Ο Βόλος γιορτάζει τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο

Με την δέουσα λαμπρότητα, έντονη προσμονή, αλλά και προσοχή, λόγω της πανδημίας, ετοιμάζεται ο Βόλος να εορτάσει την μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη του Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο των εορτασμών τον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η φετινή πανήγυρις λαμπρύνεται περισσότερο από την παρουσία δύο ιερότατων σεβασμάτων της Εκκλησίας, της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, Εφόρου και Προστάτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του τεμαχίου της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς της επαρχίας Αλμυρού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής, αύριο Κυριακή 5/12, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, ο οποίος θα ομιλήσει. Στις 10π.μ. θα τελεστεί Β΄ Θεία Λειτουργία. Στις 6.30μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Στις 10μ.μ. θα ξεκινήσει ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία θα τελεστούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής.
Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί περιορισμένης έκτασης Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Ξενιάς και του Αγίου Νικολάου, καθώς και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου και της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, στους δρόμους πέριξ του Ναού, συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Κατά την επιστροφή, επί ειδικής εξέδρας, τοποθετημένης στο μέσον του προαυλίου, θα τελεστεί η αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του.
Στις 5μ.μ. θα ψαλούν ο μεθεόρτιος Εσπερινός, η Ιερά Παράκληση, το Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα ομιλήσει, παρουσία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.
Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 7/12, οπότε, μετά την Θεία Λειτουργία, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς και η Τιμία Ζώνης της Παναγίας μας θα αναχωρήσουν».