Ορατές οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

Όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα της ΠΕΔ και του ΚΠΕ Μακρινίτσας

Ορατές είναι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή που κυρίως οφείλονται στον ανθρωπογενή παράγοντα, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα με ανάλογο θέμα που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση στην κλιματική αλλαγή οφείλεται η έντονη και απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση κατά 30% των ημερών και των επεισοδίων καύσωνα από το 1993 και μετά, καθώς και η αύξηση της θερμοκρασίας και οι μεταβολές του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν οξίνιση των θαλασσών.

Ο Δημήτρης Τσούμας διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, τόνισε ότι η ημερίδα του Βόλου είναι προπομπός του πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή στις 9 και 10 Ιουνίου στην Καρδίτσα, στο ξενοδοχείο «Θεσσαλικό Grant».
Ο ίδιος είπε ότι η ΠΕΔ ήρθε σε επαφή με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου υπάρχει ενασχόληση μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων και, σύμφωνα με τον διευθυντή, υπάρχει φιλοδοξία μέσα από το συνέδριο τα συμπεράσματα που θα βγουν να γίνουν πράξη. Ο κ. Τσούμας τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν τα νέα αυτά παιδιά, να είναι οι αυριανοί υλοποιητές κάποιων προγραμμάτων.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή ο διευθυντής της ΠΕΔ έδωσε το παράδειγμα των καταστροφών των χειμώνα στην Αλόννησο και στη Σκόπελο και τόνισε ότι όλα αυτά είναι μηνύματα ότι η κλιματική αλλαγή δεν έχει να κάνει μόνο με το κλίμα, αλλά έχει να κάνει με το περιβάλλον, με την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και αλλάζει τη ζωή μας.

Απότομη αύξηση της θερμοκρασίας
Ο Χρήστος Δομενικιώτης, διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Π.Θ. αναφέρθηκε στα κλιματικά μοντέλα και τόνισε ότι υπάρχουν μοντέλα που αναπτύσσονται και εξελίσσονται συνεχώς και δείχνουν μια τάση.
«Η τάση είναι αυξητική της θερμοκρασίας και της επιφάνειας της θάλασσας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι με βάση τα κλιματικά μοντέλα υπάρχει πάντα ένας βαθμός αβεβαιότητας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Ο υπεύθυνος εργαστηρίου τόνισε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας που παρατηρείται, οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ν’ αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους, διότι στις εργασίες αυτές εμπλέκονται πολλές επιστημονικές ομάδες και υπάρχει μια αμφισβήτηση, αλλά είναι μια κοινή παγκόσμια προσπάθεια. Ο ίδιος είπε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχουν αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, αλλά, από κει και πέρα, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει έντονη και απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, πέρα από τη φυσιολογική.

Αυξάνονται οι καύσωνες
Ο Δημήτρης Παπαναστασίου, ερευνητής έρευνας και τεχνολογίας του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και διδάσκων στο Π.Θ. , που μίλησε για τους καύσωνες, τόνισε ότι αν ένα καλοκαίρι σημειώνονται θερμοκρασίες 40-421 β. Κ., σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναλύσει καύσωνες σημειώνονται με θερμοκρασίες άνω των 36 β. Κ.
Η αιτία δημιουργίας καύσωνα είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων και η μειωμένη υγρασία στο έδαφος.
Ο καθηγητής επικαλέστηκε στοιχεία 60 χρόνων του Αστεροσκοπείου Αθηνών και 55 χρόνων από τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα και αυτό που διαπιστώνει είναι ότι από το 1993 και μετά υπάρχει μια αύξουσα τάση κατά 30% των ημερών και των επεισοδίων με καύσωνα.
Ο ίδιος είπε ότι οι καύσωνες δεν σχετίζονται μόνο με τη θερμική άνεση που νιώθουν οι άνθρωποι, αλλά με τη γεωργία, με το ζωικό κεφάλαιο και με την κατανάλωση της ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι.

Αλλαγές στη θάλασσα
Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή στη θάλασσα, λέγοντας ότι φαίνεται η ανθρωπογενής επίδραση να αλλάζει πιο γρήγορα τα δεδομένα της κλιματικής σύνθεσης του πλανήτη.
Οι αλλαγές στη θάλασσα σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, με τις μεταβολές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλεί οξίνιση των θαλασσών, στην αύξηση του αζώτου με τοπικά εκτροφικά φαινόμενα. «Όλα αυτά σχετίζονται με παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού, οι ανάγκες που έχει αυτός ο πληθυσμός, σε βιομηχανικά είδη και τροφή, έχοντας επιπτώσεις στο οικοσύστημα», δήλωσε ο κ. Βαφείδης.

Τέλος, η Ματούλα Μακέλη, υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας δήλωσε ότι τους εκπαιδευτικούς αφορά η κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των μεταπτώσεων που φέρνει στον ανθρώπινο παράγοντα και πως μας επηρεάζει αυτό εργασιακά και οικογενειακά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.