Πράσινη Αριστερά: Ως τα δικαστήρια ο αγώνας των κατοίκων του Πηλίου για τα νερά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Με κάθε μέσο σε όλα τα επίπεδα θα αγωνιστούν οι κάτοικοι των χωριών του Πηλίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς, αναφερόμενο στην αντίδραση των κατοίκων στο master plan της ΔΕΥΑΜΒ, που θέλει τη διοχέτευση του νερού προς το πολεοδομικό συγκρότημα.
Το Συντονιστικό Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς βλέπει πως οι κάτοικοι θα φτάσουν έως και τα Δικαστήρια υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ επιδιώκει αρχικά να πάρει σχεδόν 8εκ. κ.μ. νερό από την πηγή Ζιάγκα και Αη-Γιάννη που υδροδοτούν τον Άγιο Βλάσιο και τα Άνω Λεχώνια και τους οικισμούς Πλατανίδια και Μαλάκι, ενώ σημειώνει ότι τα ρέματα έχουν στερέψει από τα μέσα Μαΐου, αλλά και οι γεωτρήσεις χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί το πηγαίο νερό δεν φτάνει για τα χωριά αυτά.
Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η επιστημονική ομάδα της επιτροπής αγώνα των χωριών απέδειξε ότι το νερό που υπάρχει μετά βίας φτάνει στα 2εκ. κ.μ. , όπως η ΔΕΥΑΜΒ εξακολουθεί να το μετράει στα 8εκ. κ.μ. κι άλλοτε ισχυρίζεται ότι αν εξασφαλισθεί η ύδρευση θα δίνεται στην άρδευση και άλλοτε λέει ότι πρέπει οι αγρότες να ξεχάσουν την άρδευση.
«Όλα αυτά αγανάκτησαν τους κατοίκους των 2 χωριών και σιγά σιγά και των άλλων χωριών του Πηλίου που επιδιώκουν τον συντονισμό και τον κοινό αγώνα σε όλα τα επίπεδα. ΤΟ ΠΗΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ και γι αυτό οι κάτοικοι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μόνο τους μένει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση του Συντονιστικού Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς

«Στα Δικαστήρια για τα νερά του Πηλίου ο αγώνας; Εκεί φαίνεται ότι θα λυθεί η αντιδικία της ΔΕΥΑΜΒ με τα χωριά του Πηλίου από όπου θέλει να πάρει τα νερά που δεν φτάνουν για τα ίδια.
Συγκεκριμένα επιδιώκει αρχικά να πάρει σχεδόν 8εκ. κ.μ. νερό από την πηγή Ζιάγκα και Αη-Γιάννη που υδροδοτούν τον Άγιο Βλάσιο και τα Άνω Λεχώνια και τους οικισμούς Πλατανίδια και Μαλάκι.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ρέματα έχουν στερέψει από τα μέσα Μαΐου. Επιπλέον οι γεωτρήσεις χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί το πηγαίο νερό δεν φτάνει για τα χωριά αυτά.
Όλα αυτά στο Πήλιο που είναι αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες εξαιτίας και χάρη στο νερό.
Την ίδια στιγμή η επιστημονική ομάδα της επιτροπής αγώνα των χωριών απέδειξε ότι το νερό που υπάρχει μετά βίας φτάνει στα 2εκ. κ.μ. .
Η ΔΕΥΑΜΒ θέλει να το μετράει 8εκ. κ.μ.! Άλλοτε ισχυρίζεται ότι αν εξασφαλισθεί η ύδρευση θα δίνεται στην άρδευση και άλλοτε μας λέει ότι πρέπει οι αγρότες να ξεχάσουν την άρδευση.
Όσο για την οικολογική παροχή σε περιοχή NATURA με πανέμορφο τοπίο αυτό έπρεπε να το έχουμε ήδη ξεχάσει!
Οι κάτοικοι των χωριών δεν έχουν καμιά ιδιοκτησιακή αντίληψη για ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό, αλλά όταν αυτό δεν φτάνει για τους ίδιους πώς θα υδροδοτήσεις τα Κάτω Λεχώνια, την Αγριά, τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία; Όλα αυτά μοιάζουν με κακόγουστο ανέκδοτο.
Την ίδια ώρα οι διαρροές στο δίκτυο φτάνουν στο 40%, η βιομηχανία χρησιμοποιεί νερό πηγαίο, και το πράσινο – όσο υπάρχει ακόμα- το ίδιο.
Να τρόπος να εξοικονομηθεί το πηγαίο νερό με την αξιοποίηση του νερού από τον Βιολογικό καθαρισμό. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυθεί το υδροδοτικό πρόβλημα του Βόλου.
Ακόμα χρειάζονται μικρά φράγματα για συγκέντρωση του νερού. Επίσης χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο εξοικονόμησης, ανακύκλωσης, προστασία υδροφόρου, μείωση των διαρροών, επανάχρηση του νερού και λιμνοδεξαμενές, ώστε να εξασφαλισθούν οι ανάγκες των χωριών και το νερό που περισσεύει να πηγαίνει στον Βόλο.
Υπάρχει τέλος ο κίνδυνος και ο φόβος για ιδιωτικοποίηση του νερού, αφού η κυβέρνηση δεν το έχει ξεχάσει αυτό και δίνει κίνητρα στις ΔΕΥΑ την πληρωμή των χρεών των προκειμένου να ενταχθούν στις 2 μεγάλες επιχειρήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ευτυχώς αντιστέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΣΤΕ. Η κυβέρνηση όμως συχνά πυκνά επανέρχεται και με την ΡΑΕΑΥ επιβάλλει αυξήσεις για να μην ξεχνάμε τι μας περιμένει. Οι ιθύνοντες της ΔΕΥΑΜΒ πανηγύρισαν κάποια στιγμή που θα γλύτωναν τα 35-40 εκ χρέος.
Όλα αυτά αγανάκτησαν τους κατοίκους των 2 χωριών και σιγά σιγά και των άλλων χωριών του Πηλίου που επιδιώκουν τον συντονισμό και τον κοινό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
ΤΟ ΠΗΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ και γι αυτό οι κάτοικοι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μόνο τους μένει!»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.