Οι συνεχείς έλεγχοι «θηλιά» για τους καταστηματάρχες

Απαραίτητες οι διορθώσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

«Θηλιά» για τους καταστηματάρχες του νομού είναι οι συνεχείς έλεγχοι που διενεργούνται στα καταστήματα εστίασης από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στις πλάτες των καταστηματαρχών προστίθεται ακόμη ένας βραχνάς, αυτός του αντικαπνιστικού νόμου, για τον οποίο ζητούν διορθώσεις. Στη δεύτερη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, οι καταστηματάρχες εξέφρασαν τα παράπονά τους και αποφάσισαν το επόμενο διάστημα να συναντηθούν τα μέλη της Διοίκησης με τους τοπικούς φορείς.

Αλλεπάλληλοι είναι οι έλεγχοι που διενεργούνται στα καταστήματα εστίασης με τους καταστηματάρχες να αντιδρούν και να επισημαίνουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, πως δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέφανος Στεφάνου τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης πως «Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τον τελευταίο καιρό, είναι σαν να έχει δοθεί εντολή να κλείσουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Μπαίνει η εφορία και μετά έρχεται το ΙΚΑ. Ακολουθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και μετά η αστυνομία και το Υγειονομικό. Γίνονται έλεγχοι σε καταστήματα που προσπαθούν να επιβιώσουν. Αν τα πρόστιμα είναι τόσο μεγάλα, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να τα πληρώσουν , γιατί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα πάγιά τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν και το κράτος θα έχει πρόβλημα οικονομικής είσπραξης».
Στο επίκεντρο της συζήτησης και ο αντικαπνιστικός νόμος για τον οποίο οι καταστηματάρχες ζητούν διορθώσεις. Αν και σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου το 99,9% των καταστημάτων στο Βόλο ακολουθεί τον νόμο, υπάρχουν προβλήματα που αγγίζουν τα καταστήματα που λειτουργούν τις πιο βραδινές ώρες, όπως μπαρ, κλαμπ, καταστήματα με ζωντανή μουσική και δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.
«Είμαστε υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αλλά με προϋποθέσεις. Σεβόμαστε τον αντικαπνιστή γιατί είναι θέμα υγείας και πολιτισμού αλλά και τον καπνιστή. Είναι θαμώνας και πελάτης και δεν μπορούμε να τον αφήνουμε στο έλεος του καιρού», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος συμπλήρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει συστάσεις σε καταστήματα της περιοχής, αλλά δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του, τα μέλη της Διοίκησης θα επιδιώξουν συναντήσεις με φορείς, τον Δήμο Βόλου, την Υγειονομική Υπηρεσία και τους τοπικούς βουλευτές.

Ενημέρωση και για τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων
Ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους καταστηματάρχες και για τις κινήσεις που έκανε ο Σύλλογος αναφορικά με το ζήτημα των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι μετέβη στην Αθήνα, μέσω της πρωτοβουλίας του βουλευτή Μαγνησίας κ. Αθανάσιου Λιούπη και μαζί με τα μέλη της Διοίκησης συναντήθηκαν με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. «Άκουσαν τις απόψεις μας, είπαμε τα προβλήματά μας και περιμένουμε να δημιουργηθεί μελλοντικά ένας φορέας με έναν ενιαίο τιμοκατάλογο» δήλωσε ο κ. Στεφάνου.
Μάλιστα, ο Σύλλογος κινητοποιείται έτσι ώστε να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός για κάποιους καταστηματάρχες, κάποιοι έλαβαν αναβολές, όμως άλλοι ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συγκέντρωση των καταστηματαρχών στο καφέ Mirror, στην οδό Ερμού, στις 6 το απόγευμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.