Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον χειμώνα

φωτο αρχείου
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενόψει του χειμώνα και την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, με τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων που θα κληθούν να επέμβουν σε περίπτωση πλημμυρών ή χιονοπτώσεων. Η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Μιχαλάκη και η Πυροσβεστική από τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχο Νικόλαο Μπαλσή, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας πύραρχο Νίκο Μητσιογιάννη, τον διοικητή της Π.Υ. Βόλου πύραρχο Γιώργο Βλόντζο και τον διοικητή της Π.Υ. Βιομηχανικής Περιοχής, αντιπύραρχο Κώστα Τσίκα.

Στόχος της σύσκεψης ήταν σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ήταν η καλύτερη οργάνωση, η εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα κλιματικά δεδομένα, που κάθε χρόνο κλιμακώνονται. Πρόσφατα μας έδωσαν μια πρώτη ένδειξη και επιβάλλεται να έχουμε ένα πολύ καλό σχεδιασμό και συντονισμό, να έχουμε άμεσες χρηματοδοτήσεις και για την πρόληψη και για την καταστολή, γιατί συνήθως η χρηματοδότηση έρχεται ήδη καθυστερημένα. Θέλουμε χρήματα στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και οι Περιφέρειες, όχι μόνο οι Δήμοι», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Σύμφωνα με την κα Κολυνδρίνη, συναθροιστικά ο καθένας πρέπει να είναι χαλυβδωμένος στο κομμάτι που τον αφορά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γρήγορες διαδικασίες. Πρέπει η περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να γίνει πράξη.

Η Περιφερειακή Ενότητα διατηρεί το μητρώο μηχανημάτων με πάνω από 300 ιδιώτες που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ενεργήσουν. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε του συγκεκριμένου κωδικού γιατί δεν είναι απύθμενος, χρειάζεται συνεχή τροφοδοσία.
«Σήμερα έχουμε 10 ιδιωτικά συνεργεία που καθαρίζουν ρέματα και πρέπει να πληρωθούν», σημείωσε η αντιπεριφεριάρχης, που πρόσθεσε ότι το δυναμικό της Π.Ε. είναι ένα άτομο διοικητικό προσωπικό και δύο χειριστές μηχανημάτων.

Ενίσχυση χρειάζεται η Πυροσβεστική
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας πύραρχος Νίκος Μητσιογιάννης, τόνισε ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν θέματα που αφορούν χιονοπτώσεις και τη χειμερινή περίοδο, ενώ εξετάστηκαν οι πρόσφατες πλημμύρες και τα προβλήματα που υπήρξαν, ώστε πάνω σ’ αυτά να στηρίξουν τη χειμερινή περίοδο σε ότι αφορά το θέμα των πλημμυρών.
«Η τελευταία κακοκαιρία ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Χρειαζόμαστε ενίσχυση σε αντλητικά μηχανήματα και άλλα που χρειάζονται να έχουν τα οχήματα, για να δούμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοια φαινόμενα. Επίσης θα χρειαστεί και εξοπλισμός για τους πυροσβέστες, όπως αδιάβροχα, μπότες, σαλοπέτες κλπ.», τόνισε ο πύραρχος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.