Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες ταξί που ζητούν οικονομική ενίσχυση

Έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν σήμερα το πρωί, χωρίς τα ταξί τους, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου «Άγιος Χριστόφορος», που διαμαρτύρονται διότι βρίσκονται εκτός όλων των ευεργετικών μέτρων στήριξης από την Πολιτεία και ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά όπως και οι άλλοι κλάδοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Δημήτριος Καψιώχας τόνισε ότι τα ταξί λειτουργούν γιατί η Πολιτεία δεν τα ενέταξε σε καθεστώς πληττόμενου επαγγέλματος, τη στιγμή που λόγω της κλειστής αγοράς, το μεταφορικό τους έργο έχει μηδενιστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι οξύμωρο ο οποιοσδήποτε αρμόδιος να λέει ότι οι αυτοκινητιστές είναι έξω με ανοιχτό «μαγαζί», από τη στιγμή που οι προορισμοί μετακίνησης των πολιτών είναι εντελώς περιορισμένοι και οι μετακινήσεις αφορούν κυρίως ζητήματα υγείας».

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί εκτίμησε ότι η πτώση στο μεταφορικό έργο, εδώ και ένα χρόνο, είναι περίπου 80% και εκτός από την ένταξη στα πληττόμενα επαγγέλματα τον Μάιο του 2020, που έλαβαν οικονομική ενίσχυση 800 €, ενώ τα προγράμματα επιστρεπτέων προκαταβολών που ακολούθησαν ( οι πρώτες τρεις ήταν δάνειο), περίπου 60-70% ιδιοκτήτες ταξί δεν μπόρεσαν να ενταχθούν, ενώ στην τρέχουσα ακούγεται ότι θα ενταχθούν ένας στους τρεις επαγγελματίες. Επίσης ανέφερε ότι οι οδηγοί – υπάλληλοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Σε έγγραφο που επέδωσαν στην Περιφερειακή Ενότητα αναφέρουν ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, χιλιάδες αυτοκινητιστές αντιμετωπίζουν εντελώς μόνοι τους τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας για τους οποίους δείξατε ιδιαίτερη σπουδή, το Ταξί είναι έξω από την σφαίρα του ενδιαφέροντος και της προσοχή σας.

Ενδεικτικά αναφέρουν το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπως είναι σχεδιασμένο αφήνει εκτός το 90% των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών Ταξί και το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, που αφήνει το 70% σχεδόν των ιδιοκτητών ταξί εκτός οικονομικής στήριξης
Οι ιδιοκτήτες ζητούν την αναγνώριση του ταξί ως πληττόμενη επιχείρηση και την ένταξη του στα οικονομικά μέτρα στήριξης που είναι σε ισχύ και από τα οποία έχουν επωφεληθεί άλλοι κλάδοι, αλλά όχι οι ίδιοι.
Τέλος, ζητούν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για όλο τον κλάδο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις απαλλασσόμενη από φορολογικά κριτήρια, τονίζοντας θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στην οικονομική ασφυξία που περιήλθε ο κλάδος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.