Ο Βολιώτης χειρουργός και η καινοτόμα λύση στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη

Με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Τι είναι ο προστάτης αδένας; Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, ο οποίος έχει μέγεθος και σχήμα κάστανου και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη.

Ο ρόλος του προστάτη είναι να παράγει ένα υγρό που αναμειγνύεται με το σπέρμα και δρα ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων.

 

7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Μεγαλώνοντας η ηλικία ο προστάτης σε κάποιους άντρες

αρχίζει και διογκώνεται, με αποτέλεσμα το αδένωμα να συμπιέζει την ουρήθρα και έτσι να εμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αντιμετωπίζεται χειρουργικά με:

Α) Ανοικτή προστατεκτομή με τομή, επέμβαση που σπάνια γίνεται πλέον

Β) Διουρηθρική προστατεκτομή, χωρίς τομή ,που πραγματοποιείται μέσα από ειδικό ενδοσκόπιο μέσω της ουρήθρας με μονοπολική ή διπολική διαθερμία .με διπολική διαθερμία είναι γνωστή ως TURIS

Σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές καινοτόμες  θεραπευτικές επιλογές αποτελούν η διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη με χρήση LASER γνωστή ως HOLEP καθώς και θεραπεία της υπερπλασίας με υδρατμούς ,γνωστή ως επέμβαση REZUM.

 

ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΕΚΠΥΡΗΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ HOLMIUM –HOLEP

Η διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη με χρήση Holmium Laser (HoLEP) αποτελεί μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για ασθενείς όλων των ηλικιών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η υπερπλασία, ή αλλιώς υπερτροφία του προστάτη, προκαλεί συμπτώματα διαταραχής ούρησης, όπως μειωμένη ροή ούρων, συχνοουρία, επιτακτική ούρηση πολλές φορές βασανιστική . Το πιο άσχημο και κουραστικό σύμπτωμα για τους ασθενείς βέβαια είναι η νυκτουρία. Τους αναγκάζει να ξυπνάνε δυο ,τρείς ή και περισσότερες φορές την νύχτα από τον ύπνο τους για να ουρήσουν επιφέροντας έτσι σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία του άνδρα.

H τεχνική HoLEP συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αποτελεί την πλέον σύγχρονη εναλλακτική λύση σε σχέση με την κλασική διουρηθρική προστατεκτομή (TURP / TURis), την οποία τείνει να αντικαταστήσει (νέο Gold Standard).

Περιγραφή της μεθόδου

Με τον ασθενή σε γενική αναισθησία, ο χειρουργός με τη χρήση ειδικού Laser, εκπυρηνίζει (αφαιρεί) όλο το αδένωμα, τον προστατικό δηλαδή ιστό που προκαλεί τα προβλήματα της απόφραξης, αφήνοντας στο τέλος μόνο την κάψα του προστάτη. Ο χειρουργός σπρώχνει το αδένωμα στην κύστη και στη συνέχεια το αφαιρεί με ένα ειδικό εργαλείο (morcellation device).

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον προστάτη ως ένα πορτοκάλι, από το οποίο αφαιρούμε το εσωτερικό και παραμένει μόνο η φλούδα.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την εφαρμογή της μεθόδου HοLEP στον προστάτη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘOΔΟΥ HoLEP

Mπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε μέγεθος προστάτη. Άλλες διουρηθρικές χειρουργικές επεμβάσεις (μέσω της ουρήθρας, χωρίς τομή) δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον προστάτη αποτελεσματικά με ένα μόνο χειρουργείο, ειδικά όταν αυτός έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος (>80ml).

Aφαιρεί πλήρως τον αποφρακτικό προστατικό ιστό κάτω από την κάψα του προστάτη, με το μικρότερο ποσοστό (<2%) πιθανής επανεπέμβασης στο μέλλον.

Ελαχιστοποιεί την αιμορραγία σε σχέση με άλλες διουρηθρικές ή ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Στην εικόνα παρακάτω, όπου φαίνονται οι βασικές διαφορές μεταξύ της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής (TURP) και του HoLEP, μπορείτε να δείτε ότι όταν ο ιστός κόβεται (TURP) αιμορραγεί περισσότερο σε σχέση με την εκπυρήνιση (HoLEP) και είναι πιθανότερο να μην αφαιρεθεί πλήρως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΥΔΡΑΤΜΟΥΣ

 -ΜΕΘΟΔΟΣ REZUM

 

Η θεραπεία REZUM είναι μια νέα επαναστατική θεραπεία

κατάλληλη για την πλειοψηφία των αντρών που πάσχουν από

συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη η οποία

υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο της μεγάλης Βρετανίας NICE

(National Institute of Clinical Excellence).

Πραγματοποιείται σε μία ημέρα χωρίς να απαιτείται

νυχτερινή νοσηλεία και αποτελεί την μόνη θεραπεία με

πλήρη διατήρηση του οργάνου.

Ενδείκνυται κυρίως για τους άντρες που θέλουν να διατηρήσουν αναλλοίωτη  την σεξουαλική του ζωή μετά από μια επέμβαση στον προστάτη.

Τι είναι το REZUM

Η θεραπεία  επιτυγχάνεται μέσω μίας γεννήτριας

ραδιοσυχνοτήτων και μια συσκευής διοχέτευσης ενέργειας     υδρατμών (εικόνα )  στον προστατικό ιστό ο οποίος   αποφράσσει την ροή των ούρων. Η διαδικασία πραγματοποιείται αναίμακτα μέσω της ουρήθρας και ως αποτέλεσμα έχουμε την συρρίκνωση του οργάνου του προστάτη, χωρίς να επηρεάζεται ο μηχανισμός της στύσης και της εκσπερμάτισης ούτε και η εγκράτεια των

ούρων.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη με τη μέθοδο REZUM :

  1. Διατηρεί αναλλοίωτη την σεξουαλική ζωή στο 95 % των ασθενών χωρίς να επηρεάζεται η εκσπερμάτιση. Ως γνωστό με όλες τις άλλες τεχνικές επηρεάζεται
  2. Βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καλοήθους   υπερπλασίας του προστάτη ενώ εγγυάται γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα, την επόμενη μέρα.
  3. Έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
  4. Δεν επηρεάζει την εγκράτεια των ούρων.
  5. Αποτελεί καλή εναλλακτική τεχνική έναντι της φαρμακευτικής αγωγής.
  6. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία ή και μέθη χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.
  7. Δεν απαιτείται νοσηλεία.

 

Το REZUM έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα ούρησης για πολλούς άντρες που έχουν διαγνωστεί με  καλοήθη

υπερπλασία του προστάτη  μειώνοντας  το μέγεθος του προστάτη κατά περίπου 30%.

Η διάρκεια διατήρησης του αποτελέσματος είναι επιβεβαιωμένα μια πενταετία με σαφή ανωτερότητα ένα της φαρμακευτικής αγωγής και ταυτόχρονα αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Μόνο 15% των ασθενών θα χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία στην πενταετία. Αποτελεί μια καινοτόμα λύση στην αντιμετώπιση της Υπερπλασίας του Προστάτη με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.