τα αντίστοιχα προϊόντα.

• Οικοσυστήματα που σχηματίζονται γύρω από το κράτος και ενεργοποιούνται χάρη σε ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτά μπορούν να απαρτίζονται από πολίτες, προμηθευτές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ή επιχειρήσεις που θέλουν να κερδίσουν από συνέργειες που δημιουργούνται. Εδώ παίζουν μεγάλο ρόλο τα ανοικτά ψηφιακά δεδομένα, που μπορούν να δράσουν ως καταλύτης για τη δημιουργία των οικοσυστημάτων αυτών.
• Η διαχείριση επιχειρησιακών πόρων, τόσο των υλικών όπως ακίνητα και εξοπλισμός, όσο και των άυλων όπως ψηφιακά δεδομένα, οργανωσιακή γνώση και διαδικασίες. Σήμερα, για παράδειγμα, βλέπουμε η δημοσίευση εγγράφων στη Διαύγεια και η διάθεση ανοικτών δεδομένων να αντιμετωπίζονται συχνά από τις υπηρεσίες ως επαχθείς υποχρεώσεις και όχι ως ευκαιρίες διοικητικής βελτίωσης.
• Οργανωσιακή κουλτούρα με στόχο την ικανοποίηση του οράματος που έχουμε διατυπώσει μέσω συνεχών μικρών βημάτων βελτίωσης σε τομείς όπως στη διοικητική λειτουργία, στην ηγεσία, στους εργαζόμενους με βάση τη γνώση, τη συνεργασία των υπηρεσιών, την αξιοκρατία, τη συνέχεια στη Δημόσια Διοίκηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Η κατάλληλη οργανωσιακή κουλτούρα είναι απαραίτητο στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

• Μοντέλα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτρέπει νέους τρόπους ανοικτής διακυβέρνησης, π.χ. την ανοικτή διαβούλευση νομοσχεδίων μέσω του OpenGov, νέους τρόπους ρύθμισης, όπως για παράδειγμα με τη θέσπιση δυναμικών αλγοριθμικών κανόνων, και νέους τρόπους συμμετοχής στη διαμόρφωση πολιτικών, όπως λ.χ. τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
• Αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και των δημοσίων υπαλλήλων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει προτεραιότητα στη στρατηγική και στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις έναντι της έμφασης στην τεχνολογία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη συμπεριφορά, τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των συμμετεχόντων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αντίστοιχα έργα θα πρέπει να δίνουν έμφαση στον πολίτη, στην εμπειρία χρήσης του συστήματος, στην ενδυνάμωση των δημοσίων υπαλλήλων και σε νέα μοντέλα εργασίας.

Το Αχιλλοπούλειο εξελίσσεται σε smart hospital

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και οι προκλήσεις στον χώρο της υγείας αναλύθηκαν στην ημερίδα από τον κ. Αποστολίδη αν. Διοικητή του «Αχιλλοπούλειου».
Όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα, δύο σημαντικές τάσεις κυριαρχούν στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας και εξασφαλίζουν μικρούς κύκλους καινοτομίας, η αποϋλοποίηση και η ψηφιοποίηση. Κρίσιμα ζητήματα είναι η ψηφιοποίηση δεδομένων, η παραγωγή ψηφιακών πληροφοριών, ο ανασχεδιασμός και ψηφιοποίησης διαδικασιών και η ψηφιακή διαχείριση πληροφοριών.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διαφύλαξη απορρήτου, ταχύτατη αρχειοθέτηση, αναζήτηση, μηδενική κατανάλωση χαρτιού, γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη. Το άμεσο μέλλον τα συστήματα που θα εφαρμοστούν στο Νοσοκομείο είναι εκτός από τον Μαγνητικό τομογράφο (MRI) και το νέο ακτινοσκοπικό μηχάνημα, η Digital Breast tomosynthesis, μέθοδοι Smart hospital, ψηφιακός φάκελος νοσηλευομένων και διάχυση ηλεκτρονικών διαγωνισμών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.