Πηνελόπη Αβαγιανού: Γονείς και καθηγητές δεν θα πρέπει να επικρίνουν τα παιδιά για τις βαθμολογίες

Καλώντας τους να δείξουν αποδοχή και στήριξη σε περίπτωση αρνητικών εκπλήξεων

Με τα παιδιά που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να περιμένουν βαθμούς αλλά και βάσεις, η διαχείριση των αρνητικών αποτελεσμάτων έρχεται στο προσκήνιο. Σ’ αυτό το θέμα επικεντρώθηκε η κα Πηνελόπη-Αλεξία Αβαγιανού, Διδάκτωρ Εξελικτικής Ψυχολογίας, και Ψυχολόγος του παιδοψυχιατρικού τμήματος στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, επισημαίνοντας ότι γονείς και καθηγητές δεν πρέπει να είναι επικριτικοί, αλλά και ότι τα παιδιά έχουν και άλλους τρόπους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

«Θα πρέπει να σταθούν οι γονείς δίπλα στα παιδιά στα παιδιά με ηρεμία και ψυχραιμία, χωρίς να μειώνουν την αξία της ημέρας αλλά και να μην την αυξάνουν περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Αντιδράσεις και συναισθήματα, θα πρέπει να έχουν ένα μέτρο. Είναι μία σημαντική ημέρα για τα παιδιά, με τα περισσότερα να έχουν μία αίσθηση για το που θα κυμανθούν. Τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει και τα παιδιά είναι πιο ψύχραιμα.

Στην περίπτωση των αρνητικών εκπλήξεων και πάλι η στάση θα πρέπει να είναι διδακτική για τις υπόλοιπες αρνητικές εκπλήξεις στη ζωή των παιδιών και με τη λογική ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους» σημείωσε η κα Αβαγιανού, συμπληρώνοντας πάντως ότι οι βαθμοί δεν κρίνουν τις εξελίξεις από τώρα, αφού όλοι θα πρέπει να περιμένουν και την έκδοση των βάσεων». Σύμφωνα με την κα Αβαγιανού, το πιο σημαντικό από σήμερα και μετά, είναι τα παιδιά να καταλάβουν ότι πατήσανε ένα πρώτο σκαλί προς την ενηλικίωσή τους, με έναν συμβολικό τρόπο και ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν τη σημερινή ημέρα, θα δείξει και πώς θα διαχειριστούν τις ματαιώσεις της ζωής από εδώ και πέρα, που είναι γεμάτη από αυτές. Γι’ αυτό και τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει μία στάση αποδοχής από τους γονείς και όχι επικριτική. «Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας γονέας αλλά και ένας καθηγητής, που οδηγεί το εκάστοτε παιδί στη σημερινή ημέρα είναι να κρίνει, να κατακρίνει και να επικρίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, δεν θα είναι τόσο το άγχος αλλά η στενοχώρια και η απογοήτευση. Τα παιδιά αλλά και οι γονείς βίωσαν το άγχος τις προηγούμενες ημέρες και όσα δεν έχουν πάει τόσο καλά, σύμφωνα με την κα Αβαγιανού θα μπουν από σήμερα σε μία διαδικασία πένθους, σκεπτόμενα ότι χάνουν αυτό που προσδοκούσαν να πάρουν! «Ο τρόπος αντίδρασης των γονέων σήμερα αλλά και των παιδιών, έχει να κάνει γενικά με τον τρόπο λειτουργίας μίας οικογένειας. Δεν μπορεί να απομονωθεί η σημερινή ημέρα, και αν έχουμε μία εύρυθμη λειτουργία στην οικογένεια με ώριμους ανθρώπους θα διαχειριστούν ανάλογα την κατάσταση» συμπλήρωσε πάντως.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.