Έρευνα για τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΑ Βόλου – Ζητούνται ζυγολόγια, συμβάσεις και στοιχεία μεταφοράς στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα

Τα αποδεικτικά μεταφοράς και ζύγισης στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας από την 26η Φεβρουαρίου 2026 έως σήμερα σε καθημερινή βάση και για κάθε όχημα, αλλά και τη σύμβαση με το ΚΔΑΥ Καρδίτσας για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και την έγκριση του ΕΟΑΝ, ζητεί να προσκομιστεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας από τον Δήμο Βόλου, μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ 20 εργάσιμων ημερών.

Παράλληλα σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από τριμελές συνεργείο μηχανικών της υπηρεσίας, ζητείται και από τον ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας να προσκομίσει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, πρώτον τα δεδομένα ζύγισης εισόδου και εξόδου από τον ΧΥΤΑ όλων των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών από την 26η Φεβρουαρίου 2026 έως σήμερα σε καθημερινή βάση, ανά όχημα. Δεύτερο τα αποδεικτικά για την υποβολή φακέλου τροποποίησης της αδειοδότησης στη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ και τρίτον  τα αποδεικτικά παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου από τον ΦΟΔΣΑ προς τον Δήμο Βόλου.

Σύμφωνα με την έκθεση η υπηρεσία επίσης επιθυμεί να διαπιστώσει ότι ο δήμος, έχει υποβάλει τον φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του χώρου προσωρινής αποθήκευσης των υλικών, μέχρι να εκδοθεί η οριστική άδεια από το αρμόδιο τμήμα περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Όπως τονίζεται στην έκθεση η προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών αποτελεί ξεχωριστή δραστηριότητα από αυτές που είναι αδειοδοτημένες στον ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Βόλου και απαιτείται η περιβαλλοντική αδειοδότησή της. Η εν λόγω δραστηριότητα υπάγεται στην 4η Ομάδα, με βάση την με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/17185/1069 (ΦΕΚ Β 841/24-02-2022) απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λόγω έλλειψης στοιχείων δυναμικότητας δεν είναι δυνατή η κατάταξη της εν λόγω δραστηριότητας.

Τι αναφέρει αναλυτικά η έκθεση αυτοψίας

Σε αναμονή της συγκέντρωσης των τελικών στοιχείων για το αν θάβονται ανακυκλώσιμα υλικά στον ΧΥΤΑ του Βόλου βρίσκονται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας. Προς το παρόν στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του δήμου κατά των καταγγελλόντων δημοτικών συμβούλων κ.κ. Λημνιού και Βαξεβανόπουλου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση, το κλιμάκιο των ελεγκτών μετέβη στον ΧΥΤΑ την Τρίτη το μεσημέρι μετά από προφορική εντολή της αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδημητρίου για την πραγματοποίηση ελέγχου μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα. Εκεί συνάντησαν τον γ.γ. του ΦΟΔΣΑ, τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, έναν σύμβουλο του ΧΥΤΑ και έναν διοικητικό υπάλληλο.

Μετά από υπόδειξη των αρμοδίων του ΧΥΤΑ μετέβησαν στο δυτικό του τμήμα, στο οποίο βρίσκεται το ενεργό κύτταρο του ΧΥΤΑ και ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως τους ανέφεραν οι υπεύθυνοι έχει παραχωρηθεί από τον ΧΥΤΑ – ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας στον Δήμο Βόλου χώρος εμβαδού περίπου 4 στρεμμάτων για την προσωρινή αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών με χρονικό ορίζοντα παραμονής τους περίπου μια εβδομάδα. Στον χώρο μεταφέρονται οι ποσότητες από τους μπλε κάδους σε καθημερινή βάση και στη συνέχεια απομακρύνονται μέσω press-containers και απορριμματοφόρων και διατίθενται στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας. Έχει ζητηθεί από τη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ τροποποίηση της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ, ώστε να οριοθετηθεί συγκεκριμένος χώρος εντός του ΧΥΤΑ, στον οποίο θα γίνεται προσωρινή αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Κατά την ώρα της αυτοψίας στον χώρο διαπιστώθηκαν τα εξής: 1. Στη θέση αυτή βρίσκεται το ενεργό κύτταρο του ΧΥΤΑ. 2. Σε παρακείμενο χώρο, ο οποίος είναι μερικώς οριοθετημένος και σε απόσταση περίπου 15m βόρεια από το ενεργό κύτταρο, υπάρχει όγκος ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία ήταν διαχωρισμένα σε 2 σωρούς. Ο ένας σωρός περιλάμβανε υλικά πρόσφατα τοποθετημένα και ο άλλος παλαιότερα υλικά. Γινόταν μεταφορά μέσω αρπάγης από τον έναν σωρό στον άλλον και προετοιμασία για απομάκρυνση. 3. Δεν διαπιστώθηκε ταφή ανακυκλώσιμων υλικών. 4. Δεν διαπιστώθηκε απόρριψη απορριμμάτων ή ανακυκλώσιμων υλικών σε άλλους χώρους του ΧΥΤΑ. Η δραστηριότητα της προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών αποτελεί ξεχωριστή δραστηριότητα από αυτές που είναι αδειοδοτημένες στον ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Βόλου και απαιτείται η περιβαλλοντική αδειοδότησή της. Η εν λόγω δραστηριότητα υπάγεται στην 4η Ομάδα, με βάση την με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/17185/1069 (ΦΕΚ Β 841/24-02-2022) Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λόγω έλλειψης στοιχείων δυναμικότητας δεν είναι δυνατή η κατάταξη της εν λόγω δραστηριότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ζητούνται τα ζυγολόγια των φορτηγών

Σύμφωνα με την έκθεση ζητήθηκαν στοιχεία ζύγισης εισόδου και εξόδου από τον ΧΥΤΑ, αλλά δεν δόθηκαν επιτόπου, λόγω αδυναμίας εξαγωγής των αρχείων από τον υπολογιστή. «Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλείται ο ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας να προσκομίσει τα παρακάτω στοιχεία στην Υπηρεσία μας: 1. Δεδομένα ζύγισης εισόδου και εξόδου από τον ΧΥΤΑ όλων των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών από την 26η Φεβρουαρίου 2026 έως σήμερα σε καθημερινή βάση, ανά όχημα. 2. Αποδεικτικά για την υποβολή φακέλου τροποποίησης της αδειοδότησης στη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ. 3. Αποδεικτικά παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου από τον ΦΟΔΣΑ προς το Δήμο Βόλου. Επίσης, παρακαλείται ο Δήμος Βόλου να απαντήσει στο με αρ. πρωτ. 76772/04-03-2026 έγγραφο του Τμ. Περιβάλλοντος ΠΕΜΣ και να προσκομίσει τα παρακάτω στοιχεία στην Υπηρεσία: 1. Αποδεικτικά μεταφοράς και ζύγισης στο ΚΔΑΥ Καρδίτσας από την 26η Φεβρουαρίου 2026 έως σήμερα σε καθημερινή βάση, ανά όχημα. 2. Σύμβαση με το ΚΔΑΥ Καρδίτσας για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και την έγκριση του ΕΟΑΝ. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία να προσκομιστούν εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, που μπορεί να παραταθεί για άλλες 10 ημέρες έπειτα από αίτησή τους, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Υ.Α. Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΣΕΕ/22036/219 «Επικαιροποιημένο Μοντέλο ενεργειών Συμμόρφωσης («ΜΕΣ») για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις» (ΦΕΚ 1530 Β΄/08-03-2024), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών.

Γιώργος Στεργίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.