Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια σε Βόλο και Ν. Ιωνία: Έτσι θα λειτουργήσουν φέτος για πρώτη φορά

Συνέντευξη Τύπου για το διαδικαστικό κομμάτι των νέων σχολείων

Ως επίλεκτα χαρακτήρισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που θα λειτουργήσουν στον Βόλο και τη Ν. Ιωνία από τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο τα εν λόγω σχολεία είναι σπουδαία, διαφορετικά, ενδιαφέροντα και δημιουργικά και μαζί με τους Διευθυντές των Γυμνασίων του Πρότυπου, δηλαδή του 2ου Γυμνασίου Βόλου και του πειραματικού, δηλαδή του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να διασαφηνίσουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων τύπων σχολείων.

 

Δύο νέοι τύποι σχολείων θα λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά. Τα Πειραματικά και τα Πρότυπα σχολεία. Πειραματικά θα είναι το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνιας και το συνδεδεμένο 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και Πρότυπα το 2ο Γυμνάσιο Βόλου και το συνδεδεμένο 2ο ΓΕΛ Βόλου.

«Τα δύο σχολεία διαφέρουν μεταξύ τους αλλά θεωρούνται επίλεκτα. Τα Γυμνάσια αυτά ξεκινούν από το μηδέν, δεν έχουν κανένα μαθητή, άρα γονείς πρέπει να γνωρίζουν για να πάνε τα παιδιά τους εκεί. Τα λέμε επίλεκτα γιατί είναι σπουδαία, διαφορετικά, ενδιαφέροντα, δημιουργικά. Δεν είναι δύσκολα, δεν είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά, δεν χαρακτηρίζονται από ένταση εργασίας των  μαθητών. Κάποια πράγματα που γίνονται στα άλλα σχολεία τα ίδια γίνονται κι εδώ. Τα εν λόγω σχολεία τα έχει ανάγκη η κοινωνία , όπως δείχνουν οι έρευνες. Τέτοια σχολεία υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άλλα όχι στην Περιφέρεια. Έχουμε για παράδειγμα Μουσικά σχολεία, αθλητικά σχολεία, Ειδικά σχολεία, Διαπολιτισμικά που καλύπτουν ειδικές ανάγκες των μαθητών Τα Πρότυπα και Πειραματικά έρχονται να καλύψουν κι άλλες ειδικές ανάγκες και είναι τιμή για την περιοχή μας που δημιουργήθηκαν εδώ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σταχτέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρότυπο σχολείο είναι σχολείο αριστείας , εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών με όρεξη για διάβασμα αναφέρεται σε μαθητές που θέλουν να εμβαθύνουν και θέλουν να κάνουν ύλη που δεν προσφέρεται στα άλλα σχολεία. Τα πειραματικά σχολεία από την άλλη πλευρά, είναι σχολεία στα οποία αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινωνικές τάξεις της περιοχής αλλά εφαρμόζονται νέες μέθοδοι διδασκαλίες, καινοτόμες δράσεις, νέα βιβλία κλπ..

Μέσα από τα πειραματικά σχολεία γίνεται αντιληπτό ένας οι νέες παιδαγωγικές μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία και με ποιους τρόπους και γίνονται οδηγός για τα υπόλοιπα σχολεία, ώστε οι νέες παιδαγωγικές και δράσεις να υιοθετηθούν από όλη τη σχολική κοινότητα. Ουσιαστικά αποτελούν σχολεία πιλότους για τα σχολεία της επικράτειας.

 

Τι θα ισχύσει για το Πρότυπο Γυμνάσιο

Για το πως θα λειτουργήσει το Πρότυπο Γυμνάσιο μίλησε ο Διευθυντής του κ. Ζαχαρός.  Σύμφωνα με τον ίδιο, για να φοιτήσουν οι μαθητές στην α΄τάξη του Πρότυπου Σχολείου θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Οι γονείς των μαθητών θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση διαδικτυακά, ενώ οι εξετάσεις θα γίνουν στις 28 Ιουνίου, πιθανώς στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, δηλαδή το νέο Πρότυπο Σχολείο. Οι μαθητές θα εξεταστούν στην Γλώσσα και τα Μαθηματικά με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με βάση τις γνώσεις που αποκόμισαν από το Δημοτικό.

