Πρόεδρος καταστηματαρχών εστίασης στο Ράδιο ΕΝΑ: Να μη γίνει επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή

«Πολλές οι οφειλές για ενέργεια»

Να γίνει μη επιστρεπτέα η επιτρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι επιχειρήσεις όταν έμειναν κλειστές λόγω της πανδημίας ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης Ν. Μαγνησίας, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος Στέφανος Στεφάνου. Όπως είπε, ενώ τα χρέη σωρεύονται, κανένας δεν κάνει διακανονισμό σε πολλές δόσεις, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει δουλειά, λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας ο τζίρος ων επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 30-50%.
Οι καταστηματάρχες καταγγέλλουν ότι εκτός του ότι βάλλονται από παντού, έχουν και τους ελέγχους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως «εγκληματίες».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ένα ποσοστό 10% πήρε μεγάλα ποσά της τάξης των κάποιων χιλιάδων Ευρώ. Οι υπόλοιποι καταστηματάρχες πήραν 500 € τον Μάριο του 2021 και 1000 € τον Μάιο του 2021, ενώ το μεγάλο ποσό περίπου 2000 € δόθηκε τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή 3.500 € που πήραν 80-90% των καταστηματαρχών εστίασης.
Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών ανέφερε ότι οι επαγγελματίες δεν θα ζοριστούν κάποια στιγμή να διακανονίσουν το ποσό αυτό, όχι γιατί υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί πρόκειται για ένα ποσό που «παλεύεται».
Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι ο κλάδος της εστίασης ζητά η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, με την έννοια ότι η κυβέρνηση έδωσε με τη μορφή της επιστρεπτέας, αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθαν τα καταστήματα στα δύο χρόνια της πανδημίας και ενώ η κρίση συνεχίζεται λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια και σε όλα τα προϊόντα.

Πολλές οι οφειλές για ενέργεια
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστηματάρχες οφείλουν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ που έχουν διακανονίσει ή προσπαθούν να το κάνουν, ενώ άλλοι κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος και η κυβέρνηση δεν έκανε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση για τις επιχειρήσεις.
Όπως εξήγησε η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος στην εστίαση κυμαίνεται από πάνω από 2000 μέχρι και 20.000 € σε μεγάλα μαγαζιά της παραλίας Βόλου.
Ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης ανέφερε ότι ο κλάδος υπολειτουργούσε πριν μερικούς μήνες και τώρα περνάει κρίση λόγω της ακρίβειας και έλλειψης ρευστότητας του κόσμου, με αποτέλεσμα ο τζίρος των επιχειρήσεων να έχει μειωθεί 30-50% . «Και μπαίνουμε σε μια διαδικασία να δώσουμε αυτά που υποτίθεται χρωστάμε ως μια αποζημίωση συν τα χρέη που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση (ρεύμα και φυσικό αέριο)», επισήμανε.

Αντί να δούμε αυτό ως πρόβλημα με τα δύο χρόνια πανδημίας, πάλι η εστίαση φταίει για όλα και επαγγελματίες πηγαίνουν στο αυτόφωρο αν παίζουν ένταση ένα db παραπάνω αντί να γίνει σύσταση να χαμηλώσουν τη μουσική, τόνισε ο κ. Στεφάνου.
Όπως είπε, αυτά έχουν τεθεί κεντρικά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), που ζητά να γίνει διακανονισμός των οφειλών σε πολλές δόσεις και οι επαγγελματίες είναι στον αέρα, τη στιγμή που δουλειά δεν υπάρχει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.