Σε ιδιώτη για 12 χρόνια η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Βόλου

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το θέμα η Οικονομική Επιτροπή

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή την κατάρτιση όρων διακήρυξης του ανοικτού ηλεκτρονικού διεθνή διαγωνισμού (άνω των ορίων) για την «Ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων (οδοφωτισμού) στο Δήμο Βόλου» με εκτιμώμενη αξία 14.414.995,74 € χωρίς ΦΠΑ (ο ΦΠΑ υπολογίζεται σε ακόμη 3.459.598,98 €).
Αρνητικά ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Νάνος, που έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, κάτι που είπε ότι μόνο αναβάθμιση δε συνιστά.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Βόλου, αντικείμενο της σύμβασης είναι η επιλογή αναδόχου για εκτέλεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών πολυετούς διάρκειας για την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ», σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της βελτίωσης του φωτισμού και του κόστους λειτουργίας η οποία θα επιτευχθεί με:
1. Την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας για την βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας όπως αναλυτικά αναγράφονται στη μελέτη που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 257/2018 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
2. Τη βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας “Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας”, τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (pillar), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
3. Τη χρησιμοποίηση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).
4. Την αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας για την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης των υφιστάμενων συστημάτων.

«Το έργο καλύπτει μέρος του συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) του Δήμου, σε δρόμους. Με βάση τα στοιχεία της καταμέτρησης της Μελέτης του Δήμου το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων ανέρχεται σε 18.166 σημεία.
O Δήμος θα αναζητήσει τις υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), παράλληλα με την συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα, μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ – Ν. 3855/2010).
Ο Ιδιωτικός Τομέας θα αναλάβει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου, ο Δημόσιος Τομέας θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα καταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης, μέσω Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) και τήρησης συγκεκριμένων και προκαθορισμένων εξαρχής βάσει στοχοθεσίας (Key Performance Indicator KPIs)», τονίζεται στην εισήγηση.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της σύμβασης προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2019 με πληρωμή 500.000 χωρίς ΦΠΑ, από το 2021 να ανέλθει σε 1 εκ. € χωρίς ΦΠΑ ετησίων και να συνεχιστεί μέχρι το 2031, οπότε ο Δήμο θα πληρώνει στον ανάδοχο 1.375.000 € ετησίως συν 330.000 € ΦΠΑ.

Αδυναμία αποζημίωσης απαλλοτρίωσης
Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε απόφαση περί αδυναμίας αποζημίωσης απαλλοτρίωσης και συμμόρφωσης με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.
Πρόκειται για έκταση σε μη πολεοδομημένο χώρο στην περιοχή του στρατοπέδου Γεωργούλα, που ο Δήμος ήθελε να διατηρήσει κοινόχρηστο χώρο και σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση απαιτούνταν να πληρώσει ποσό 61.602 €.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το αποθεματικό του Δήμου σήμερα είναι 88.120 € που είναι ανταποδοτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την υπηρεσία Καθαριότητας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα είναι δεσμευμένα σε έργα, λειτουργικές προμήθειες και δαπάνες, καθώς και έξοδα ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Συνεπώς, δεν επαρκούν τα χρήματα του αποθεματικού για καταβολή του ποσού 61.602 € στον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης έκτασης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.