Έπειτα, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων οι γονείς θα ενημερώνονται μέσω email για το εάν το παιδί τους κατάφερε την εισαγωγή του στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Τέλος, οι  γονείς των επιτυχόντων θα πρέπει μετά να κάνουν αίτηση έντυπη στο σχολείο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, καθώς μπορεί κάποιοι να αλλάξουν γνώμη και να αποφασίσουν ότι το παιδί τους, παρόλο που πέτυχε δεν θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Πρότυπου Γυμνασίου.

Σημειώνεται πως οι φάκελοι των αποφοίτων των Δημοτικών Σχολείων που ανήκουν χωροταξικά στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, θα σταλούν εκεί, και αναλόγως με τις επιλογές των μαθητών και των γονιών- εάν δηλαδή θέλουν να φοιτήσουν σε Πρότυπο ή όχι- θα προωθηθούν σε όμορα σχολεία, όσοι μαθητές τελικώς δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Πρότυπου ή δεν θα είναι στους επιτυχόντες.

Αναφορικά με τους αποφοίτους της Α και Β τάξης του εν λόγω Γυμνασίου που την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στην Β και Γ τάξη, προωθούνται αυτομάτως, χωρίς εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες μόνο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στην Α τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου.

Στο Πρότυπο Γυμνάσιο θα δημιουργηθούν τέσσερα τμήματα στην Α τάξη με 104 μαθητές, ενώ θα υπάρξει διαδικασία επιλογής –εξετάσεων και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις, αν τυχόν υπάρξουν.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό υπάρχει μεγάλη ζήτηση από γονείς που θέλουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και από γονείς μαθητών από τη Λάρισα!

Σε ότι αφορά το ωράριο ο κ. Ζαχαρός ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει τίποτα  και πως το Πρότυπο σχολείο θα έχει το ίδιο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα όπως τα υπόλοιπα Γυμνάσια. Ωστόσο από φέτος όλα τα Γυμνάσια θα έχουν μία επιπλέον ώρα μαθήματος καθώς θα δημιουργηθούν παντού Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Η διαφορά και είναι προαιρετική για τους μαθητές του Πρότυπου Σχολείου είναι πως θα υπάρχουν όμιλοι, τάξεις ενδιαφέροντος επί της ουσίας με θεματικές το περιβάλλον, το σκάκι κ.α. σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ερεθίσματα των μαθητών. Εάν κάποιος μαθητής θέλει να ενταχθεί σε έναν όμιλο, τότε θα κάνει επιπλέον 2 ώρες την εβδομάδα μάθημα. Αυτό όμως είναι προαιρετικό και δεν υπάρχει επίπτωση στον μαθητή εάν δεν επιλέξει κάποιο όμιλο.

Εκείνο που επισημάνθηκε είναι πως τα Πρότυπα σχολεία ιδρύονται εκεί που υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Οι φοιτητές επί πτυχίω ή μεταπτυχιακοί σε συνεργασία με το πρότυπο γυμνάσιο ή Λύκειο θα μπορούν να κάνουν την έρευνά τους, να συνεργάζονται με τα σχολεία, να βοηθούν τα σχολεία, ενώ η άμεση εποπτεία των σχολείων ξεφεύγει από Β’ θμια Εκπαίδευση και υπάγονται στο αυτοτελές Τμήμα Προτύπων και Πειραματικών του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο αποφασίσει μία διορισμένη επιτροπή. Αυτοί αποφασίζουν για τις  προσλήψεις των εκπαιδευτικών κ.ο.κ.. Σημαντική η συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα.

Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει δεχτεί 73 αιτήσεις από μαθητές, ενώ 14 μαθητές της Α τάξης είναι αλλοδαποί και φοιτούν σε τμήμα ένταξης, καθώς υπολείπονται σε γνώσεις ελληνικών από τους υπόλοιπους. Αυτοί οι μαθητές θα προωθηθούν σε άλλα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε τμήματα ένταξης.

Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς το σχολείο είχε συνολικά 32 καθηγητές, οι δυο είναι στα τμήματα ένταξης, ενώ οι 16 έχουν οργανική θέση. Από τους 16 , ο ένας συνταξιοδοτείται και από τους 15 εκπαιδευτικούς που απομένουν οι 11 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνεχίσουν τη θητεία τους στο πρότυπο σχολείο.

Η στελέχωση του σχολείου με εκπαιδευτικούς θα γίνει με κριτήρια, που θα έχουν σχέση με το μεταπτυχιακό, τα σεμινάρια και συνέδρια παρακολούθησης, τις ξένες γλώσσες κτλ.

Πως θα λειτουργήσει το Πειραματικό Γυμνάσιο

Για το Πειραματικό Γυμνάσιο, δηλαδή το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας μίλησε η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Χατζηδημητρίου. Η ίδια τόνισε πως και σ’ αυτή την περίπτωση το ωρολόγιο πρόγραμμα και το πρόγραμμα σπουδών θα είναι το ίδιο με τα άλλα σχολεία. Επεσήμανε ότι η δράση των ομίλων και άλλων δραστηριοτήτων είναι προαιρετικές και μετά τη λειτουργία του προαιρετικού ωραρίου. Τέτοιου είδους δράσεις έκαναν ήδη τα σχολεία, όπως σημείωσε, όπως πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα για την τέχνη, την τοπική ιστορία, θέατρο, λογοτεχνία, αθλητικές δράσεις κλπ.

« Δίνεται μια ευκαιρία σε ένα σχολείο να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσελκύσει μαθητές μετά το πέρας των μαθημάτων εκεί που θα πήγαιναν σε ένα ΚΔΑΠ να απασχοληθούν στο σχολείο», σημείωσε η ίδια.

Αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής στο Πειραματικό Γυμνάσιο δεν υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στην α τάξη. Ωστόσο υπάρχει κλήρωση, μετά από αίτηση που θα κάνουν οι γονείς των ενδιαφερομένων μαθητών. Οι μαθητές που θέλουν να ενταχθούν στο Πειραματικό σχολείο θα πρέπει μέχρι στις 17 Ιουνίου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

« Εμείς για να άρουμε την αντίδραση που δημιουργήθηκε από γονείς γιατί θα έμεναν τα παιδιά της γειτονιάς έξω από αυτό το σχολείο, ζητήσαμε από  τη διοικούσα επιτροπή να λειτουργήσουμε με πέντε τμήματα όσα λειτουργούμε τώρα και όχι με τέσσερα. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα να απορροφηθούν μαθητές  που μένουν κοντά στο σχολείο εφόσον επιλεγούν», επεσήμανε η κ. Χατζηδημητρίου. Σε σχέση τώρα με τους εκπαιδευτικούς, η ίδια σημείωσε πως το 100% αυτών με οργανική θέση στο σχολείο θέλουν να παραμείνουν και να συνεχίσουν σ’ αυτό, ενώ αναφορικά με την αναταραχή που σημειώθηκε στο σχολείο μετά την ανακοίνωση πως θα γίνει Πειραματικό, η ίδια επεσήμανε πως οφείλονταν σε παραπληροφόρηση, ενώ και η ίδια δεν έκρυψε πως είχε αρχικά τις αμφιβολίες της.

Εκείνο που επισημάνθηκε ως διαφορά μεταξύ των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων είναι πως το Πρότυπο σχολείο μέσω της ειδικής επιτροπής θα μπορεί να προτείνει προς την ανώτερη επιτροπή νέους τρόπους μάθησης και εκπαίδευσης, ενώ τα Πειραματικά είναι αυτά που θα εφαρμόζουν τις νέες προτάσεις από τις ανώτερες επιτροπές, προκειμένου να φανεί στην πράξη, εάν εκπαιδευτικές αλλαγές και τρόποι διδασκαλίας μπορούν να υιοθετηθούν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς για αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των δύο σχολείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.