“Όχι” στην αξιολόγηση είπαν οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας

«Γραφειοκρατικός» και «αναποτελεσματικός» ο τρόπος αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα το πρωί οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, ενώ λίγο αργότερα και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας μπροστά στα Δικαστήρια, επί της οδού Ιωλκού. «Σήμερα μιλάει το δίκιο του αγώνα- Σήμερα μιλούν οι χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί», ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί.

Μια μεγάλη συγκέντρωση με παλμό πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, που αξιολογείται από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες των τελευταίων ετών.

Η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται μέσω των δικαστικών αιθουσών, τόνισε κ. Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφερόμενος στις τρεις προσφυγές του Υπουργείου Παιδείας εντός μόλις δέκα ημερών. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν είναι εναντίον της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ωστόσο όμως ο τρόπος αξιολόγησης που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας είναι «γραφειοκρατικός» και «αναποτελεσματικός».

«Πρώτη προτεραιότητα των εκπαιδευτικών είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, με βάση όμως τη θέση της διδασκαλικής ομοσπονδίας, η οποία είναι να προβάλλει ένα σχολείο ανατροφοδοτικό, με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα δίνει διέξοδο σε όλα τα παιδιά», σημείωσε σχετικά .

Αναφέρθηκε επίσης και στο ποσοστό συμμετοχής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη σημερινή συγκέντρωση, το οποίο άγγιξε όπως είπε ο ίδιος το 70%, σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ποσοστών των νηπιαγωγών και δασκάλων που συμμετείχαν στην απεργία ανήλθε στο 55%.

Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

«Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών»

Παρουσία και συμμετοχή στην σημερινή απεργία είχε και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την κ. Μαρία Γιαννουλή, πρόεδρος της Ένωσης να κάνει λόγο για «υποβάθμιση» των σχολείων με την προτεινόμενη από το Υπουργείο Παιδείας αξιολόγηση. «Αγωνιζόμαστε ώστε να μην εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, το οποίο οδηγεί στην υποβάθμιση και την περαιτέρω συγχώνευση των σχολείων. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννουλή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα αιτήματα που έχουν ως εκπαιδευτική κοινότητα, για την ύπαρξη ενός προγράμματος επιμόρφωσης το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες. Η κ. Γιαννουλή αναφερόμενη στο ποσοστό συμμετοχής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο, όπως είπε, ανέρχεται στο 24,4%, δηλαδή επί συνόλου 1480 εκπαιδευτικών, απέργησαν 360. «Είναι πολλά τα άλυτα θέματα στη Μέση Εκπαίδευση και πρέπει να επιλυθούν», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Μαρία Γιαννουλή, πρόεδρος της Ένωσης ΕΛΜΕ Μαγνησίας

«Με τέτοιες πρακτικές και συγκρούσεις από πλευράς τους δεν θα οδηγηθούμε πουθενά»

«Η παιδεία είναι ένας χώρος όπου χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους μαθητές, όσο και με τους γονείς», δήλωσε ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους σχέσεις πρέπει να χτίζουν οι εκπαιδευτικοί και «με τους από πάνω», όπως τους χαρακτήρισε, μιλώντας για τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας. «Με τέτοιες πρακτικές και συγκρούσεις από πλευράς τους δεν θα οδηγηθούμε πουθενά», κατέληξε ο ίδιος.

Φίλιππος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά της η κ. Λίλα Πέτρου εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κατά της αξιολόγησης γενικότερα, αλλά κατά της συγκεκριμένης αξιολόγησης «που κατηγοριοποιεί σχολεία, μαθητές και δασκάλους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Οι εκπαιδευτικοί μετά τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Αγίου Νικολάου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κατέληξαν μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσφυγές του Υπ. Παιδείας έναντι των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργάνων.

Λίλα Πέτρου εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.