Πρόεδρος ΣτΕ: «Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με χρήματα»

Ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο του λαού για συμβιβασμό δικαίου και οικονομίας

Στο θέμα της οικονομικής κρίσης και των ατομικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, που βρέθηκε στο Βόλο για τα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με τα χρήματα και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το επίπεδο ενός λαού, ώστε να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ δικαίου και οικονομίας.

Όπως ανέφερε, η δύναμη ενός δικαστή είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου και σ’ αυτή ακριβώς την εμπιστοσύνη στηρίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης και η ιδιότητά τους ως τρίτων προσώπων όταν κρίνουν τις διαφορές.

“Σε μια δύσκολη περίοδο, που βλέπουμε να υπάρχει μια επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, εμείς πρέπει να κρατήσουμε. Αντέχουμε εμείς, αντέχει και το Σύνταγμα, που είναι αρκετά ισχυρό, μπορούμε να εφαρμόσουμε και να επιβάλλουμε αυτά τα οποία πρέπει να επιβληθούν”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να υποκύψει σε ορισμένες οικονομικές συγκυρίες και τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προστατευτούν στο επίπεδο του επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθεί να είναι εκτός πολιτικής διαμάχης και προσπαθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και ουδέτερο να επιλύει τις διαφορές.
Από τον πρόεδρο του ΣτΕ δεν γλίτωσε και ο Τύπος, που είπε ότι πρέπει να έχει επίγνωση της πολύ σημαντικής αποστολής του. «Πιο σημαντικό καθήκον του Τύπου και όλων των προσώπων που βρίσκονται εκτός Δικαιοσύνης, είναι να ενισχύουν τους θεσμούς και να μην τους καταρρακώνουν, διότι τότε καταλύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στην οποία όλοι στηριζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Ο ίδιος διερωτήθηκε τι θα ήταν το Κράτος αν όλοι πίστευαν ότι είναι μια Δικαιοσύνη η οποία ποδηγετείται από διάφορους παράγοντες και διαβεβαίωσε ότι το ΣτΕ και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια αντέχουν.

Ο κ. Σακελλαρίου τόνισε, έστω και αν ορισμένοι λένε ότι προκαλούν οι δηλώσεις του με θεσμικό τρόπο, σε ότι αφορά την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, έκανε αυτό που έπρεπε, εκδίδοντας εν ολομελεία τις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες δεν επετράπη η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, έστω κι αν μερίδα του Τύπου υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή κοστίζει 7 δις €!

«Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με τα χρήματα και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το επίπεδο ενός λαού, ώστε να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ δικαίου και οικονομίας», ήταν η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ.

Τέλος, τόνισε ότι για τις προσφυγές που έχουν γίνει σχετικά με το ασφαλιστικό το ΣτΕ επιδιώκει να δικαστούν τάχιστα και να εκδοθεί απόφαση.

Η Δικαιοσύνη θέλει δικούς της χώρους
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι εν έτη 2017, είναι ακόμη ζητούμενο το θέμα των υποδομών, ο πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι όλα στην Ελλάδα συνδέονται με την οικονομική συγκυρία. Όπως είπε το θέμα των υποδομών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Η προσφιλής και παραδοσιακή μέθοδος των διοικήσεων είναι να επιλέγει τις λύσεις ενοικιαζομένων χώρων. Δε θεωρώ ότι είναι λύσεις οι οποίες μπορούν ν’ αντέξουν στο μέλλον και θα θέλαμε η Διοικητική Δικαιοσύνη να έχει τους δικούς της χώρους. Πιστεύω το πλάνο ευπρεπούς στεγάσεως της Ελληνικής Διοικητική Δικαιοσύνης όντως να υπάρχει. Θα το δούμε», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι υπάρχει μελέτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τόνισε ότι έχει σημασία ο κόσμος να δείχνει την εμπιστοσύνη του στα Διοικητικά Δικαστήρια και πρόσθεσε ότι ο διοικητικός δικαστής είναι ο κατ’ εξοχήν προστάτης, εγγυητής και φύλακας των θεμελιωδών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.