Πεντάχρονος δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας

Τιμήθηκε στα 16ο- 30ό δ. σχ. Βόλου, η «Ημέρα Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

“Η ιστορία γνωρίζει ένα νόμο, το νόμο να κυνηγάει το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια. Η ιστορία διδάσκει τα πάντα, πολλές φορές και το μέλλον. Και επειδή λαός χωρίς παρελθόν, ισοδυναμεί με λαό χωρίς μέλλον, κρίνεται απαραίτητη και η μελέτη της ιστορίας του» αναφέρεται από τους διευθυντές των 16ου και 30ου Δ.Σ. Βόλου, με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.
Όπως σημειώνεται, «με αυτές τις αρχές προσεγγίζουμε τους μαθητές μας . Ήταν μια μεγάλη κι ευχάριστη έκπληξη , όταν διαπιστώσαμε κατά την περίοδο των εγγραφών των νέων μας μαθητών στην Α’ τάξη, ότι ο Αβραάμ Λορδόπουλος ήταν όχι μόνο ένας δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας αλλά κι ένας εκφραστικότατος ερμηνευτής της ποντιακής μουσικής παράδοσης, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία κι ο Αβραάμ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση παίρνοντας την άδεια των γονέων του κι έτσι την Παρασκευή 19 Μαΐου στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με τη στήριξη του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών ο μικρός Αβραάμ μας χάρισε ένα μουσικό οδοιπορικό Τιμής και Μνήμης .
Με φόντο τον τοίχο της Ευρώπης της ειρηνικής συνύπαρξης , του σεβασμού στον άλλο, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς ο Αβραάμ μας παρουσίασε μια σύνθεση των τραγουδιών του Πόντου, « Μαυροθάλασσα – Την πατρίδα μ’ έχασα».
Την πατρίδαμ’ έχασα,
άκλαψα και πόνεσα.
Λύουμαι κι αρόθυμο, όι όι
ν’ ανασπάλω κι επορώ.
Εκκλησίας έρημα,
μοναστήρα ακάντηλα,
πόρτας και παράθυρα, όι όι
επέμναν ακρόνυχτα.
Ένας θρήνος για ένα έγκλημα θανάτωσης και ξεριζωμού χιλιάδων Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες, από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS, International Association of Genocide Scholars) με βαρυσήμαντο ψήφισμά της στις 15 Δεκεμβρίου 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε αναγνώριση προχώρησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006.
Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Μαΐου 1994, και έκτοτε τιμά τη μνήμη των θυμάτων. Είχε προηγηθεί, ασφαλώς, η Ελλάδα, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, που καθιέρωσε την Ημέρα Μνήμης με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έγινε νόμος του κράτους.
Στις 11 Μαρτίου 2010 η Σουηδία προχώρησε στην αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Συροχαλδαίων, με απόφαση της Βουλής. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 24 Μαρτίου 2015, η Αρμενία έστειλε το μήνυμα, με αντίστοιχη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενικής Δημοκρατίας. Στις 9 Απριλίου 2015 και η Ολλανδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία.
Τέλος μια σειρά από Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Αυστραλίας έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού .
Η Ιστορία είναι μια βιωματική πορεία ενσυναίσθησης , εμείς στο σχολείο μας με μαθητές όπως ο Αβραάμ Λορδόπουλος είμαστε σίγουροι ότι διδάσκουμε ενεργούς πολίτες , που τιμούν τη μνήμη των προγόνων τους και σέβονται την παράδοσή τους.
imera pontion 2

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.