Σε Ρουμανία και Βουλγαρία οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

Στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Μία μοναδική εμπειρία, πέντε μέρες γεμάτες εικόνες, γνώση, ιστορία και πολιτισμό, έζησαν από τις 26 έως και τις 30 Μαρτίου 20 μαθητές και μαθήτριες του 6ΟΥ Γυμνασίου Βόλου στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος: ”Θέλει αρετή και τόλμη η  ελευθερία… “ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Το ταξίδι όπως το περιγράφει η Διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκης Χατζηκυριάκου

 

Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 26ης Μαρτίου οδικώς από την πόλη του Βόλου. Αφήνοντας πίσω τα οχυρά του Ρούπελ, διασχίσαμε οδικώς τη Βουλγαρία και το απόγευμα βρεθήκαμε στη χαλύβδινη Γέφυρα της Φιλίας πάνω από τον ποταμό Δούναβη, που ενώνει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία, τις συνοριακές πόλεις Ρούσε της Βουλγαρίας και Τζιούρτζιου της Ρουμανίας. Διασχίζοντας τη γέφυρα,  κατευθυνθήκαμε προς το Βουκουρέστι, το οποίο μας μάγεψε με την πρώτη ματιά. Δίκαια χαρακτηρίζεται και ως «Παρίσι των Βαλκανίων».

Την επόμενη ημέρα με ξεναγό έναν υπέροχο και φιλόξενο Έλληνα, τον κ. Παύλο Βασιλειάδη, ανακαλύψαμε την πόλη. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο «Μέγαρο του Κοινοβουλίου» ή αλλιώς στο «Σπίτι του Λαού», το μεγαλύτερο κτίριο στην Ευρώπη και δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου. Περνώντας από την Αψίδα του Θριάμβου, εμπνευσμένη από αυτήν του Παρισιού, φθάσαμε στην Ελληνική Πρεσβεία, προσευχηθήκαμε στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού, που θυμίζει έντονα τον Παρθενώνα, με το άγαλμα του Ρήγα Βελεστινλή στην αυλή και γίναμε δεκτοί από την Πρέσβη της Ελλάδας κ. Λιλή – Ευαγγελία Γραμματίκα, η οποία παρά το βεβαρημένο της πρόγραμμα, μας καλοδέχτηκε με κεράσματα κι αφιέρωσε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο της για να λύσει τις απορίες μας.

Κατόπιν επισκεφθήκαμε ένα υπέροχο πάρκο. Εκεί συναντηθήκαμε με το ελληνικό σχολείο «Αθηνά» και μαζί με Έλληνες μαθητές της Ρουμανίας αλλά και Ελληνορουμάνους χορέψαμε παραδοσιακούς ελληνικούς αλλά και ρουμάνικους χορούς. Ακολούθησε επίσκεψη στο σχολείο όπου μας καλωσόρισε ο διευθυντής κ. Παναγιώτης Κουτμάνης, η φιλόλογος κ. Βασιλική Νιξαρλίδου, και μαζί με τους μαθητές μας ξενάγησαν στους χώρους  του.

Συνεχίσαμε με βόλτα στο Πάρκο Χεραστράου, γύρω από την ομώνυμη λίμνη, όπου βρίσκεται και το φημισμένο HARDROCKCAFÉ,  αλλά και το Μουσείο του Χωριού με τα ξύλινα σπιτάκια, που αντιπροσωπεύουν όλη την ύπαιθρο της Ρουμανίας. Κατόπιν ξεναγηθήκαμεστο Μέγαρο Τσαουσέσκου, όπου είδαμε προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας του δικτάτορα και τη μεγάλη πισίνα με τα υπέροχα ψηφιδωτά και τους ωραίους εσωτερικούς κήπους.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με νυχτερινή βόλτα στη φωτισμένη πόλη, παρέα με τις καθηγήτριες του ελληνικού σχολείου «Αθηνά» κυρίες Βασιλική Νιξαρλίδου και Ζαφειρία Μπαζιάκου, στο ναό της Σταυρουπόλεως και το φωτισμένο Ατενέουμ.

Την τρίτη ημέρα, το ταξίδι ξεκίνησε με εκδρομή στα Καρπάθια όρη. Αφού θαυμάσαμε σ΄ όλη τη διαδρομή την καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Πράχωβα, φτάσαμε στη Σινάϊα, το «μαργαριτάρι των Καρπαθίων». Εκεί επισκεφτήκαμε το κάστρο – παλάτι Πέλες και το δίδυμο αδερφάκι του, το Πέλισορ, το όμορφο ζωγραφισμένο μοναστήρι της Σινάϊας, Αγία Αικατερίνα, και το Κάστρο των Καντακουζηνών.

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο ιστορικό και κοσμοπολίτικο Μπρασόβ, μία πόλη μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Περπατήσαμε στην κεντρική πλατεία με τη διάσημη γοτθικού ρυθμού Μαύρη εκκλησία, θαυμάσαμε κτίρια μοναδικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, το παλιό και νέο δημαρχείο, την Ελληνική κοινότητα κι εκκλησία όπου συναντήσαμε και τη βραβευμένη με ολυμπιακά μετάλλια για την ελληνική γλώσσα, Μπιάνκα Μαν.

Η τέταρτη ημέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση από κ. Ευανθία Παπαευθυμίου στο Ατενέουμ του Βουκουρεστίου, που αποτελεί έδρα της Φιλαρμονικής και μικρογραφία της όπερας του Παρισιού. Θαυμάσαμε τον περίτεχνο εσωτερικό κυκλικό θόλο του και τους δωρικούς και ιωνικούς κίονες. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τη Σόφια. Φθάνοντας, πραγματοποιήσαμε περίπατο στη λεωφόρο Vitosha, θαυμάσαμε φωτισμένα τα ιστορικά κτήρια της Βουλγαρίας και είδαμε τη ζωή στην πόλη.

Η  τελευταία μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, το διασημότερο αξιοθέατο της Σόφιας, στη ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την όπερα, τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, μπροστά από την οποία βρίσκεται το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου παρακολουθήσαμε  την αλλαγή φρουράς.

Κατόπιν, γεμάτοι με εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις, φιλίες, γεύσεις, μυρωδιές και μερικά αναμνηστικά στις βαλίτσες μας,  ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής…

Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες Βεργούλιας Στέφανος, Τσαμπούρης Γεώργιος,  Κωνσταντέλος Γεώργιος, Καραμήτρος Απόστολος, Μπόρου Μελπομένη, Μιχάλης Εμμανουήλ, Γεωργίου Δήμητρα, Λαδιά Αναστασία, Γκανάβας Έκτορας, Δενελάβας Αλέξανδρος, Κοτρώτσιου Αγγελική, Οικονόμου Φωτεινή, Τουρσούγκα Ελισσάβετ, Νάκη Μαρία Ναταλία, Ευαγγέλου Εμμανουήλ, Χούμου Μαρία, Αθανασίου Νεκταρία, Καλούσιου Γεωργία, Αυλογιάρη Φρειδερίκη, Ντίτσας Γρηγόρης με αρχηγό τη φιλόλογο κ. Βασιλική Πατσαρούχα, συνοδό την κ. Δήμητρα Κούκιου, Υποδιευθύντρια  και εκπρόσωπο από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων την κ. Συραγώ Αξελού, Δικηγόρο παρ΄ Αρείω Πάγω.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.