Όφελος άνω των 200.000 € από την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

??????????
Ενώ παράλληλα θα εκπέμπονται 30% λιγότεροι ρύποι

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη σε οικονομική επίπεδο, αλλά και στους εκπεμπόμενους ρύπους, για το Νοσοκομείο Βόλου, που θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 1,3 εκ. € θα μειωθεί κατά 35%, που ανέρχεται σε περίπου 270.000 €.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο αναπληρωτής διοικητής Ματθαίος Δραμητινός και Χάρης Αποστολίδης, ανακοίνωσαν την ένταξη του Νοσοκομείου Βόλου στο πρόγραμμα ΗΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Το πρόγραμμα είναι ύψους 1,6 εκ. € και ο διοικητής είπε ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν αρκετά Νοσοκομεία, εκ των οποίων το «Αχιλλοπούλειο» είναι δεύτερο Πανελλαδικά.

Πρακτικά, το πρόγραμμα έχει να κάνει με τρεις μεγάλους τομείς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλαγή λεβητών του Νοσοκομείου, για παραγωγή μόνιμα ζεστού νερού, με εξαιρετική οικονομία, ενώ θα αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό σύστημα, που ελέγχει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του Νοσοκομείου και παρεμβαίνει κατά περίπτωση.
Ταυτόχρονα εντάσσεται και ποσό 400.000 € για ιατροτεχνικό εξοπλισμό που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ των οποίων ο ψηφιακός μαστρογράφος, αλλαγή στις λάμπες τους χειρουργείου με οικονομικότερες και προμήθεια σειράς οικονομικών οθονών (medical grey) και που αλλάζουν την απεικόνιση των εξετάσεων.
Ο κ. Δραμητινός επισήμανε ότι πρακτικά το πρόγραμμα βάζει το νοσοκομείο σε μια αρκετά πρωτόγνωρη διαδικασία για Νοσοκομεία, με μόνιμες μειώσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μειώνονται κατά 30% οι εκπεμπόμενοι ρύποι, συνεισφέροντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Χάρης Αποστολίδης τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς πυλώνες, τον ενεργειακό αι την ψηφιοποίηση κάποιων δεδομένων, που θα προσφέρουν στην εξοικονόμηση και στη σωστή λειτουργία.
Η συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, θα αυξήσει τον συντελεστή ενέργειας, θα αυξήσει την αυτονομία του Νοσοκομείου σε περιπτώσεις διακοπής ή προβλημάτων και με το ζεστό νερό έχει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς μόνο το καλοκαίρι, σπαταλά 40.000 € για αέριο για να ζεσταθεί το νερό, τόνισε.

Ο αναπληρωτής διοικητής είπε ότι το Νοσοκομείο ξοδεύει 850.000 € ετησίως για ηλεκτρική ενέργεια και 450.000 για το φυσικό αέριο και η εξοικονόμηση με τη συμπαραγωγή θα είναι της τάξης του 35%, που σημαίνει ότι σε 2-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση της επένδυσης.
Για τη συμπαραγωγή ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί ένας κινητήρας, που θα κινείται με φυσικό αέριο, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης εγκαταστάσεων (BMS), που βάζει το Νοσοκομείο ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή, για το επόμενο βήμα που σχεδιάζεται και είναι το smart hospital με δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για όλη τη λειτουργία του και για την πλήρη εξέλιξη και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τα εγκαίνια του Μαγνητικού Τομογράφου
Τα εγκαίνια του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Βόλου, θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 2 το μεσημέρι, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία και στελεχών του υπουργείου Υγείας που προσκλήθηκαν, αλλά και των τοπικών υφυπουργών και βουλευτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.