«Παλινωδίες στα μέτρα που λαμβάνονται προκαλούν σύγχυση και ανησυχία στους γονείς»

φωτογραφία αρχείου
Τόνισε στο Ράδιο –Ένα, ο Παν. Κατηφές πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας βαθμίδας Εκπαίδευσης ξεκινούν ξανά τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όμως οι γονείς αισθάνονται ανησυχία και σύγχυση, εξαιτίας, όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Κατηφές πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, των παλινωδιών της πολιτείας στα μέτρα που λαμβάνονται. Βασικά θέματα που ανησυχούν τους γονείς είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία, ενώ σημειώνουν πως για τέταρτη φορά ζήτησαν συνάντηση από την Υπουργό Παιδείας για να τεθούν τα θέματα του γονεϊκού κινήματος, όμως καμία απάντηση δεν υπήρξε στο αίτημά τους.

«Πραγματικά υπάρχει μία σύγχυση στους γονείς και ας μου επιτραπεί ότι η σύγχυση αυτή είναι αποτέλεσμα των παλινωδιών στα μέτρα που παίρνονται. Εχει να κάνει με την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία αλλά και με την ισότιμη μορφωτική διαδικασία. Εμείς οι γονείς κυρίως ανησυχούμε, γιατί δεν θέλουμε άλλη μία χαμένη σχολική χρονιά και γι’ αυτό εδώ και δέκα μήνες διεκδικούμε και κινητοποιούμαστε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στα σχολεία της χώρας. Θεωρούμε ότι η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη κι αυτό έχει αποδειχθεί και με τα τεράστια προβλήματα που έχουν αναδειχθεί όλη αυτή την περίοδο με την τηλεκπαίδευση. Κυρίως όμως θέλουμε μέτρα ουσιαστικά από την κυβέρνηση για να εξασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια. Δυστυχώς έχουμε ημίμετρα και πολλές φορές αδιαφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατηφές σχετικά με τους προβληματισμούς και την ανησυχία των γονιών λίγο πριν το νέο ξεκίνημα των μαθητών στα σχολεία.

«Μέτρα με …καθυστέρηση»

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων ανέφερε πως έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα, όπως ο έλεγχος με τεστ στους εκπαιδευτικούς, αλλά πολλά από αυτά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Τόνισε δε ότι δεν έχει υλοποιηθεί η απαίτηση για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα και εδώ και δέκα μήνες δεν έχουν αξιοποιηθεί οι κενές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία. Παράλληλα όμως για να καλυφθεί αυτό το αίτημα χρειάζεται σύμφωνα με τον ίδιο και διορισμός εκπαιδευτικών, που δεν έχουν γίνει ούτε καν για την κάλυψη των βασικών ωρών διδασκαλίας.
«Εμείς διεκδικούμε να γίνονται μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ στα σχολεία. Η πείρα έδειξε ότι όταν λειτούργησαν τα σχολεία, υπήρχαν τμήματα που άνοιγαν κι έκλειναν λόγω κρουσμάτων, που πιθανώς αυτό θα έχουμε και την επόμενη περίοδο και οι γονείς ακριβοπλήρωναν τα τεστ. Όταν σε ένα σχολείο κλείνει ένα τμήμα λόγω κρούσματος θεωρούμε ότι οι στενές επαφές που είναι οι εκπαιδευτικοί και οι συμμαθητές με ευθύνη του ΕΟΔΥ πρέπει να κάνουν τεστ ή να συνταγογραφείται το τεστ για να μην το ακριβοπληρώνουν οι γονείς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κατηφές.

«Πρόβλημα με την καθαριότητα»

Έντονο όμως πρόβλημα παρατηρούν οι γονείς πως υπάρχει στον τομέα καθαριότητας των σχολείων, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως το προσωπικό καθαριότητας που προσλήφθηκε φέτος είναι πολύ λίγο σε σχέση με τον αριθμό των σχολείων που έχουμε στη χώρα.
Την ίδια στιγμή στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η εκπαιδευτική διαδικασία με πολλά προβλήματα που υπάρχουν καθημερινά στην τηλεκπαίδευση και χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός, επειδή δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
«Ανακοινώνεται μείωση ύλης για τη Γ Λυκείου, αλλά στα μέσα της χρονιάς ανακοινώνονται αλλαγές στην εισαγωγή των παιδιών στα ΑΕΙ, σε μια χρονιά ιδιαίτερη που τα παιδιά βολοδέρνουν μεταξύ σχολείου και τηλεκπαίδευσης και με όλη αυτή την ψυχολογική πίεση που έχει δημιουργηθεί. Εμείς ζητήσαμε για 4η φορά συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, αλλά δεν μας έχει συναντήσει ποτέ για να τις θέσουμε αυτά τα σοβαρά ζητήματα», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με τον εξοπλισμό των μαθητών για την τηλεκπαίδευση πως οι 90.000 ηλεκτρονικές συσκευές που πανηγύριζε το Υπ. Παιδείας ότι θα φτάσουν στα σχολεία και θα καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι τον Φεβρουάριο, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

«Τεράστιες ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση»

Μάλιστα σχολίασε πως στη Συνομοσπονδία καθημερινά καταγγέλλονται προβλήματα απ’ όλη τη χώρα για τις τεράστιες ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση.
Τέλος, ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους γονείς τους παρακίνησε να συμμετάσχουν μαζικά στα γονεϊκά κινήματα και τους Συλλόγους Γονέων καθώς «οι ανάγκες των παιδιών μας για μόρφωση δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Όσο τα προβλήματα διογκώνονται εμείς οι γονείς διεκδικούμε . Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που στερούν την ισοτιμία στην μόρφωση των παιδιών μας . Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν μαζικά στους συλλόγους γονέων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.