Σε πλήρη λειτουργία το Πολυδύναμο Κέντρο Βόλου του ΟΚΑΝΑ

Εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού, σε θέματα εξαρτήσεων, για τη Μαγνησία
Στο πλαίσιο υλοποίησης της εγκεκριμένης Πράξης, με τίτλο: «Δίκτυο Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. ίδρυσε και υλοποιεί το Πολυδύναμο Κέντρο Βόλου, δομή η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού, σε θέματα εξαρτήσεων, για το Νομό Μαγνησίας.
Η δομή παράσχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων άνω των 18 ετών, όπως άτομα με διπλή διάγνωση, άτομα εξαρτημένα σε παράνομες ή / και νόμιμες ουσίες (αλκοόλ, συνταγογραφούμενα φάρμακα), άτομα που εμφανίζουν παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού με το διαδίκτυο και άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Το διεπιστημονικό προσωπικό της δομής, εφόσον κριθεί αναγκαίο, παραπέμπει τους ωφελούμενους στις κατάλληλες και εξειδικευμένες δομές όπως είναι τα προγράμματα υποκατάστασης, τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, οι μονάδες ψυχικής υγείας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής στη θεραπευτική διαδικασία και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, εφόσον οι ωφελούμενοι το επιθυμούν, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξάρτησης και των συμπεριφορικών εξαρτήσεων.
Η διεπιστημονική ομάδα απαρτίζεται από τις εξής ειδικότητες: ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο και νοσηλευτή, οι οποίοι παρέχουν τις κάτωθι υπηρεσίες: • Έγκαιρη διάγνωση και παροχή ψυχοκοινωνικών / ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών • Ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση • Σχεδιασμός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας σε συνεργασία με το άτομο. • Ατομικές ή / και ομαδικές συναντήσεις με εξειδικευμένα στελέχη της δομής • Άμεση διασύνδεση και παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες δομές του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ή άλλες υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ ή υπηρεσίες άλλων φορέων (θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες αποτοξίνωσης κ.λπ.), εφόσον κρίνεται αναγκαίο • Κινητοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος για συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία • Εστιασμένες παρεμβάσεις σε άτομα που παρουσιάζουν συμπεριφορές εξαρτήσεις, καθώς και παρεμβάσεις στους σημαντικούς άλλους (ψυχοκοινωνική/ ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, διασύνδεση με δομές ψυχικής υγείας). Στοιχεία Επικοινωνίας Πολυδύναμο Κέντρο Βόλου Μπορέλ 14, Βόλος 4 ος όροφος τηλ: 24210-29456 email: [email protected] Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αναστασία Κόκκαλη (Ψυχίατρος)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.