Πρώτο Βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Xilinx Open Hardware 2018

Για φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Κατσαρός και Νίκος Πατσιατζής κέρδισαν το πρώτο βραβείο (στην κατηγορία προπτυχιακών φοιτητών) στο διεθνή διαγωνισμό Xilinx Open Hardware Design Contest 2018 που διοργανώνεται από την Xilinx, την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συστημάτων FPGA στον κόσμο. Η εργασία τους που πρώτευσε ανάμεσα σε Ευρωπαικά πανεπιστήμια είχε τίτλο «Real time HOG implementation» και ήταν μέρος της διπλωματικής τους εργασίας (επιβλέπων Νίκος Μπέλλας). Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος περίπου εκατό ομάδες προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από όλη την Ευρώπη. Οι δύο φοιτητές βραβεύθηκαν σε τελετή που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Xilinx στο Δουβλίνο.
Η συνεισφορά της εργασίας είναι η υλοποίηση του αλγορίθμου «Histogram of Oriented Gradients (HOG)» που χρησιμοποιείται για την εύρεση και παρακολούθηση πεζών σε video stream χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναδιατασσόμενης λογικής (FPGA). Η υλοποίηση σε FPGA επιτυγχάνει απόδοση πραγματικού χρόνου (real-time) 10 VGA εικόνων/δευτερόλεπτο αποδίδoντας επιτάχυνση του αλγορίθμου HOG κατά 384 φορές σε σχέση με την απλή υλοποίηση σε λογισμικό στον επεξεργαστή ARM. Οι αλγόριθμοι τύπου HOG έχουν σημαντικές εφαρμογές τα τελευταία χρόνια σε συστήματα καμερών ασφαλείας, προχωρημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS, Advanced driver-assistance systems), κοκ.
Ο διαγωνισμός Xilinx Open Hardware Design Contest (http://www.openhw.eu/) δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές όλων των βαθμίδων να αναδείξουν τις δημιουργικότητα τους και τις τεχνικές τους γνώσεις σε hardware design και embedded systems με την χρήση τεχνολογίας αναδιατασσόμενης λογικής.
Ένα σύντομο video με παρουσίαση της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται στο https://www.youtube.com/watch?v=iZMuou-autA
Οι εργασίες που προκρίθηκαν στον τελικό γύρο του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://www.openhw.eu/2018-finalists.html

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.