Παράπονα των δικαστικών υπαλλήλων που αναμένουν τη σύνταξη

Τα παράπονα των δικαστικών υπαλλήλων που αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν μεταφέρει η Ιωάννα Παπαδημητρίου πρώην πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου και πρώην δικαστικός υπάλληλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, εμείς που εργαστήκαμε στα Δικαστήρια τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα έχουμε καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα για την συνταξιοδότησή μας, βρισκόμαστε μπροστά σε μία απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά αναφέρει, ότι αυτοί που αποχώρησαν από τα Δικαστήρια τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με απαντήσεις των αρμοδίων του υπουργείου, θα πάρουν την προσωρινή τους σύνταξη τον Μάιο. Και τα έγγραφά τους θα φτάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από δύο μήνες για να πάρουν σειρά για την πράξη συνταξιοδότησης.

«Ξέρουμε ότι δεν ευθύνεται ο ένας υπάλληλος που διεκπεραιώνει όλο αυτό το έργο, η ευθύνη είναι στην Διοίκηση που δεν ενδιαφέρεται να συμπεριφερθεί στους απόμαχους της εργασίας όπως τους αξίζει. Εάν δεν έχουν προσωπικό προσφερόμαστε αφιλοκερδώς να βοηθήσουμε.
Μετά τη μείωση των αμοιβών μας από τα μνημόνια, μέχρι και 40%, σήμερα χωρίς καμία αμοιβή δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», επισημαίνει η πρώην υπάλληλος.

Λόγω της φύσης της εργασίας μας και του σταθερού εισοδήματος, μάθαμε να απλώνουμε το πάπλωμα μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας. Ήμασταν συνεπείς στις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μας και το μέλλον μας προκαλεί ανασφάλεια, επισημαίνει η κα Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, 200 υπάλληλοι είναι πανελλαδικά χωρίς κανένα εισόδημα, περίπου 700 επίσης πανελλαδικά σε αναμονή της κύριας σύνταξης και όλοι μαζί σε αναμονή και των λοιπών συνταξιοδοτικών αποδοχών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το μόνο υπουργείο που καθυστερεί τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την απονομή της προσωρινής σύνταξης αλλά και της κύριας.

Η κα Παπαδημητρίου εξηγεί ότι η προσωρινή σύνταξη σε όλους εργαζόμενους χορηγείται μέσα σε ένα μήνα από τη διαγραφή τους από το μητρώο μισθοδοτούμενων. Και είναι γνωστός ο τύπος με τον οποίο υπολογίζεται.
Όμως το υπουργείο έχει μόνο ένα υπάλληλο στο αρμόδιο τμήμα για τον έλεγχο των εγγράφων για φωτοτυπίες και διεκπεραίωση.
Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό, η καθυστέρηση στην έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων και του τύπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών δεν είναι ευθύνη μόνο του σημερινού αρμόδιου υπουργείου Εργασίας.

Η πρώην πρόεδρος των υπαλλήλων διερωτάται πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι και πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους χωρίς κανένα εισόδημα πέντε μήνες, απασχολεί τον μέχρι πρότινος πολιτικό μας προϊστάμενο.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν εκφράζουν παράπονο και αναρωτιέται αν αυτή είναι η ανταμοιβή τους ως συλλειτουργοί της απονομής της Δικαιοσύνης, της διεκπεραίωσης τόσων εκλογικών αναμετρήσεων, της καθημερινής συναλλαγής με τους πολίτες σε καιρούς που δεν είχαν στη διάθεσή τους παρά μόνο ένα στυλό, ένα μπλάνκο και ένα καρμπόν…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.