Πως γιόρτασαν οι Βολιώτες την εθνική επέτειο το 1902

Σήμερα πάμε 100+ χρόνια πίσω να δούμε πως γιόρταζαν οι Βολιώτες την εθνική επέτειο. Από την Φωνή του Λαού της 25ης Μαρτίου 1902 που αναδημοσίευσε στο διαδίκτυο η σελίδα «Η Μαγνησία στο Πέρασμα Του Χρόνου» διαβάζουμε «”Ο εις ανάμνησιν της ημέρας εκείνης πανηγυρισμός της εθνικής μας εορτής θα εορτασθή σήμερον μετά πάσης επισημότητος και ενθουσιασμού κατά το κάτωθι δημοσιευόμενον επίσημον πρόγραμμα.

Πρό μεσημβρίας
1ον) Την πρωίαν της σήμερον και περί ώραν 8ην, άπαντα τα Σωματεία θα ώσι μετά των σημαιών των συγκεντρωμένα εν τη Πλατεία του Στρατώνος ως και οι μαθηταί των Δημοτικών
Σχολείων.
2ον) Μετά την εκκίνησιν του στρατού προς τον Μητροπολιτικόν Ναόν, δια της προπορεύσεως της Φιλαρμονικής της Φιλοπτώσου Αδελφότητος τα Σωματεία θα έπωνται του στρατού κατά σειράν αρχαιότητος σχηματιζόμενα κατα τετράδας, των μαθητών των Σχολείων τοποτεθησομένων, εν στρατιωτική παρατάξει, εν τω μέσω του σιαμερίσματος των Σωματείων.
3ον) Μετά το πέρας της δοξολογίας, τα Σωματεία με την αυτήν τάξιν θα διέλθωσι την οδόν Ερμού και παρακάμπτοντα την οδόν Ορμινίου θέλουσι διευθυνθή δια της οδού Δημητριάδος προς Δημαρχείον και εκείθεν διά της οδού Ιωλκού θα καταλήξουσιν εις την Πλατείαν Ελευθερίας, ένθα εκφωνηθήσεται ο αρμόδιος εθνικός λόγος. Μεθ΄ ό άπαντα τα Σωματεία θέλουσι πορευθή από κοινού εις τα Γραφεία προς κατάθεσιν των σημαιών της Φιλαρμονικής.

Μετά μεσημβρίαν η λαμπαδηφορία

4ον) Την 8 μ.μ. άπαντα τα Σωματεία ως και οι μαθηταί των σχολείων θα ώσι συγκεντρωμένα εν τη πλατεία του Στρατώνος. Άμα τη ενάρξει του ανακλητικού, διαταχθήσεται η λαμπαδηφορία μετά των βεγγαλικών (εφοδιασμένου προς τον σκοπόν τούτον ιδιαιτέρως ενός εκάστου των σωματείων)
5ον) Τα σωματεία μετά των μαθητών των σχολείων, κατά την αυτήν ως και πρό μεσημβρίαν ταξιν θέλουσι παρακολουθή βραδέως τον ανακλητικόν προπορευομένης της Φιλαρμονικής, θέλουσι δε διέλθη την οδόν Δημητριάδος μέχρι της οδού Φιλελλήνων κάμπτοντα την οδόν Ορμινίου εν τη πλατεία της Ελευθερίας, εκείθεν δε δια της οδού Ιωλκού, θέλουσι καταλήξει έμπροσθεν του καφενείου Γιαννόπουλου, όποθεν θέλει επέλθει η διάλυσις.”

ΣΗΜ. Η καρτ ποστάλ είναι του Στέφανου Στουρνάρα και σύμφωνα με την σημείωση δείχνει την πομπή επί της Δημητριάδος κατά την 25η Μαρτίου – δεν είναι γνωστό ποιού ακριβώς έτους (σιγουρα πρίν το 1905). Επί κεφαλής της πομπής, που βαδίζει ανατολικά, είναι η Φιλαρμονική όπως ακριβώς λέει και το κείμενο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.